«Εγώ γεννήθηκα το 1986» θύμισε - πολύ ορθώς - ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος, όταν εκλήθη σε ραδιοφωνική του συνέντευξη να σχολιάσει πράσινο σκάνδαλο της εποχής που το ΠΑΣΟΚ εδραίωσε τη λαϊκή κυριαρχία και τις πλάτες στην κυβερνητική διαφθορά.
Η νέα γενιά των στελεχών του κόμματος, εννοείται, ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να απολογείται διά βίου γιατί ο Ανδρέας Παπανδρέου - τον οποίο μνημονεύουν ως το θεό της πολιτικής - ήταν εκείνος που απροκάλυπτα νομιμοποίησε τη μίζα. Με την ιστορική πλέον φράση σε συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ το 1986 στο γήπεδο του Σπόρτιγκ: «είπαμε να κάνει ένα δωράκι στον εαυτό του αλλά όχι και 500 εκατομμύρια».
Την εξωραϊσμένη εικόνα του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ - που κατά κόρον προβάλει ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης - τη θρυμμάτισαν και οι αναμνήσεις του Θ. Πάγκαλου όπως έχουν καταγραφεί σε μια αρχειακή συνέντευξη.
Ο μακαρίτης, με τον καταιγιστικό κυνισμό του, περιέγραψε πως κάλεσε στελέχη των κλαδικών της Κρήτης, προκειμένου να κάνουν μια κουβέντα «μεταξύ κλεπτών».
Εντός του πλαισίου που είχε θέσει ο Α. Παπανδρέου, τους πρότεινε να δηλώνουν τη διπλάσια και όχι τετραπλάσια παραγωγή, για τις επιδοτήσεις, γιατί και η απάτη έχει όριο. Όπως ακριβώς ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ με τον διεφθαρμένο διοικητή της ΔΕΗ, έτσι και ο Θ. Πάγκαλος έθεσε «πλαφόν» στην απάτη των πρασινο-φρουρών στη λεβεντογέννα.
Θεωρητικά το σημερινό ΠΑΣΟΚ δικαιούται να ισχυρίζεται, ότι έχει κλείσει τους λογαριασμούς του με εκείνη την περίοδο. Τα γεννημένα μετά το 1986 στελέχη του, θυμούνται μόνο τη Διαύγεια και το ΑΣΕΠ.
Όμως η πολιτική κληρονομιά τους, θέλουν δεν θέλουν, περιλαμβάνει και τις κεντρικές ντιρεκτίβες περί διαφθοράς, μια σειρά σκανδάλων που άφησαν εποχή, και στελέχη που μπήκαν φυλακή. Η Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύει, ότι με τον ΟΠΕΚΕΠΕ «θα το πάει μέχρι τέρμα» και το τέρμα προσδιόρισε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης: να αποδοθεί στον πρωθυπουργό ρόλος καθοδηγητή. Ότι επιχειρήθηκε δηλαδή από κοινού με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για τα Τέμπη.
Στο μεταξύ, είναι εντυπωσιακό ότι κανείς από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν βγαίνει να υποστηρίξει το προφανές και δίκαιο, ότι πρέπει να επιστραφούν από τους αγρότες και κτηνοτρόφους οι παράνομες επιδοτήσεις και αυτοί να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, επειδή έκαναν εις γνώση τους απάτη.
Το ΠΑΣΟΚ έχει κάτι να πει για αυτούς; Ευρύτερα, ποια μέτρα και ποιες πολιτικές προκρίνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να μπει τέρμα ο πελατειασμός, να αντιμετωπιστεί το βαθύ κράτος, που λειτουργεί ως αντιδραστήριο νταλαβεριού κυβερνώντων και κυβερνώμενων; Γιατί το μόνο απτό δείγμα που έχει δώσει μέχρι στιγμής, ήταν η καταψήφιση του νόμου Κεραμέως που επέβαλε οι διοικήσεις νοσοκομείων και δημόσιων οργανισμών να ορίζονται αυστηρά μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.