Συμφωνία Παντσέρι με τις βελγικές αρχές - Πώς επηρεάζει την Ε. Καϊλή

Συμφωνία Παντσέρι με τις βελγικές αρχές - Πώς επηρεάζει την Ε. Καϊλή

Νέα τροπή παίρνουν οι εξελίξεις στο σκάνδαλο διαφθοράς του Qatargate στις Βρυξέλλες. Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα από την ομοσπονδιακή εισαγγελία, ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τις βελγικές αρχές. Πρόκειται για μια δέσμευση η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα αφήσει εκτεθειμένους Εύα Καϊλή και Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Παράλληλα, το μεσημέρι της Τετάρτης το Ευρωκοινοβούλιο θα εκλέξει τον αντικαταστάτη της κας Καϊλή.

Συγκεκριμένα, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής και βασικός κατηγορούμενος στο πλαίσιο του σκανδάλου Qatargate, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, συμφώνησε να συνεργαστεί με τις βελγικές Aρχές με αντάλλαγμα τη μείωση της ποινής του, όπως ανακοίνωσε η βελγική εισαγγελία.

Ειδικότερα, η εισαγγελία αναφέρει:

«Σε υπόθεση που άνοιξε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία για ύποπτη απάτη εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ανατέθηκε σε ανακριτή των Βρυξελλών, υπήρξε σήμερα σημαντική εξέλιξη. Ένα από τα σημαντικά βασικά πρόσωπα της υπόθεσης, ο Πιερ Παντσέρι, επικουρούμενος από τους δικηγόρους του, υπέγραψε μνημόνιο με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα βάσει των άρθρων 216/1 έως 216/8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τα άρθρα αυτά αφορούν σε υπόπτους που μετανόησαν για μία υπόθεση.

Αυτό αναφέρεται σε μια δέσμευση με την οποία ένας μετανοημένος προχωρά σε ουσιαστικές, αποκαλυπτικές, αληθείς και πλήρεις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή τρίτων και, εάν ισχύουν, τη δική του/της εμπλοκή σχετικά με ποινικά αδικήματα εντός του συγκεκριμένης υπόθεσης».

Η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας ότι "ο Πιερ Παντσέρι κατηγορήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2022 για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ως επικεφαλής για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ενεργητική και παθητική διαφθορά.

Με το υπόμνημα αυτό αναλαμβάνει να ενημερώσει τους ανακριτές και τη Δικαιοσύνη συγκεκριμένα για:

  • τον τρόπο λειτουργίας,
  • τις οικονομικές ρυθμίσεις με άλλα εμπλεκόμενα μέρη,
  • τις οικονομικές δομές που συγκροτήθηκαν,
  • τα ενδιαφερόμενα μέρη των δομών και τα προσφερόμενα οφέλη,
  • τη συμμετοχή γνωστών και αγνώστων στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητα των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν".

«Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπογράφηκε σήμερα, προβλέπεται περιορισμένη ποινή για τον Πιερ Παντσέρι. Η ποινή περιλαμβάνει φυλάκιση, πρόστιμο και κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν, που προς το παρόν εκτιμώνται σε ένα εκατομμύριο ευρώ» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, αναφέρεται ότι "είναι η δεύτερη φορά στη βελγική νομική ιστορία, από την εισαγωγή του λεγόμενου νόμου "pentiti" (σ.σ. pentiti regret, που αναφέρεται στον ιταλικό νόμο που επιτρέπει τις έρευνες για τη μαφία), ότι οι διαδικασίες αυτές καταλήγουν στην υπογραφή μνημονίου. Και στις δύο περιπτώσεις, την υπόθεση χειρίστηκε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία".

Η ποινή του Παντσέρι θα περιλαμβάνει φυλάκιση, πρόστιμο και δήμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν, που υπολογίζονται σε 1 εκατ. ευρώ (1,08 εκατομμύρια δολάρια).

Νωρίτερα σήμερα, είχε γίνει γνωστό ότι ο Παντσέρι απέσυρε έφεση που είχε ασκήσει κατά του κατηγορητηρίου και ότι δεν εμφανίστηκε ενώπιον του εφετείου όπου ήταν προγραμματισμένο να εξεταστεί η υπόθεσή του.

