Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να εμφανίζουν την Πλεύση Ελευθερίας στη δεύτερη θέση τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ως υπό εκπαίδευση πρωθυπουργός, το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που καλείται να πείσει ότι διαθέτει στιβαρό και ρεαλιστικό κυβερνητικό σχέδιο.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και τα στελέχη του ισχυρίζονται συχνά πυκνά στις δημόσιες τοποθετήσεις τους ότι έχουν και πρόγραμμα και λύσεις. Για κάθε πρόβλημα στο οποίο η κυβέρνηση κατά την άποψή τους, αποτυγχάνει οικτρά.
«Εμείς, λοιπόν, προτείνουμε λύσεις για τον πρωτογενή τομέα, για τη μεταποίηση, για την ανάγκη ισχυρού κοινωνικού κράτους δημόσιας υγείας και δημόσιας παιδείας σε όλη τη χώρα, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στην Περιφερειακή Διάσκεψη στα Τρίκαλα. Έχει αξία εκτός από τη γενική και αόριστη αναφορά, να τίθενται επί συγκεκριμένου πλαισίου οι λύσεις που έχει έτοιμες η Χαριλάου Τρικούπη.
Ενδεικτικά στο χώρο της υγείας εμφανίζεται ένα σχέδιο 8 μεγάλων αλλαγών που θα προσφέρουν «το ΕΣΥ του μέλλοντος».
Στην παρέμβαση Νο 4 που τιτλοφορεί «Σύγχρονα και λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία» προκρίνεται ως κορυφαία η αξιοκρατική επιλογή Διοικητών.
«Μέσω διεθνών διαγωνισμών, όχι διορισμοί αποτυχημένων πολιτευτών σε θέσεις διοικητών νοσοκομείων» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Η πρόταση είναι μια αφελής μπλόφα αν όχι ο ορισμός της πολιτικής μούφας.
Προτείνεται βαρύγδουπα ένα διεθνής διαγωνισμός προκειμένου να επιλεγεί ο διοικητής στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, όταν το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε το νόμο Κεραμέως που επέβαλε οι διοικήσεις των νοσοκομείων να ορίζονται αυστηρά μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Η κυβέρνηση της ΝΔ αύξησε παράλληλα τις απαιτήσεις για τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, συμπεριέλαβε τεστ δεξιοτήτων, και περιόρισε τη βαρύτητα της συνέντευξης που έγερνε πολλές φορές στο παρελθόν την πλάστιγγα. Ο νόμος Κεραμέως καθιέρωσε συγκεκριμένη στοχοθεσία, αξιολόγηση των Διοικήσεων σε ετήσια βάση και απόλυση άνευ αποζημίωσης αν δεν είναι αποτελεσματικές και δεν πετυχαίνουν τους στόχους που έχουν τεθεί.
Το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Ανδρουλάκη, καταψήφισε το νομοθέτημα που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακριβώς για να μη βρίσκουν θέση σε θέσεις ευθύνης του κράτους, οι αποτυχημένοι πολιτευτές και οι κολλητοί. Ως ένα έμπρακτο δείγμα της πολιτικής βούλησης η διοίκηση του κράτους να περάσει στα χέρια των άξιων, ικανών και αποτελεσματικών. Αξιοκρατικά στα χέρια νέων ανθρώπων που χρειάζονται ένα κίνητρο επιστροφής από το εξωτερικό και ένα ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο παραμονής στη χώρα.
Εκπλήξη: Η Πλεύση της Ζωής Κωνσταντοπούλου είχε δηλώσει «παρών» όταν το ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ κ.α. καταψήφισαν.
Η στάση «αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση» που έχει υιοθετήσει η Χαριλάου Τρικούπη εκθέτει το κόμμα ποικιλοτρόπως. Στηλιτεύουν ως κυβερνητική αποτυχία την καθυστέρηση στον ορισμό διοικήσεων νοσοκομείων, μέσω των αποδεδειγμένα αργόσυρτων διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Μόνον που το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε ΚΑΙ το νόμο που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση και ο υπουργός Εσωτερικών Θ.Λιβάνιος, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που καθυστερούν.
Έκπληξη!
Η Πλεύση Ελευθερίας σε αντίθεση πάλι με το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ και όλους τους άλλους, δήλωσε «παρών».
Αντίστοιχες συγχύσεις όμως προκαλούν και οι υπόλοιπες 8 μαγικές αλλαγές του ΠΑΣΟΚ για το «ΕΣΥ του μέλλοντος». Προτείνουν έναν νέο χάρτη Υγείας «που ανταποκρίνεται στις πληθυσμιακές αλλαγές. Ώστε να μην έχουμε 17 Νοσοκομεία στο κέντρο της Αθήνας και να μην υπάρχει 1 Νοσοκομείο στην πολυπληθή πια Ανατολική Αττική». Τι σημαίνει ακριβώς αυτό; Κλείσιμο κάποιου ή κάποιων από τα 17 νοσοκομεία του Κέντρου και μεταφορά των «πόρων» για τη δημιουργία ενός νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική; Τα μισά αν όχι όλα όσα προτείνονται στη νο 2 παρέμβαση «ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία» είναι πολιτικές που υλοποιούνται. Όπως πχ η έμφαση στην πρόληψη, το εθνικό σχέδιο προ-συμπτωματικού ελέγχου, οδοντιατρική φροντίδα για τα παιδιά, η ενίσχυση της ψυχικής υγείας κλπ. Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διατείνεται ότι έχει λύσεις και προτάσεις. Στην 3η παρέμβαση για την Υγεία στα Νησιά, η Χαριλάου Τρικούπη δεσμεύεται: «Τα μεγάλα νησιά θα έχουν επαρκώς στελεχωμένο Νοσοκομείο ενώ στα μικρότερα θα προβλέπεται μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε διασύνδεση με το πλησιέστερο Νοσοκομείο. Για τα πολύ μικρά νησιά, ένα περιφερειακό ιατρείο με μόνιμο ιατρό». Ένα απλό γκουγκλάρισμα στα κίνητρα (οικονομικά και άλλα) και στον αγώνα που δίνεται από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να βρεθούν γιατροί - όχι μόνο για τα ακριτικά και μικρά νησιά - αρκεί για να καταδειχθεί ότι δεν αρκεί ο πράσινος βολονταρισμός. Η κυβέρνηση ποντάρει περισσότερα στον ρεαλισμό και τη λύση της τηλεϊατρικής. Το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας προβλέπει 3.5000 σημεία τηλεϊατρικής σε ολόκληρη τη χώρα. Ενα οργανωμένο δίκτυο με σταθμούς τηλεϊατρικής γιατρού- ασθενούς και σταθμούς τηλεϊατρικής ιατρού- συμβούλου. Διατρέχοντας συνολικά τις «8 Παρεμβάσεις» για το ΕΣΥ του μέλλοντος που συνέταξε το ΠΑΣΟΚ η 6η είναι η πλέον συγκεκριμένη: Προσλήψεις και αυξήσεις. Απολύτως συμβατή με την παρακαταθήκη της πολιτικής των εύκολων λύσεων στα λόγια. Του ευχολογίου. Του κοινωνικού και δημοσιονομικού λαϊκισμού.