Πόσες τηλεφωνικές επικοινωνίες χρειάζεται κάποιος για να «ενημερώσει»;

Πόσες τηλεφωνικές επικοινωνίες χρειάζεται κάποιος για να «ενημερώσει»;

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Αν κάποιος μιλάει στο τηλέφωνο συνολικά 20 λεπτά με τον συνομιλητή του και μάλιστα όχι μία αλλά τρεις μέρες, τότε το λιγότερο που συμβαίνει είναι ότι οι δυo τους έχουν να πουν πολλά.

O υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος και ο ισοβίτης Γιαννουσάκης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα Παραπολιτικά, συνομίλησαν πολύ και όχι μόνο μία μέρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο υπουργός Αμυνας τηλεφωνήθηκε με τον καταδικασμένο σε ισόβια, στις 17, στις 18 και στις 23 Ιανουαρίου.

Οι τηλεφωνικές συζητήσεις στο σύνολό τους κράτησαν περίπου 20 λεπτά. Χωρίς κάποιος να μπορεί βεβαίως να είναι σίγουρος για το περιεχόμενο των συνομιλιών, το γεγονός αυτό από μόνο του (εφόσον η εφημερίδα έχει δίκιο) μας κάνει να αναρωτηθούμε:

Χρειάστηκαν τόσα τηλεφώνα, πότε ο ένας και πότε ο άλλος και τόσα λεπτά τηλεφωνικών συνομιλιών προκειμένου ο κ. Καμμένος να «πει απλώς στον Γιαννουσάκη να καταθέσει και να πει την αλήθεια», όπως ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας έχει παραδεχτεί δημοσίως;

Όταν ένας απλός πολίτης τηλεφωνεί ή απαντά στις κλήσεις ενός άλλου πολίτη πάνω από δέκα φορές μέσα σε ένα τριήμερο, δε θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι αυτοί οι δύο τουλάχιστον γνωρίζονται και έχουν κοινό τόπο συζήτησης, τον οποίο επαναλαμβάνουμε ότι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε.

Η παραπάνω παράμετρος για τον αριθμό των συνομιλιών αλλά και για το εύρος τους αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως αιχμή του δόρατος τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην συζήτηση στη Βουλή, το απόγευμα της Δευτέρας.

Στην ΝΔ μιλούν για ένα κολοσσιαίο θέμα, που δείχνει να «δένει» το σενάριο της ωμής επέμβασης του κ. Καμμένου προς τις δικαστικές αρχές.

«Ποιος υπουργός ευρωπαϊκής χώρας θα είχε αποδειχτεί ότι είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με έναν ισοβίτη περισσότερες από δέκα φορές και δε θα είχε παραιτηθεί» αναρωτιούνται στην οδό Πειραιώς, που προετοιμάζονται για την συζήτηση.

«Δεν είναι θέμα μιας μεμονωμένης συμπεριφοράς. Είναι ένα επιπλέον επεισόδιο σε μία σειρά προβληματικών λογικών με πρωταγωνιστή τον κ. Καμμένο» τονίζουν στην ΝΔ που υπενθυμίζουν τις συμπεριφορές που έκαναν αίσθηση:

- O υπουργός Αμυνας εμφανίζεται να επικοινωνεί με κατάδικο σε ισόβια για ναρκωτικά, κρατούμενο στις φυλακές. Τι έχει να πει ένας Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε έναν κατάδικο για ναρκωτικά; Αυτό το ερώτημα κάθε λογικού ανθρώπου παραμένει αναπάντητο, εκθέτοντας πολιτικά τον κ. Καμμένο τονίζει η ΝΔ.

-Ο κ. Καμμένος, σύμφωνα με βίντεο που διέρρευσε στο διαδίκτυο, κατά παράβαση των στρατιωτικών κανονισμών χρησιμοποιεί ως πιλότος, πολεμικά ελικόπτερα.

-Το βράδυ του Εurogroup ο υπουργός Αμυνας ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη γνωστή σε όλους πλέον γραβάτα, δημιουργώντας ποικίλα σχόλια , την μέρα της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης. Όπως τονίζουν μάλιστα στην Πειραιώς «δε βρήκε το θάρρος να ζητήσει συγνώμη και ενέπλεξε ακόμη και το ανήλικο παιδί του».

Το απόγευμα της Δευτέρας τον Πάνο Καμμένο δεν περιμένει μόνο η ΝΔ στη Βουλή, αλλά όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συνθέτοντας ένα ενιαίο μέτωπο εναντίον του υπουργού Αμυνας. Είναι η πρώτη φορά εδώ και καιρό που ένα πολιτικό θέμα καταφέρνει να συσπειρώσει την αντιπολίτευση κόντρα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Η υπόθεση της τηλεφωνικής επικοινωνίας του υπουργού Αμυνας με τον ισοβίτη αποτελεί μίας πρώτης τάξης ευκαιρία για τον πολιτικό κόσμο να δείξει ότι όταν θέλει συναίνεση υπάρχει, έστω και αν πρόκειται για ένα μόνο ζήτημα.

«Θα δεχτεί καταιγισμό ερωτήσεων» σημειώνουν στελέχη των κομμάτων που ήδη έχουν κινηθεί πέραν της κοινοβουλευτικής ερώτησης στον κ. Καμμένο. Το Ποτάμι για παράδειγμα έχει ζητήσει την σύγκληση της επιτροπής θεσμών ενώ αντίστοιχη διαδικασία θα ζητηθεί και από την επιτροπή άμυνας του κοινοβουλίου.