Ο Αλέξης τάζει σαν να μην πέρασε μια μέρα από το 2015

Ο Αλέξης τάζει σαν να μην πέρασε μια μέρα από το 2015

Ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει τον προκυβερνητικό εαυτό του σε ξεθωριασμένη έκδοση. Μιλάει «οργισμένα», κατηγορεί τον Μητσοτάκη, και κυρίως τάζει. Και δεν θα ήταν καθόλου σίγουρο ότι το τάξιμο δεν θα είχε θετική δημοσκοπική αποτύπωση αν δεν τον υπονόμευε το ίδιο παρελθόν του.

Ναι η λαϊκή ψήφος δεν είναι αυστηρά μονοθεματική. Καθορίζεται από πλείστους παράγοντες και συνταυτίσεις, όπως η οικογενειακή παράδοση, η ιδεολογία, τα ιδεολογήματα, την κοινωνική τάξη, η προσωπική  φαντασίωση, επιδίωξη κ. α. Αλλά στη μεγάλη μάζα καθορίζεται στεγνά και κυνικά από την τσέπη. Από την τσέπη του παρόντος χρόνου, όχι της προοπτικής του μέλλοντος.

Μας το έδειξε εκπάγλως το 62% του «Όχι», όταν νόμιζαν ότι υπό την ηγεσία του μεγάλου αρχηγέτη οι αγορές όχι μόνο θα μας παρακαλούσαν να μας δανείσουν, αλλά θα μας δάνειζαν και τσάμπα για την ψυχή της μάννας τους, ή τρεμάμενες από τον φόβο μη μας χάσουν από πελάτες.

Και όλοι με διονυσιασμό θα χορεύαμε στο Σύνταγμα, και με νικηφόρες ιαχές θα τραγουδούσαμε παιάνες για τον αρχηγό που εν μια νυκτί  θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, θα επανέφερε μισθούς και συντάξεις, θα θέσπιζε την σεισάχθεια, ώστε να καθόμαστε τσάμπα σε σπίτια που χρωστούσαμε, και άλλα φανταστικά υπέροχα.

Ο Πρωθυπουργός π.χ. που κατάργησε το ΕΚΑΣ, που έβαλε επί πλέον εισφορά 6% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, που μείωσε την κατώτατη σύνταξη (ακόμη και την εθνική σύνταξη των ΑΜΕΑ και της χηρείας), που κούρεψε τις νέες συντάξεις, που μείωσε το αφορολόγητο, που σχεδόν διπλασίασε τον ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ τον αύξησε δραματικά και στα νησιά του Αιγαίου, όπως αύξησε και την εισφορά αλληλεγγύης, το πετρέλαιο, τη βενζίνη, και πολλά άλλα, προχθές στην Καλαμάτα άνοιξε το πουγκί της γαλαντομίας του. 

Με αυτή την προϊστορία για την οποία ποτέ δεν ζήτησε συγγνώμη από όσους κορόιδεψε, κατηγόρησε την κυβέρνηση επειδή  δεν μείωσε τον ΦΠΑ (εν των μεταξύ η Ισπανία που τον μείωσε, και που ήταν σημείο αναφοράς για τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει τελικά υψηλότερο πληθωρισμό). Κατήγγειλε φυσικά και τα funds (που αυτός νομοθέτησε) για εισβολή σαν κοράκια στα δάνεια των πολιτών!  

Υποσχέθηκε βεβαίως ότι θα αυξήσει τους μισθούς, θα μειώσει τις τιμές, θα ρυθμίσει τα χρέη, θα στηρίξει τη μεσαία τάξη αποκαθιστώντας τις αδικίες εις βάρος της (ο Πολάκης άλλα είχε πει ότι της έκαναν), θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο, θα επενδύσει στους υψηλής κατάρτισης νέους (τους αντιλαϊκούς τεχνοκράτες και τεχνοφασίστες που λένε στον ΣΥΡΙΖΑ), θα στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα, το δικαίωμα του συνταξιούχου σε αξιοπρεπή σύνταξη, κ.α.

Παράλληλα θα καταργήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία (μην κάνει τον κόπο,  επί της ουσίας την κατήργησε ήδη η ΝΔ), θα βάλει τέρμα στην υποβάθμιση των πτυχίων των ανθρώπων του πολιτισμού, θα καταπολεμήσει άμεσα και δραστικά την ακρίβεια (προφανώς με ένα νόμο ένα άρθρο), θα επιβάλει πλαφόν στην χονδρική και λιανική τιμή ενέργειας, θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ από τις πρώτες κιόλας ημέρες της διακυβέρνησής του, θα θεσμοποιήσει την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή σε ετήσια βάση ( ο Αντρέας που την εμπνεύστηκε, εμπνεύστηκε και την μεταχρονολόγησή της γιατί η οικονομία θα τιναζόταν στον αέρα), θα καταργήσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Επίσης θα θεσπίσει αφορολόγητο τα 10.000 ευρώ (από τα περίπου 5.000 που το κατάντησε ενώ υποσχόταν να το ανεβάσει στα 12.000), θα μειώσει τα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή, θα μειώσει και τον ΕΦΚ στα καύσιμα με τον  κατώτερο συντελεστή που προβλέπει  η ΕΕ,  θα θεσπίσει επίδομα μητέρας μέχρι  το παιδί να γίνει 24 χρόνων (και μάλιστα ανεξαρτήτως σπουδών!), θα προσλάβει άμεσα 5.500 υγειονομικούς και άλλους 10.000 σε βάθος τριετίας, και θα διορίσει 20.000 δασκάλους και καθηγητές σε βάθος τετραετίας.   

Και φυσικά θα μετατρέψει την Εθνική τράπεζα δημόσιο πυλώνα, ενώ θα… κρατικοποιήσει και τη ΔΕΗ!    

Χωρίς οίηση για το αλάθητο της γνώμης μας, αλλά με τον κυνισμό που μας προσέδωσε η μαζική μετατόπιση του 2015 προς τον ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύουμε ότι οι ασύμμετρες υπερμεγέθεις και ατεκμηρίωτες υποσχέσεις, θα μαγνήτιζαν πάλι τους ψηφοφόρους. Υπάρχει ωστόσο η περίοδος του 2015-19 που αποτέλεσε βαθύ σοκ σε όσους είχαν πιστέψει στην άκοπη και απρόσκοπτη ευδαιμονία που τους υποσχόταν η Πρώτη Φορά Αριστερά.

Και τώρα αρκετοί από όσους τον ακούν και του είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους, είτε γελούν ειρωνικά είτε τσαντίζονται με τις υποσχέσεις του, και ρίχνουν μαύρη πέτρα. Τι να γίνει Αλέξη, το παρελθόν μας το κουβαλάμε. Και η κολυμβήθρα του Σιλωάμ μια φορά υπήρξε.