Στ. Θεοδωράκης προς Σπ. Δανέλλη: Κάνεις λάθος και στο λάθος υπάρχει υπολογισμός

Στ. Θεοδωράκης προς Σπ. Δανέλλη: Κάνεις λάθος και στο λάθος υπάρχει υπολογισμός

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

«Κύριε Δανέλλη αυτό που κάνατε δεν είναι έγκλημα, είναι χειρότερο, είναι λάθος»! Αυτό είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή. Ο επικεφαλής του Ποταμιού προτίμησε από την αρχή να στηλιτεύσει την θετική στάση του Σπ. Δανέλλη στην ψήφο εμπιστοσύνης, εξηγώντας γιατί ο πρώην βουλευτής του έκανε λάθος. Όπως είπε στο λάθος υπάρχει σκέψη, μελέτη, υπολογισμός, ενώ στο έγκλημα πάθος, ένστικτο, απερισκεψία!

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί πως ο Σπ. Δανέλλης πήρε ανταλλάγματα. «Εξαγοράστηκε ο βουλευτής; Όχι δεν εξαγοράστηκε, ούτε λεφτά παζάρεψε, ούτε καρέκλα, αλλά αυτό δεν κάνει μικρότερο το λάθος του», είπε ο Στ. Θεοδωράκης, εξηγώντας σκωπτικά ότι μάλλον ο βουλευτής θεώρησε ότι η δική του ιδέα ήταν ανώτερη από όλων των άλλων.

Κι αυτό διότι, κατά τον επικεφαλής του Ποταμιού, όλα τα όργανα του κόμματος είχαν δώσει «εντολή» να καταψηφίσουν την κυβέρνηση, αυτή -τόνισε- ήταν η κόκκινη γραμμή μας. «Ψηφίσαμε και δώσαμε ζωή σε νομοθετήματα που δεν θα περνούσαν, νόμους για ατομικά δικαιώματα. Υπήρξαν φορές που οι βουλευτές δεν ψήφισαν ενιαία, αλλά η κόκκινη γραμμή μας ήταν ότι δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Το είχε πει το πολιτικό συμβούλιο, το επικύρωσε το συνέδριο αλλά το είχε πει και η Κ.Ο.», τόνισε απευθυνόμενος προς τον κ. Δανέλλη και μάλιστα ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι ούτε συγχωνεύεται ότι πρόκειται να κάνει τα ρεπό του Καμμένου! «Η απόφαση του κ. Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν είναι η εξύψωση της πολιτικής. Είναι η κατάντια της». 

«Σε αυτή την απόφαση είμασταν μέχρι χθες σύμφωνοι στην ΚΟ», αποκάλυψε ο πρόεδρος του Ποταμιού, διαπιστώνοντας ότι μετά από αυτό βγήκε ένας βουλευτής και είπε ότι δίνει ψήφο εμπιστοσύνης. «Την Έλσα, τη Ζαχαρούλα, τον Κυριάκο, την ρώτησες, όλους αυτούς τους εθελοντές τους ρωτάς», είπε για τον πρώην βουλευτή του!

Ο Σταύρος Θεοδωράκης υπενθύμισε, πάντως, ότι ο κ. Δανέλλης δεν είναι ο μόνος που έφυγε από το Ποτάμι. «Είναι και η Μάρκου και ο Θεοχάρης και ο Μπαργιώτας. Υπάρχει μια σύμπτωση εδώ, όλοι πηγαίνουν σε μεγαλύτερα κόμματα και βρίσκεται ένας να πει ότι θα πάω σε μικρότερο κόμμα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 

Την ίδια ώρα επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι το… τερμάτισε. «Δείγματα γραφής είχε δώσει με την μεταγραφή της κ. Παπακώστα και της κ. Μεγαλοοικονόμου. Και σήμερα αναζητά άλλους 5. Όχι 5 που θα συμφωνούν σε ένα νομοσχέδιο ή σε μια συμφωνία. Αλλά 5 που θα του δώσουν λευκή επιταγή να συνεχίσει να κυβερνά», είπε, ενώ τόνισε με νόημα ότι στην ηθική του Ποταμιού «δεν πρέπει να επιτρέπεται σε ένα βουλευτή να αλλάζει κοινοβουλευτική ομάδα στην διάρκεια μιας θητείας».

«Σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, το δικό σας καταστατικό εξ όσων γνωρίζω - πάει πολύ πιο μακριά. Ζητάτε την παράδοση της έδρας από όσους ψηφίζουν κόντρα στην κομματική γραμμή. Αλλά προφανώς τα δικά σας - δικά σας. Και τα δικά μας - δικά σας», προσέθεσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Η επίθεση του Σταύρου Θεοδωράκη συνεχίστηκε και προς τον Κυρ. Μητσοτάκη και την Φ. Γεννηματά. «Άκουσα τον πρόεδρο της ΝΔ να μιλάει για «κυβέρνηση κουρελού» και να αποσπά το έντονο χειροκρότημα των βουλευτών της ΝΔ. Αναρωτιέμαι αν το «κυβέρνηση κουρελού» χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές που τους τελευταίους μήνες προσχώρησαν στη Νέα Δημοκρατία», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι και η κυρία Γεννηματά μίλησε για «κυβέρνηση με υπολείμματα και γυρολόγους». «Αναρωτιέμαι τι λένε γι' αυτούς τους χαρακτηρισμούς ο κ. Μπαργιώτας, ο κ. Αχμέτ και ο κ. Καρράς. Εκτός αν οι χαρακτηρισμοί ισχύουν μόνο αν γυρολόγοι έχουν ως προορισμό τον ΣΥΡΙΖΑ», επισήμανε.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ποταμιού έκανε μια μίνι αναδρομή στους λόγους που ιδρύθηκε το Ποτάμι και την προσπάθειά του να είναι «ένα διαφορετικό κόμμα». «Το Ποτάμι προσπαθεί να είναι διαφορετικό το κόμμα. Ότι δεν έχουμε οργανώσεις δεν είναι αδυναμίες, αλλά συνειδητές επιλογές. Δεν στήσαμε κομματικούς μηχανισμούς με αποσπασμένους υπαλλήλους, αλλά δεν το κάνουμε συνειδητά. Όπως δεν ανοίξαμε γραφεία, δεν μαζεύουμε αιτήσεις και αιτήματα. Δεν ξόδεψε δανεικά και αγύριστα. Συνειδητά στη Σεβαστουπόλεως η πόρτα μου είναι πάντα ανοικτή και δεν το λέω μεταφορικά αλλά κυριολεκτικά», τόνισε ο ίδιος.

Κλείνοντας την ομιλία του στη Βουλή έστειλε σαφές μήνυμα προς τον πρωθυπουργό: «Εμείς δεν είμαστε πρόθυμοι. Εμείς δεν σας δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Θα επιμείνουμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη αλλαγή, να γράψουμε νέες σελίδες και όχι να αντιγράψουμε τις παλιές»!