Συμφωνία Γαλλίας – Κίνας για το Κλίμα

Η Κίνα και η Γαλλία συμφώνησαν ώστε να «επιτευχθεί μια φιλόδοξη και νομικά δεσμευτική συμφωνία» στη διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα.

\r\n

Η συμφωνία θα συνοδεύεται από μηχανισμούς παρακολούθησης των αναμενόμενων δεσμεύσεων, αναφέρουν σε κοινή διακήρυξη σήμερα στο Παρίσι οι πρόεδροι της Κίνας και της Γαλλίας.

\r\n

Οι δεσμεύσεις αυτές θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο «πλήρους αναθεώρησης κάθε πέντε χρόνια», επισημαίνεται στη διακήρυξη που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα ενώπιον των δημοσιογράφων ο Xi Jinping και ο Francois Hollande, οι οποίοι εξέφρασαν την «αποφασιστικότητά τους να εργαστούν από κοινού» για την επιτυχία της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που θα διεξαχθεί από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου στο Παρίσι.

\r\n

Ένα μήνα πριν από την έναρξη της διάσκεψης, στην οποία θα μετάσχουν 193 χώρες, το Πεκίνο και το Παρίσι υποστήριξαν ότι η αναμενόμενη δύσκολη συμφωνία πρέπει να είναι «νομικά δεσμευτική» και να «αντανακλά την αρχή ότι υφίστανται κοινές αλλά διαφορετικές ευθύνες» που πρέπει να αναληφθούν ώστε να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου.

\r\n

Το Πεκίνο και το Παρίσι δήλωσαν ότι «κάθε πέντε χρόνια πρέπει να επανεξετάζεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί» και υπογράμμισαν την ανάγκη για ένα «βελτιωμένο σύστημα διαφάνειας προκειμένου να ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη».

\r\n

Ο πρόεδρος της Κίνας εκτίμησε ότι αυτή η κοινή διακήρυξη, που περιλαμβάνει 21 σημεία, δείχνει «την κοινή δέσμευση για την επιτυχία της διάσκεψης στο Παρίσι».

\r\n

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι η διακήρυξη συνιστά «ένα μείζον βήμα» προς τη συμφωνία στην COP21. «Με τη διακήρυξη αυτή, θέσαμε τις προϋποθέσεις που μας επιτρέπουν να διαβλέπουμε μια επιτυχία. Μια συμφωνία είναι στο εξής δυνατή», τόνισε ο Francois Hollande.

\r\n

 

\r\n

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

\r\n