Σε εννέα συλλήψεις έχει προχωρήσει η ΕΛ.ΑΣ. για δωροδοκίες-δωροληψίες σε κτηματολογικά γραφεία της Αττικής, με τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Κώστα Κυρανάκη, να σημειώνει ότι η Ελληνική Αστυνομία έκανε τη δουλειά της έχοντας στη διάθεσή της τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία. Προτρέποντας, παράλληλα, τους πολίτες, να καταγγέλλουν περιστατικά διαφθοράς.
Όπως εξήγησε ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κώστας Κυρανάκης, είχαν έρθει στο υπουργείο καταγγελίες πολιτών για γρηγορόσημα και εκείνοι με τη σειρά τους ενημέρωσαν την ΕΛ.ΑΣ. που διεξήγαγε εδώ και μήνες αθόρυβα και επιστημένα έρευνα με τα σημερινά αποτελέσματα.
«Τα ψηφιακά εργαλεία που δημιουργήσαμε και τα οποία συγκεκριμένοι δημόσιοι υπάλληλοι απέφευγαν να χρησιμοποιούν, δεν προσφέρουν μόνο ταχύτητα, αλλά ενισχύουν και τη διαφάνεια απέναντι σε τέτοια φαινόμενα διαφθοράς. Οι πολίτες κατήγγειλαν συγκεκριμένα περιστατικά, εμείς ενημερώσαμε την Ελληνική Αστυνομία που έκανε τη δουλειά της αθόρυβα και μεθοδικά» ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του, ο κ. Κυρανάκης.
Κ. Κυρανάκης: Τα ψηφιακά εργαλεία ενισχύουν τη διαφάνεια απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς
«Συγχαρητήρια στην ΕΛ.ΑΣ. και στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων για τη σημερινή επιχείρηση και τις εφόδους που πραγματοποίησαν σε 7 Κτηματολογικά Γραφεία.
Μετά από πολύμηνη και ενδελεχή έρευνα, εξαρθρώνεται κύκλωμα που απαιτούσε μεγαλύτερα ή μικρότερα χρηματικά ποσά, τα γνωστά ''γρηγορόσημα'' από πολίτες για να εγκρίνει νόμιμα αιτήματα μεταγραφών και άλλων συναλλαγών ακινήτων», όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο Κ. Κυρανάκης.
Προσθέτοντας: «Τα ψηφιακά εργαλεία που δημιουργήσαμε και τα οποία συγκεκριμένοι δημόσιοι υπάλληλοι απέφευγαν να χρησιμοποιούν, δεν προσφέρουν μόνο ταχύτητα, αλλά ενισχύουν και τη διαφάνεια απέναντι σε τέτοια φαινόμενα διαφθοράς. Οι πολίτες κατήγγειλαν συγκεκριμένα περιστατικά, εμείς ενημερώσαμε την Ελληνική Αστυνομία που έκανε τη δουλειά της αθόρυβα και μεθοδικά.
Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη αλλά και το νέο Υφυπουργό, αρμόδιο για το Κτηματολόγιο, Χρήστο Μπουκώρο για την συνεργασία. Αξίζουν όμως συγχαρητήρια και στον Πρόεδρο του Κτηματολογίου Στέλιο Σακαρέτσιο @sakaretsios που με ψηφιοποίηση και διαφάνεια έχει καταφέρει να αλλάξει την εικόνα μιας πολύπαθης δημόσιας υπηρεσίας.
Προσωπικά, καλώ ακόμη και σήμερα τους πολίτες να μη φοβούνται, να καταγγέλλουν τα περιστατικά εκβιασμού και διαφθοράς. Όσοι το τόλμησαν, σήμερα δικαιώνονται. Προχωράμε».
Εννέα συλλήψεις - Πώς δρούσε το κύκλωμα
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. που ξεκίνησε την Τρίτη (06/05) το πρωί έγιναν έφοδοι σε οκτώ κτηματολογικά γραφεία σε Αθήνα, Kαλλιθέα, Χαλάνδρι, Νέα Ιωνία και Πειραιά, όπου και έγιναν εννέα συλλήψεις: έξι υπάλληλοι των κτηματολογικών γραφείων και τρεις ιδιώτες. Ανάμεσα στους υπαλλήλους και τρεις γυναίκες η μία εκ των οποίων προϊσταμένη.Η ομάδα των υπαλλήλων και ιδιωτών φέρονται να εμπλέκονται σε δωροδοκίες, δωροληψίες και άλλα αδικήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, οι δραστηριότητες των κατηγορούμενων αφορούν σε επίσπευση των διαδικασιών σχετικά με περιουσιακά στοιχεία πολιτών και οι τρεις ιδιώτες φέρονται ότι ήταν μεσάζοντες που δωροδοκούσαν τους υπαλλήλους για λογαριασμό άλλων. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας αναμένονται ανακοινώσεις από την Ελληνική Αστυνομία.
Πώς δρούσε το κύκλωμα; Φέρεται να απαιτούσε μεγαλύτερα ή μικρότερα χρηματικά ποσά, «γρηγορόσημα», από πολίτες για να εγκρίνει νόμιμα αιτήματα μεταγραφών και άλλων συναλλαγών ακινήτων. Τα γρηγορόσημα αυτά κυμαίνονται περίπου στα 500 ευρώ.