Συρίγος: Με την ΕΒΕ λύνουμε ένα σοβαρό, κοινωνικό πρόβλημα, μέσα από αυστηρή αλλά αξιοκρατική διαδικασία

Συρίγος: Με την ΕΒΕ λύνουμε ένα σοβαρό, κοινωνικό πρόβλημα, μέσα από αυστηρή αλλά αξιοκρατική διαδικασία

Έμφαση στη θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έδωσε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, για το νέο σχολείο, τονίζοντας ότι με τις νέες ρυθμίσεις αντιμετωπίζεται ένα υπαρκτό, σοβαρό, κοινωνικό πρόβλημα μέσα από μια αυστηρή μεν αλλά αξιοκρατική διαδικασία και διαβεβαιώνοντας ότι αν διαπιστωθούν στρεβλώσεις κατά την εφαρμογή του θα γίνουν διορθωτικές αλλαγές.

«Τέλεια συστήματα δεν υπάρχουν. Τα τέλεια συστήματα τα φτιάχνουν μόνον ολοκληρωτικά καθεστώτα και είναι τέλεια, διότι κανείς δεν τολμάει να τα αμφισβητήσει. Στις δημοκρατίες κρινόμαστε διαρκώς, αλλά κρινόμαστε σωστά βάσει του αποτελέσματος. Εάν σε κάποιες εξαιρετικά ειδικές περιπτώσεις –αντικειμενικά, πολύ λίγες– υπάρχει κάποια στρέβλωση που δεν μπορούσε να προβλεφθεί, θα το διαπιστώσουμε. Πότε; Όταν βγουν τα αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου. Τα αποτελέσματα θα μελετηθούν με προσοχή και εδώ είμαστε, όπως είπε χθες ο Πρωθυπουργός, για να γίνουν, αν χρειαστεί, κάποιες διορθωτικές κινήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος, και πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό, για μια χώρα σαν τη δική μας, που δεν διακρίνεται για τη σταθερότητα των θεσμών της, ότι έχει δημιουργήσει έναν θεσμό αδιάβλητο, που αφορά στην είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που είναι και το βασικό σύστημα κοινωνικής κινητικότητας στη χώρα. Οι υποψήφιοι διαγωνίζονται επί ίσοις όροις για να διεκδικήσουν θέση στο δημόσιο πανεπιστήμιο, μέσα από μια αυστηρή μεν, αλλά αντικειμενική και αξιοκρατική διαδικασία».

Παράλληλα, επιτέθηκε σε όσους αμφισβητούν την αναγκαιότητα του μέτρου –και κυρίως στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ– κατηγορώντας τα ότι δεν έχουν καταθέσει καμία σοβαρή, ρεαλιστική αντιπρόταση.

«Θα περίμενα να ακούσω από την Αξιωματική Αντιπολίτευση μια άλλη πρόταση σοβαρή στο κοινωνικό αυτό πρόβλημα. Αντί αυτού, ακούσαμε από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως να υπόσχεται του χρόνου είσοδο στα ΑΕΙ όσων φέτος απέτυχαν λόγω της καθιερώσεως της ελάχιστης βάσεως εισαγωγής. Καμία πρόταση για το πώς αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα των εισακτέων που δεν τελειώνουν ποτέ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος και συμπλήρωσε: «Οι υποψήφιοι φοιτητές και οι οικογένειές τους είναι κάτι περισσότερο από πελατεία ψηφοφόρων για να τους πετάμε "μη στεναχωριέστε, εάν γίνουμε εμείς κυβέρνηση του χρόνου, θα μπείτε εκεί που θέλατε".

Όσο και να θέλουμε να κλείνουμε τα μάτια μας στην πραγματικότητα τόσο θα έρχεται η πραγματικότητα και θα διαψεύδει με βίαιο τρόπο τις ψευδαισθήσεις και τις ιδεοληψίες μας».

«Κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή υποτίθεται ότι ενδιαφέρεστε πρωτίστως για τα κοινωνικά προβλήματα είναι σαφές ότι έχουμε μπροστά μας ένα σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα. Έχουμε αναλογικά τους περισσότερους φοιτητές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε επίσης αναλογικά τον μικρότερο αριθμό αποφοίτων. Είναι κάτι αντικειμενικό όσο και προφανές: εάν κάποιος δεν έχει την ελάχιστη ακαδημαϊκή γνώση, το ελάχιστο ακαδημαϊκό υπόβαθρο για να παρακολουθήσει το πανεπιστήμιο, δεν θα μπορέσει ποτέ να αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο. Για αυτούς τους λόγους ακριβώς επελέγη και η ελάχιστη βάση εισαγωγής. Παλαιότερα ήταν ένας αυστηρός αριθμός, το "10". Αυτό το σύστημα είχε το εξής πρόβλημα: Αν έμπαιναν εύκολα θέματα, τότε περνούσαν όλοι το "10". Αν έμπαιναν δύσκολα θέματα, τότε πολύς κόσμος κοβόταν, ως μη όφειλε, θα έλεγα», επεσήμανε ο κ. Συρίγος.