Ο «κεντροαριστερός» Στυλιανίδης και η άγνωστη σχέση του με τον Γιάννο Κρανιδιώτη

Ο «κεντροαριστερός» Στυλιανίδης και η άγνωστη σχέση του με τον Γιάννο Κρανιδιώτη

Είναι μία πολιτική επιλογή που εκπλήσσει. Ελάχιστοι μπόρεσαν να την προβλέψουν και ακόμα πιο λίγοι μπορούν να της ασκήσουν κάποια κριτική επί της ουσίας. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου λοιπόν, νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο Χρήστος Στυλιανίδης

Είναι αυτό που λέμε, ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση μια και ο Ελληνοκύπριος αξιωματούχος έχει διατελέσει επίτροπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα Πολιτικής Προστασίας. 

Ο κ. Στυλιανίδης διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που είχε θέσει από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το στέλεχος που θα ηγηθεί του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου. 

Έχει άριστη γνώση του τομέα που αναλαμβάνει, δεν είναι αυτό που έχουμε συνηθίσει να λέμε, σκληρή κομματική επιλογή και άρα μπορεί να δημιουργήσει ένα πλαίσιο πολιτισμένου πολιτικού διαλόγου όπως θα πρέπει σε συμβαίνει σε έναν τέτοιο τομέα ευθύνης.  

Μπορεί να δραστηριοποιήθηκε πολιτικά με το αδερφό κόμμα της ΝΔ στην Κύπρο το ΔΗΣΥ, όμως διαθέτει κεντροαριστερά χαρακτηριστικά. Ως φοιτητής στην Ελλάδα είχε μάλιστα σχέσεις με το ΚΚΕ εσωτερικού, ενώ  αργότερα στην Κύπρο χαρακτηριζόταν ως κεντροαριστερός πολιτικός. 

Ο κ. Στυλιανίδης που παραμένει ειδικός, άμισθος, σύμβουλος του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά διετέλεσε βουλευτής Κύπρου από το 2006 ως και το 2013 ενώ έχει χρηματίσει κυβερνητικός εκπρόσωπος στις κυβερνήσεις Κληρίδη και Αναστασιάδη. Το 2014 εκλέχθηκε Ευρωβουλευτής ωστόσο παραιτήθηκε έπειτα από τέσσερις μήνες, ώστε να αναλάβει τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου.

Αυτό που γνωρίζουν ελάχιστοι είναι ότι ο Χρήστος Στυλιανίδης είχε συνεργαστεί στενά με τον Γιάννο Κρανιδιώτη , ενώ είχε παίξει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια της Κύπρου για ένταξη  στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Το 2018 μάλιστα είχε τιμηθεί με το βραβείο «Γιάννος Κρανιδιώτης» με αφορμή την συμβολή του στην Ευρώπη και στην Κύπρο. 

Το 1995 ίδρυσε την Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού με στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής Κύπρου και τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2006 εκλέχτηκε βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας με τον ΔΗΣΥ και επανεκλέχθηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2011. 

Από το 2014 ως και το 2019 βρισκόταν στη θέση του Ευρωπαίου επιτρόπου επιφορτισμένος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων και συντονιστής για τον Εμπολα κατά τη διάρκεια της θητείας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.