Κυρ. Μητσοτάκης: Εθνική προτεραιότητα η στήριξη της ελληνικής γλώσσας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Κυρ. Μητσοτάκης: Εθνική προτεραιότητα η στήριξη της ελληνικής γλώσσας

Μήνυμα για τη διαχρονική δύναμη της ελληνικής γλώσσας, αλλά και για τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την εκδήλωση του υπουργείου Εξωτερικών για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι έχουν περάσει 70 χρόνια από την ιστορική παρέμβαση του Ξενοφώντα Ζολώτα, ο οποίος απευθύνθηκε στη διεθνή κοινότητα χρησιμοποιώντας αγγλικό λόγο με λέξεις ελληνικής ρίζας, αναδεικνύοντας τη βαθιά επιρροή της ελληνικής γλώσσας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Όπως σημείωσε, η ελληνική γλώσσα αποτελεί ένα πολιτιστικό κεφάλαιο άνω των τριών χιλιάδων ετών, το οποίο εξακολουθεί να διεκδικεί ρόλο και στο μέλλον, ακόμη και μέσα στους πιο εξελιγμένους γλωσσικούς κώδικες.

Δείτε την εκδήλωση:

«Είναι επίσης η πρώτη γλώσσα που αναγνώρισε τον άνθρωπο ως πολίτη, το μέτρο ως αναγκαιότητα, την ευθύτητα ως αρετή και την ελευθερία μαζί με το κάλος ως αυταξίες», επισήμανε.

«Είναι και ιδέες και έννοιες που ενέπνευσαν σημαντικότατα πολιτικά γεγονότα όπως η γαλλική και η αμερικανική επανάσταση και λίγο μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας του 1821. Τα ελληνικά έγιναν η γέφυρά μας με τον κόσμο τοποθετώντας τη σύγχρονη Ελλάδα στην καρδιά της Δύσης, στην καρδιά της Ευρώπης. Είναι άυλη πύλη προόδου και κύρους που δίνει διακριτό λόγο και ρόλο στη χώρα μας σε έναν κόσμο που αλλάζει με μεγάλες ταχύτητες», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε η γλώσσα μας ποτέ δεν παύει να έχει τη δυνατότητα να δίνει σχήμα σε εξαιρετικά περίπλοκα νοήματα. «Γίνεται με άλλα λόγια η ελληνική γλώσσα ένα διαχρονικό, πολύτιμο, ανταλλακτήριο ιδεών. Για όλα υπάρχει μια λέξη ελληνική», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως τα ελληνικά στη μακρά τους διαδρομή γίνονται δανειστές και δανειζόμενοι όρων. «Η ελληνική γλώσσα εμπλουτίζεται και μεταδίδεται παρότι για αιώνες απουσίαζε ένα ενιαίο κράτος που θα την προστάτευε. Παραμένει σε ισχύ η θέση του Μανώλη Τριανταφυλλίδη ότι η ενότητα της ελληνικής γλώσσας δεν είναι η ομοιομορφία αλλά η συνέχειά της μέσα από τη διαφορά», συμπλήρωσε.

«Γλώσσα έτοιμη να ταξιδέψει στο απέραντο σύμπαν των αλγορίθμων και της τεχνητής νοημοσύνης. Θα επιμείνω σε αυτό και στην πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδω να δημιουργήσουμε ένα από τα επτά εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στόχος είναι η τεχνολογία να συμβαδίσει με το ανθρωπιστικό φορτίο. «Πρόοδος μακριά από τον άνθρωπο δεν είναι ουσιαστική πρόοδος. Πολύ περισσότερο όταν μεταξύ των νέων μας η οθόνη έχει αντικαταστήσει πρακτικά το χαρτί και οι συντομογραφίες και οι εικόνες, σχεδόν ιερογλυφικά, έχουν αντικαταστήσει τη γραφή. Αυτό είναι κάτι που ας μας προβληματίσει λίγο περισσότερο. Πίσω από τη γραφή κρύβεται ο στοχασμός και η κρίση και αυτά είναι στοιχεία που δεν πρέπει να χαθούν», τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά εκχωρήσαμε το προνόμιο της γραφής σε ένα τεχνολογικό εργαλείο με τον πειρασμό να είναι μεγάλος.

«Να λοιπόν πως η γλώσσα αναδεικνύεται σε καταλύτη της εξέλιξης και τελικά της δημοκρατίας. Μόνο έτσι και οι αυριανοί πολίτες θα γίνουν συνδιαμορφωτές της πραγματικότητας με όπλο το διάλογο και τα επιχειρήματα. Η καλή χρήση της γλώσσας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση φλυαρία. Η στήριξη της ελληνικής γλώσσας είναι εθνική προτεραιότητα. Έχουμε 81 έδρες. Η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να ανοίξουμε την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας παντού. Στον τομέα αυτό σύντομα θα μπορέσουμε να δείξουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Το πώς διδάσκουμε τα αρχαία με ένα τρόπο που δεν θα αντιλαμβάνονται οι μαθητές ως αγγαρεία, πρέπει να μας απασχολήσει. Όπως και η χρήση της ελληνικής στα ΜΜΕ που συχνά κακοποιείται πότε από άγνοια σχολιαστών και πότε από την προσπάθεια η εντύπωση να κυριαρχήσει της ουσίας», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε τη φράση του Γιώργου Σεφέρη ότι έχουμε μια ανθεκτική γλώσσα αρκεί να μην την κακομεταχειριζόμαστε.

«Να πω πόσο σημαντικό είναι ότι σήμερα τα ελληνικά αναγνωρίζονται από την UNESCO ως παγκόσμια σταθερά και αξία», επισήμανε.

«Όπως έγραφε ο Καζαντζάκης είναι μεγάλη, είναι μαγική η δύναμη μιας λέξης. Με αυτή μπορούμε να σώσουμε και να σωθούμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι η ελληνική γλώσσα δεν είναι μια από τις 2.700 γλώσσες του κόσμου αλλά η μόνη που ομιλείται αδιάκοπα επί 40 αιώνες.

Διαβάστε Περισσότερα