Ο Τσίπρας βλέπει την εξεταστική ως... σύμπλευση της αντιπολίτευσης

Ο Τσίπρας βλέπει την εξεταστική ως... σύμπλευση της αντιπολίτευσης

Ως... σύμπλευση της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης βλέπει τις θετικές θέσεις αναφορικά με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ο Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας να αναγορευθεί, για μια ακόμη φορά, ως εκφραστής ενός δήθεν «αντιδεξιού μετώπου» την ώρα που ο ίδιος μετέτρεψε την ομιλία του σε ένα δριμύ κατηγορώ και κατά των Μέσων Ενημέρωσης εξαιρώντας τα φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι των οποίων εμφανίσθηκε ως υπερασπιστής.

Η ομιλία του στο πλαίσιο της διαδικασίας για την ψήφιση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για δήθεν «χειραγώγηση της κοινής γνώμης» και για τις δημοσκοπήσεις, αναλώθηκε σε μια νέα ακραία αντιπολιτευτική ρητορική εμπλέκοντας ακόμη και την δημοκρατία η οποία κατά τον ίδιο βάλλεται από πρακτικές που εφαρμόζονται.

Παράλληλα δε επιχείρησε εκ νέου στοχοποίηση Μέσων και δημοσιογράφων αλλά και δημοσκοπικών εταιρειών στο πλαίσιο του ιδιότυπου μπούλινγκ που ασκείται σε κάθε μέσο το οποίο επικρίνει τους υψηλούς και υβριστικούς τόνους που χρησιμοποιεί, καθώς στις εταιρείες δημοσκοπήσεων που καταγράφοντας τα δεδομένα αναδεικνύουν την αδυναμία του ίδιου και του κόμματός του να απευθυνθούν στους πολίτες.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε σε πολλά σημεία της ομιλίας του Μέσα Ενημέρωσης φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, επιτέθηκε και στοχοποίησε όσα στηλιτεύουν τις πρακτικές που ακολουθεί και αναδεικνύουν την ένδεια θέσεων και απόψεων κινούμενος στη λογική του «εμείς και οι άλλοι» αλλά και σε αυτή του «η τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν»

Κυρίως όμως επιχείρησε και επιδίωξε να εμφανιστεί ως εκφραστής συνολικά της αντιπολίτευσης και να αναδείξει τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων κομμάτων, ως ένα είδος συμπόρευσης στο πλαίσιο της πολυδιαφημισμένης προοδευτικής κυβέρνησης που συνεχίζει να αποτελεί ένα φαντασιακό αφήγημα χωρίς αντίκρισμα, πολύ δε περισσότερο όταν για την υλοποίησή του απαιτείται κάτι περισσότερο από ένα «Ναι» στη διενέργεια εξεταστικής επιτροπής.

Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Κ. Σκανδαλίδης επιχείρησε, με πλάγιο τρόπο, να κρατήσει αποστάσεις τονίζοντας πως το κόμμα λέει «Ναι» όπως θα έλεγε και στην περίπτωση που η εξεταστική αφορούσε και την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, όμως η τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου και η ταύτιση των θέσεων με τον Αλέξη Τσίπρας επέτρεψαν στον δεύτερο να εμφανισθεί ως... καθοδηγητής, τουλάχιστον των κομμάτων που κινούνται από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ μέχρι αυτόν του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ25.

Άλλωστε και η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής αυτόν τον στόχο έχει. Να δημιουργηθεί ένα απροσδιόριστο «αντιδεξιό μέτωπο» που θα κινείται στη λογική της αντιπολίτευσης και να επιτρέπει να παραμείνει στο τραπέζι το αφήγημα της προοδευτικής κυβέρνησης, που θα διατηρήσει και ένα είδος συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και του συνεδρίου, το οποίο έχει προσδιοριστεί για τον Φεβρουάριο του 2021.