«Win - win κατάσταση»

Έτσι χαρακτήρισε την επικείμενη συμφωνία ο δικηγόρος του Παντσέρι, Έρικ Φαν Ντάιζε.

«Είναι μια κατάσταση win-win», είπε, καθώς χωρίς το μνημόνιο, ο Παντσέρι θα λάμβανε «πολύ βαρύτερη ποινή φυλάκισης» και είναι «αρκετά στο επίκεντρο του φακέλου για να παράσχει (στους Βέλγους ερευνητές) σχετικές πληροφορίες», είπε ο Φαν Ντάιζε, προσθέτοντας ότι εάν ο Παντσέρι δεν παρέχει ικανοποιητικές πληροφορίες, το μνημόνιο θα ακυρωθεί.

Παραδέχθηκε καταβολή χρημάτων στον Ταραμπέλα

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο Αντόνιο Παντσέρι στις ανακρίσεις του από τους βέλγους εισαγγελείς για το σκάνδαλο Qatargate, «φέρεται να δήλωσε ότι κατέβαλε από 120 μέχρι 140 χιλιάδες ευρώ στον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, σε διάφορες δόσεις, την περίοδο κατά την οποία, στην ομάδα του, στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση σχετικά με τη θέση που έπρεπε να ληφθεί για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων που απασχολούνταν στα έργα για το διεθνές Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του Κατάρ».

Η παραδοχή αυτή φέρεται να έγινε σε ανάκριση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 2022.

Η ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, παράλληλα, προσθέτει ότι ο Παντσέρι «φέρεται να προέτρεψε τους εισαγγελείς να εξακριβώσουν και τη θέση του ευρωβουλευτή του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Αντρέα Κοτσολίνο, αλλά χωρίς να αναφερθεί σε καταβολή χρημάτων».

Τι σημαίνει για την Εύα Καϊλή

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ και η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή είχε πιεστεί αρκετά τις προηγούμενες ημέρες προκειμένου να ομολογήσει. Ωστόσο δεν έγινε κάτι τέτοιο.

Πηγές της εισαγγελίας, ανέφεραν στον ΣΚΑΪ, ότι δεν είναι εύκολο να υπογραφεί ακόμη ένα ανάλογο μνημόνιο όπως αυτό του Παντσέρι με τις βελγικές αρχές επομένως μάλλον «καίγονται» τόσο η ίδια, όσο και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι. 

Για την κα Καιλή μένει να δούμε αν θα συνεχίσει στην ίδια υπερασπιστική γραμμή ότι δηλαδή είναι αθώα και πως για όλα έφταιγε ο σύντροφός της και ο Αντόνιο Παντσέρι. 

Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα παραστεί ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου την Πέμπτη προκειμένου να αποφασιστεί αν θα παραταθεί η προφυλάκισή της ή αν θα αποφυλακιστεί.

Οι τρεις πιθανοί αντικαταστάτες της Καϊλή

Νέο αντιπρόεδρο θα εκλέξει το Ευρωκοινοβούλιο το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά την καθαίρεση της Εύας Καϊλή για το σκάνδαλο Qatargate.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα «Le Soir», ο αντικαταστάτης της Εύας Καϊλή θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο υποψήφιος από την κεντροαριστερή ομάδα S&D. Πρόκειται για τον Μαρκ Άνχελ του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος του Λουξεμβούργου.

Οι ευρωβουλευτές είχαν προθεσμία μέχρι τις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι έχουν «φροντίσει» να μην προτείνουν υποψήφιο. «Είμαστε υπέρ της ισορροπίας που έχουν προκύψει από τις ενδιάμεσες συζητήσεις και η καριέρα του Μάρκ Άνχελ είναι απολύτως σύμφωνη με αυτό που αναμένεται από έναν αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», υπογράμμισε ο Στεφάν Σεζουρνέ της πολιτικής ομάδας Renew την Τρίτη.

Οι Πράσινοι/EFA και η ακροδεξιά ομάδα ID (Identity and Democracy) έχουν προτείνει ως υποψηφίους, τη Γαλλίδα Γκουεντολάιν Ντελμπό-Κόρφιλντ και την Ιταλίδα Αναλίζα Ταρντίνο αντίστοιχα.