Οι προειδοποιήσεις Φίλη προς Σακελλαροπούλου και το συνέδριο που δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι προειδοποιήσεις Φίλη προς Σακελλαροπούλου και το συνέδριο που δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η... προειδοποίηση του Νίκου Φίλη, ως τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου προκαλεί αλγεινές εντυπώσεις τη στιγμή που ουσιαστικά την εγκαλεί «να διαφυλάξει» τον θεσμό και να άρει την αιγίδα σε ένα συνέδριο που πραγματοποιούν πανεπιστημιακοί εγνωσμένου κύρους, διότι όπως υποστηρίζει προωθεί «επιστημονικό σχέδιο» στο οποίο «θα πατήσει η κυβέρνηση για να αιτιολογήσει νομοθετικές πρωτοβουλίες». Το συνδέει, δε, με την προώθηση της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, δια του αρμόδιου τομεάρχη, προκαλεί εντυπώσεις και ως προς το ύφος με το οποίο απευθύνεται στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και ως προς την ουσία, δηλαδή την απαίτηση να αρθεί η αιγίδα που παρέχει σε ένα συνέδριο που εκ τη φύσεώς του (ως συνέδριο) στόχο έχει την κατάθεση απόψεων και τη συζήτηση θέσεων αναφορικά με το μέλλον της Παιδείας.

Προχωρά όμως και ένα βήμα παραπάνω. Κάνει λόγο για «παράγοντες προσκείμενου στην κυβέρνηση με συντηρητική, νεοφιλελεύθερη, ακόμη και ακροδεξιά "ατζέντα"» που κατά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «επιχειρούν να πλήξουν ή να εκμεταλλευτούν μικροπολιτικά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εμπλέκοντάς την σε ανοιχτά πολιτικά ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο κοινωνικού διαλόγου και πολιτικής αντιπαράθεσης στο κοινοβούλιο και αλλού»

Το συνδέει, δε, με το συνέδριο  «γονιμότητας και αναπαραγωγής» που υιοθετούσε ακραία συντηρητικές αντιλήψεις για το ρόλο της γυναίκας και από το οποίο υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη μέσα σε κατακραυγή υποχρεώθηκαν άρον - άρον να αποχωρήσουν, ενώ η Πρόεδρος, αντιλαμβανόμενη την παγίδα, ορθώς απέσυρε την αιγίδα της».

Και απαιτεί την άρση της αιγίδας της Προεδρίας, διότι δεν συνάδει με τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ και όπως αναφέρει και με το Σύνταγμα που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Επικαλείται μάλιστα απόσπασμα που έδωσαν οι διοργανωτές στη δημοσιότητα σύμφωνα με το οποίο «Η εκλογή των δημοκρατικών οργάνων στο δημόσιο πανεπιστήμιο έχει δήθεν «(...) αρνητικά αποτελέσματα, όπως πελατειακή ροπή, κομματική εξάρτηση (...) η παθογένεια αυτή είναι ευρέως γνωστή και δεν απαιτεί ιδιαίτερη τεκμηρίωση».

Και ενώ αναγνωρίζει το δικαίωμα των διοργανωτών να προχωρούν σε παρόμοιες εκδηλώσεις δηλώνει ότι με αυτές «καλλιεργούν τις αρνητικές - κατά τη γνώμη μας - για την κοινωνία και το δημόσιο πανεπιστήμιο απόψεις τους» κάνει λόγο για απόπειρα εμπλοκής της ΠτΔ προκειμένου «να προσδώσει κύρος και αξιοπιστία σε αντιλήψεις καταδικασμένες από τη μεγάλη πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινωνίας» κάτι που όπως καταλήγει «είναι - προφανώς - απαράδεκτο».

«Ο ρόλος της Προέδρου επιτάσσει να θέτει υπό την αιγίδα της την ενότητα του Έθνους και του λαού. Όχι να πέφτει στην παγίδα και να παίρνει έμμεσα θέση σε ανοιχτά ζητήματα που διχάζουν» σημειώνει και καταλήγει με την εξής αναφορά:

«Αναμένω ότι θα το σκεφτεί «δυο φορές» πριν επιτρέψει στην κυβέρνηση και τους συν αυτώ να πλήξουν τον θεσμό που εκπροσωπεί και ότι διαθέτει τη διορατικότητα να προφυλάξει το αξίωμά της από μια ακόμη «αιγίδα - παγίδα».

