Προηγείται ο Ανδρουλάκης στο ΠΑΣΟΚ, διπλάσια διαφορά Τσίπρα από Κασσελάκη - «Τσιμπάει» η ΝΔ, πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ
Eurokinissi
Eurokinissi
Δημοσκόπηση GPO

Προηγείται ο Ανδρουλάκης στο ΠΑΣΟΚ, διπλάσια διαφορά Τσίπρα από Κασσελάκη - «Τσιμπάει» η ΝΔ, πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, διατηρεί η Νέα Δημοκρατία στην πρώτη δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του STAR μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Εντύπωση προξενεί το ποσοστό που συγκεντρώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων σχετικά με τις ενδεχόμενες εξελίξεις για την αρχηγία στο κόμμα του, ενώ την ίδια στιγμή ο ίδιος παρουσιάζεται και ως ο πιο ελκυστικός πόλος για να ηγηθεί της κεντροαριστεράς. 

Εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ο Ν. Ανδρουλάκης προηγείται με double score (34,5%) με δεύτερο τον Π. Γερουλάνο (17,7%) και Χάρη Δούκα (17,2%)., έπονται Μ. Χριστοδουλάκης (13,6%) και Π. Χρηστίδης 2,5%. Σημειώνεται ότι ουδείς έχει καταθέσει δημοσίως την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Όταν το ερώτημα εξειδικεύεται για το ποιο πρόσωπο είναι κατάλληλο να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, ο Ν. Αδρουλάκης προηγείται με 20,7%, και ακολουθεί ο Χάρης Δούκας με 16,5%. Τρίτος ο Παύλος Γερουλάνος (13,3%) και Μ. Χριστοδουλάκης (8,8%), Π. Χρηστίδης (5,6%). Κανένας από αυτούς, απαντά το 21%.

Ποιος μπορεί να ενώσει την Κεντροαριστερά

Ένα άλλο στοιχείο της δημοσκόπησης που παρουσιάζει ενδιαφέρον, είναι τα τεκταινόμενα στην Κεντροαριστερά.

Στις απαντήσεις όλων των ψηφοφόρων, ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται στο ερώτημα ποιο πρόσωπο μπορεί να ενώσει την κεντροαριστερά με ποσοστό 19%. Ακολουθεί ο Στ. Κασσελάκης με 10,6%, ο Ν. Ανδρουλάκης με 10,4%, ο Χ. Δούκας με 9,3%, ο Π. Γερουλάνος με 6,2%, ο Μ. Χριστοδουλάκης με 4,7%, ο Π. Χρηστίδης με 4,1%. «Κανείς από αυτούς» απαντά η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, με ποσοστό 28%.

Ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται συντριπτικά στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, στο ίδιο ερώτημα, με ποσοστό 45,6% έναντι του Στ. Κασσελάκη ενώ ακολουθεί ο Χ. Δούκας με 9,8% και πιο πίσω ο Ν. Ανδρουλάκης με 6,2%.

Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ προηγείται ο Ν. Ανδρουλάκης (32,2%), ακολουθεί ο Αλ. Τσίπρας (!) με 13,4%, έπεται ο "Π. Γερουλάνους με 12,8%, πολύ κοντά ο Χάρης Δούκας με 12,4%, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης (8,7%), ο Π. Χρηστίδης (4,7%) και τελευταίος ο Στ. Κασσελάκης με 2,1%

Αντίθετα, η δημοσκόπηση, δεν κρύβει εκπλήξεις ως προς τις δυνάμεις των κομμάτων, αλλά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά γενικώς, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ ειδικώς. Για πρώτη φορά μετα τις εκλογές η έρευνα που παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα, ο διευθυντής ερευνών της GPO Αντώνης Παπαργύρης, καταγράφει την άποψη της κοινής γνώμης για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Όπως είναι ευνόητο, 11 μέρες μετά τις ευρωκάλπες, τα ποσοστά των κομμάτων παραμένόυν στα ίδια επίπεδα πάνω κάτω. Σύμφωνα με την μέτρηση, τα ποσοστά των κομμάτων η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 29,1% (ανεβασμένη κατά τι από το 28,31% στις ευρωεκλογές). Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να πέφτει άνω της μίας μονάδας, από 14,9% στο 13,7% ενώ το ΠΑΣΟΚ στα ίδια επίπεδα σχεδόν, καθώς από 12,7% κινείται στο 12,4%.

Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 29,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13,7%, το ΠΑΣΟΚ 12,4%, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση 8%, η Νίκη 3,3%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,1%, η Φωνή Λογικής 3,3% και η Νέα Αριστερά 1,9%.

Το 58,3% αντιμετωπίζει αρνητικά και μάλλον αρνητικά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, έναντι 33,8% που τον είδαν θετικά.

Τέλος, οι μισοί (50,3%) δηλώνουν ότι απείχαν από τις ευρωεκλογές για πρακτικούς λόγους (υγεια, εργασία, απόσταση), το 26,3% ήθελε να στείλει μήνυμα διαμαρτυρίας και το 19,7% δεν τον εξέφρασε κανένα κόμμα.