Π. Παυλόπουλος: Tα σύνορα των Δωδεκανήσων είναι και σύνορα της ΕΕ

Π. Παυλόπουλος: Tα σύνορα των Δωδεκανήσων είναι και σύνορα της ΕΕ

«Tα σύνορα των Δωδεκανήσων είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία και κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο φυλάσσει, επίσης κυριάρχως, η Ελλάδα» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από την Κω και πρόσθεσε ότι «την αυτονόητη αυτή διαπίστωση πρέπει να την συνειδητοποιήσουν οι πάντες, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως κατά την ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία του οξύτατου Προσφυγικού ζητήματος, από την άμεση αντιμετώπιση του οποίου, υπό όρους Ανθρωπισμού, εξαρτάται η συνοχή και το μέλλον του όλου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την Κω προκειμένου να συμμετάσχει στον εορτασμό της 68ης επέτειου της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στον Εθνικό μας Κορμό, την 7η Μαρτίου 1948. Έκτοτε ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος «τα Δωδεκάνησα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του κορμού τούτου, επί του συνόλου του οποίου ασκείται πλήρως, ως την τελευταία της έκφραση, η εθνική μας κυριαρχία, κατά το Σύνταγμα και το Διεθνές Δίκαιο».

Στην Κω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης. Στην αντιφώνησή του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην μακραίωνη ιστορία του νησιού επισημαίνοντας «μια πτυχή η οποία κλείνει μέσα της μοναδικής αξίας για την όλη πορεία της Ανθρωπότητας, τον όρκο του Ιπποκράτη», συνδέοντας την με την σημερινή συγκυρία: «...Για το λόγο αυτόν ακριβώς ο Ιπποκράτης, ιδίως κατά την σημερινή κρίσιμη συγκυρία του Προσφυγικού ζητήματος, εκπέμπει διδακτικά, διαχρονικώς, μηνύματα urbi et orbi: Σ' εμάς τους Έλληνες, και ιδίως στους συμπατριώτες του Κώους, το μήνυμα ότι με βάση και το Ελληνικό Πνεύμα καθώς και τον Ελληνικό Πολιτισμό ως σύνολο –όταν μάλιστα έχουμε ως Λαός δημιουργήσει κατά την αρχαιότητα και τον θεσμό του Ικέτη- πρέπει να συμπαρασταθούμε στους Πρόσφυγες με όρους Ανθρωπισμού και Δικαιοσύνης. Κι εσείς εδώ στην Κω, στο Αιγαίο γενικότερα, μ' ελάχιστες κι ασήμαντες εξαιρέσεις, το έχετε πράξει, προκαλώντας τον παγκόσμιο θαυμασμό και την συνακόλουθη παγκόσμια αναγνώριση. Αυτή η γενναία συμπεριφορά σας δίνει το δικαίωμα στην Ελλάδα, κυρίως σήμερα κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, να διεκδικήσει ανάλογη συμπεριφορά και έμπρακτη αναγνώριση».

Ο κ. Παυλόπουλος έστειλε μηνύματα τόσο προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας όσο και προς την Τουρκία. Προς τους Ευρωπαίους σημείωσε ότι «οφείλουν ν' αναλογισθούν και τις δικές τους ευθύνες και ολιγωρίες και ν' απομονώσουν, επιβάλλοντας αμέσως και τις προβλεπόμενες κάθε είδους κυρώσεις σε βάρος τους, εκείνους τους, ευτυχώς λίγους, Εταίρους, που με την τακτική τους δείχνουν ότι κινούνται έξω από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού».

Όσον αφορά την γείτονα Τουρκία, επισήμανε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι: Οι σχέσεις της με την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της εξαρτώνται από την άμεση εναρμόνισή της προς τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές και πολιτισμικές αρχές οι οποίες προϋποθέτουν, άνευ άλλου τινός, τουλάχιστον την απομόνωση και καταδίκη των αποκρουστικών διακινητών- εμπόρων ανθρώπινων, ιδίως δε παιδικών, ψυχών».

Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Ρόδο όπου θα εγκαινιάσει την έκθεση σκίτσων "Μετέωρο βήμα".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