Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να προκαταλάβει τα συμπεράσματα της Δικαιοσύνης
Eurokinissi
Eurokinissi

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να προκαταλάβει τα συμπεράσματα της Δικαιοσύνης

Κάθε θαύμα στην Ελλάδα κρατά τρεις ημέρες αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε και κράτησε δέκα! Η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε χθες το εναρκτήριο λάκτισμα της πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας των Τεμπών.

Οι βουλευτές του με πρώτο υπογράφοντα τον Τσίπρα, ζητούν όλα τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων μεταξύ υπουργείου Μεταφορών και Hellenic Train από τον Απρίλιο του 2019 έως και την υπογεγραμμένη σύμβαση ΥΔΥ 2022 που κυρώθηκε στη βουλή τον Ιούλιο του 2022, συμπεριλαμβανομένου και του προσχεδίου της νέας σύμβασης. Παράλληλα με επιστολή του ο Γιώργος Κατρούγκαλος ζητά τη σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών για τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας.

Τυπικά έχουν δικαίωμα. Αλλά ήδη έχει συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα ερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος, έχει παρέμβει οικονομικός εισαγγελέας για τις συμβάσεις σε βάθος δεκαπενταετίας, ενώ και η Δικαιοσύνη έχει ξεκίνησε έρευνα. Γιατί τέτοια πρεμούρα;

Γιατί δεν περιμένουν την ολοκλήρωση του έργου των εντεταλμένων ερευνών, ώστε να ασκήσουν αντιπολιτευτική κριτική επί πραγματικής και τεκμηριωμένης βάσης; Ούτως ή άλλως η πολιτική διάσταση του θέματος θα καλυφθεί αύριο κατά τη συζήτηση στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου.

Τι και πώς θα ερευνήσει η επιτροπή θεσμών, όταν δεν θα έχει τα πορίσματα; Με κορώνες, ψέματα και κοκορομαχίες;

Προφανώς, θέλουν να προκαταλάβουν τις εντυπώσεις γιατί θα ερευνηθεί και η δική τους περίοδος, η περίοδος Σπίρτζη. Και τότε ίσως να μην μπορούν να δρέψουν εντυπώσεις και να αδυνατούν να εκτοξεύσουν κορώνες για προεκλογική προπαγανδιστική κατανάλωση, εκμεταλλευόμενοι την πανελλήνια συγκίνηση.

Τα έγγραφα αυτά είναι τεχνικά, η μεγάλη μάζα (και ο γράφων) δεν μπορεί να τα εκτιμήσει λόγω ελλείπουσας εξειδίκευσης. Έτσι θα γίνουν φέιγ βολάν στα μίντια και τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, με κατευθυντήριες ερμηνείες που θα τους παρέχει το κόμμα. Εάν υπάρχουν και διαστρεβλωτικές εκδοχές δεν έχει σημασία. Τα κόμματα άλλωστε δεν διώκονται για ψευδείς ειδήσεις. Οι αναγκαίες εντυπώσεις θα έχουν παραχθεί ενόψει εκλογών.

Και αν δεν τους δοθούν επειδή έχει ήδη παρέμβει η Δικαιοσύνη, θα καταγγέλλουν προσπάθεια απόκρυψης σκανδάλου. Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αλλάζει.

Εν τω μεταξύ στο εσωτερικό του κόμματος, πέραν της απογοήτευσης για τη στασιμότητα, υπάρχει και υφέρπουσα δυσαρέσκεια της αριστερής πτέρυγας για το ενδεχόμενο να επαληθευτούν τα σενάρια που θέλουν την ένταξη παλιών βουλευτών της ΝΔ στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Οι φήμες μιλούν για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της κυβέρνησης Καραμανλή Ευάγγελο Αντώναρο, τον πρώην εκπρόσωπο της ΝΔ πάλι επί Καραμανλή Άρη Σπηλιωτόπουλο, την Κρινιώ Κανελλοπούλου, κόρη του πρώην υπουργού της ΝΔ Θανάση Κανελλόπουλου, κ.α.

Εκείνο που αναζωπυρώνει την ανησυχία είναι ότι οι φήμες δεν διασκεδάζονται, έστω και με τη μέθοδο της άτυπης ενημέρωσης, ή της διαρροής. Η ανησυχία αφορά στελέχη που διατηρούν ακόμη τις ιδεολογικές τους πεποιθήσεις και παραμένουν πιστοί στις αριστερές προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος (βέβαια στην προδοσία του δημοψηφίσματος και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου δεν επέδειξαν την ίδια λεπτεπίλεπτη ευαισθησία, για να μην «προδώσουν» την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς).

Πάντως, αυτή η πτέρυγα επηρεάζει ένα κρίσιμο τμήμα της αριστερής βάσης, σαφώς όμως μικρότερο από εκείνο που ομνύει στον Τσίπρα. Οι ίδιοι πιστεύουν ότι πρέπει το κόμμα να ανακόψει τη στροφή στο Κέντρο και να ελκύσει εκείνο το πλήθος που κατεβαίνει στις συγκεντρώσεις «οργής» για τα Τέμπη. Το αν πολλοί από αυτούς κατεβαίνουν μόνο από συναισθηματική φόρτιση και χωρίς κομματικό πρόσημο, ή αν είναι ήδη ενταγμένοι σε πολιτικές οργανώσεις, δεν έχει σημασία.

Όσοι κατεβαίνουν στον δρόμο θεωρούνται πολιτικά εύπλαστοι και πρόθυμοι να αποδεχθούν τις στοχεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τους χαρακτηρίζουν «κίνημα» που… φλέγεται για ανατροπή. Αυτή η φλόγα βέβαια δεν αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την απάντηση. Είναι πετσωμένες οι δημοσκοπήσεις, και για αυτό ψεύδονται. Προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τον λαό από τη νικηφόρα επέλαση της 2ης φορά Αριστεράς.

Η ελπίδα για αλήθεια των νουνεχών πολιτών παραμένει στους εμπειρογνώμονες, τον οικονομικό εισαγγελέα, και τη Δικαιοσύνη.