Ο Νίκος Φίλης προχωρεί σε χαρακτηρισμούς για τους διοργανωτές του συνεδρίου που διοργανώνει το ίδρυμα Μποδοσάκη με τίτλο «Σχέδιο Δράσης για το Πανεπιστήμιο του 2030». Την επιστημονική επιτροπή απαρτίζουν η Βάσω Κιντή, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Βασιλική Γεωργιάδου, Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ο Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή Παν/μιου Κρήτης & Ερευνητή ΙΜΒΒ-ΙΤΕ & Συνεργαζόμενος Καθηγητής Έρευνας, Κέντρο Ανάπτυξης Φαρμάκων, Παν/μιο Northeastern, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, Αντιπρόεδρος, Υπολογιστική Βιολογία, GlaxoSmithKline,η Ελευθερία Ζεγγίνη Διευθύντρια του Ινστιτούτου μεταφραστικής γονιδιωματικής στο Helmholtz Zentrum München & Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Technical University Munich και ο Στάθης Καλύβας, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Έδρα Gladstone & Εταίρος του Κολλεγίου All Souls, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «παράγοντες προσκείμενοι στην κυβέρνηση με συντηρητική, νεοφιλελεύθερη ακόμη και ακροδεξιά «ατζέντα»» στοχοποιώντας πρόσωπα και το ίδρυμα ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να βάλει και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ένα παιχνίδι γύρω από την εκπαίδευση όπου η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως διαθέτει το... πάνω χέρι καθώς και ότι αποτελεί πεδίο ευνοϊκό για την ίδια.

Όταν όμως εγκαλεί την πρόεδρο της Δημοκρατίας και απαιτεί ουσιαστικά να άρει την αιγίδα της από ένα επιστημονικό συνέδριο το θέμα εκφεύγει, φέρνει στο νου σταλινικού τύπου λογικές και δείχνει πως πλέον η άσκηση της αντιπολίτευσης φτάνει σε σημεία που εκφεύγουν και της λογικής.

Ενδεχομένως ο ΣΥΡΙΖΑ να θεωρεί δημοκρατικές στο πλαίσιο της προοδευτικής κυβέρνησης που ευαγγελίζεται ανάλογες λογικές καθώς και ότι δεν πρέπει να γίνονται συζητήσεις για την παιδεία που αφορούν στο μέλλον της. Άλλωστε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπόσχεται ελεύθερη πρόσβαση για όλους, ίδρυση σχολών για να μπαίνουν χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και πολλά άλλα όπως για παράδειγμα αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί πως να γίνει κυβέρνηση θα βάλει αναδρομικά τους αποφοίτους της τρίτης Λυκείου που απέτυχαν στις φετινές εξετάσεις στις σχολές της επιλογής τους.

Τι ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός πως οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι «ενώ οι προτάσεις αφορούν το δημόσιο πανεπιστήμιο, αυτό δεν σημαίνει πως είμαστε αντίθετοι με την ίδρυση ιδιωτικών/μη-κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Κάτι τέτοιο μπορεί να προσδώσει δυναμισμό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να συμβάλει σε μια δυναμική εκσυγχρονισμού των δημόσιων πανεπιστημίων (π.χ. προβάλλοντας πρότυπα ευέλικτης διοίκησης)».

Επίσης ότι «Η αξιολόγηση των ιδρυμάτων αυτών, υπαρχόντων και μελλοντικών, πρέπει να γίνεται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), ώστε να υπάρχει ένα ενιαίο πλαίσιο κριτηρίων για όλη την τριτοβάθμια εκπαίδευση - δημόσια και ιδιωτική. Η αξιολόγηση από την Αρχή μπορεί να αφορά και στη σκοπιμότητα ίδρυσης νέων δημόσιων ή ιδιωτικών/μη-κερδοσκοπικών πανεπιστημίων και στην ωριμότητα των σχετικών προτάσεων».

Αναφορικά με τμήματα που λειτουργούν μεταξύ άλλων στην έκθεση αναφέρεται οτι «ο αριθμός ομοειδών τμημάτων είναι υπερβολικά μεγάλος. Τμήματα με χαρακτήρα μεταπτυχιακής εξειδίκευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης πρέπει να ενσωματωθούν σε συγγενή τους τμήματα ή να καταργηθούν μετά από εξωτερική αξιολόγηση».

Όλα όσα ενοχλούν δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ που εγκλωβισμένος σε μια λογική προηγούμενων αιώνων επιδιώκει να μην αλλάξει τίποτα στα πανεπιστήμια, να γίνεται εκλογή του Πρύτανη και κατ επέκταση να χρειάζεται να λειτουργεί με γνώμονα τις ψήφους που τον έφεραν σε αυτή τη θέση. Ως πολιτική δύναμη άλλωστε ξορκίζει ως το μεγαλύτερο κακό τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα επιθυμεί να παραμείνει ως έχει η δημοσία εκπαίδευση.

«Χωρίς μπάτσους στις πόρτες» όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει και ο ίδιος ο Νίκος Φίλης αντιδρώντας μέχρι και στη λογική της ασφάλειας, όχι όμως στο χτίσιμο γραφείων καθηγητών και στην ανέγερση... αυθαιρέτων στις σχολές για να έχουν και ένα στέκι οι αντιεξιουσιαστές...