Παπαθανάσης: Δημιουργία φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος - Η Ελλάδα πρωταγωνιστής στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη

Παπαθανάσης: Δημιουργία φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος - Η Ελλάδα πρωταγωνιστής στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη

Σε όλα όσα προχωρούν και σχεδιάζονται για τη δημιουργία φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ισχυρά θεμέλια ενός εξωστρεφούς και σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπου οι διαδικασίες απλοποιούνται και επιταχύνοται, ενός περιβάλλοντος που εδραιώνει και ενισχύει τις σχέσεις εμπιστοσύνης, μεταξύ κράτους και επενδυτή και μεταξύ κράτους και πολίτη, όπως σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης. «Ξεμπλοκάραμε και θέσαμε σε τροχιά υλοποίησης μεγάλες επενδύσεις, κολλημένες για πολλά χρόνια. Το Ελληνικό και η Αφάντου της Ρόδου, επενδύσεις εμβληματικές, έχουν ξεκινήσει. Ενισχύουμε την ναυπηγοεπισκευαστική μας βιομηχανία και δημιουργούμε τις συνθήκες ώστε αυτή η βιομηχανία, που ήταν πανίσχυρη στο παρελθόν, να ξαναξεκινήσει και πάλι, δίνοντας πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε για την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση και την έναρξη επιχειρήσεων που δημιουργεί συνθήκες ώστε το 80% των ενάρξεων των επιχειρήσεων να γίνεται μόνο με απλή κοινοποίηση και μόνο 20% να απαιτούν έγκριση. Ταυτόχρονα, όπως είπε, προχωρούν νέα εργαλεία που θα φέρουν ισχυρή ανάπτυξη, όπως ο νέος νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις, που δημιουργούν πολλές και καλές θέσεις εργασίας και αντιστρέφουν το brain drain. Επίσης, δίνονται νέα κίνητρα σε ειδικές κατηγορίες επενδύσεων, δημιουργείται ευκολία για την εγκατάσταση με νέες χρήσεις γης και επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης με την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών, σε μία διαδικασία fast track. Στην κατεύθυνση ενίσχυσης της αδειοδοτικής διαδικασίας δίνονται «έξω» εργασίες που εκτελούσε η διοίκηση, σε πιστοποιημένους φορείς, με στόχο να δημιουργηθεί αίσθημα ασφάλειας στους επενδυτές και επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης των επενδύσεων.

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε στην απολιγνιτοποίηση, τονίζοντας ότι δημιουργούνται συνθήκες αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου στις περιοχές της λιγνιτικής παραγωγής. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες, ενώ έχει ξεκινήσει και μεταβατικό πρόγραμμα στήριξης ώστε όλες οι περιοχές να μπορέσουν γρήγορα να μεταβούν στη νέα εποχή.

Σε σχέση με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι θα δώσει με 13 καθεστώτα ισχυρά κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, για να κρατηθούν οι νέοι και οι νέες εκεί που ζουν.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για την εφοδιαστική αλυσίδα ώστε να δημιουργηθεί ένα διεθνές logistic hub και η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί την ισχυρή γεωστρατηγική θέση της.

Σήμερα, η χώρα μας πρωταγωνιστεί στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη, εκπέμποντας εμπιστοσύνη, αξιοπιστία και αυτοπεποίθηση, σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, ο οποίος υπογράμμισε ότι (η Ελλάδα) είναι το κέντρο του ενδιαφέροντος, επικαλούμενος τις εξελίξεις με τις επενδύσεις εταιρειών όπως η Cisco, η Microsoft, η Pfizer, η Amazon, που επιλέγουν την Ελλάδα για να εγκατασταθούν διότι βλέπουν τη δημιουργία φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος.