Νέα πρόκληση Ερντογάν: Μητσοτάκης και Δένδιας ζουν στον κόσμο τους
AP
AP

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Μητσοτάκης και Δένδιας ζουν στον κόσμο τους

Στην απολογιστική του συνέντευξη στα τουρκικά ΜΜΕ μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέβασε και πάλι τους τόνους στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «οι Δένδιας και Μητσοτάκης ζουν στον κόσμο τους».

Παράλληλα, θέλησε να απαντήσει στις ελληνικές αιτιάσεις περί συρρίκνωσης του ελληνικού στοιχείου στην Τουρκία, ενώ αναφέρθηκε και στο Πατριαρχείο και το τι έχει κάνει για τη μουσουλμανική μειονότητα.

Κατά τ' άλλα, ο Τούρκος πρόεδρος θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη συνάντηση του με τον Τζο Μπάιντεν κάνοντας λόγο για «θετικό κλίμα.

«Ο Νίκος Δένδιας δεν είναι συνομιλητής μου»

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu ταν ρωτήθηκε για το αν θα συνεχιστεί η στάση για μη συνάντηση με την Ελλάδα και οι απόψεις του για τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, ο Ερντογάν απάντησε ως εξής:

«Δεν μπορώ να πω πολλά για τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, δεν είναι συνομιλητής μου. Αν πρόκειται να μιλήσει, ας μιλήσει με τον Μεβλούτ μπέη (σ.σ. Τσαβούσογλου)».

Στη συνέχεια επιχείρησε να απαντήσει και στις κατηγορίες της Αθήνας για συρρίκνωση της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία, ενώ αναφέρθηκε και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη μουσουλμανική μειονότητα.

«Δεν είμαστε μια κυβέρνηση που ευνοεί τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού στην Τουρκία. Αντίθετα, όταν επισκεπτόμουν την Τένεδο, για παράδειγμα, την Ίμβρο, πάντα ρωτούσα τους λίγους Έλληνες πολίτες που ζούσαν εκεί, "Πού είναι τα παιδιά σας;" “στην Αμερική.” “Φέρτε τους να ζήσουν εδώ”, είπε. «Δεν μπορώ να φέρω το παιδί μου από την Αμερική». «Τι δείχνει αυτό; Άρα δεν έχουν καμία επιθυμία να ζήσουν στην Τουρκία. Αν το έκαναν, η πόρτα μας είναι ανοιχτή. Θα δίναμε υπηκοότητα σε αυτό το παιδί αν δεν είχε υπηκοότητα.», είπε.

«Η οικογένειά ενός δεν του επέτρεψε να παντρευτεί μια Τουρκάλα. “Αν μου ζητήσετε βοήθεια, θα προσπαθήσω”. είπα»

Υπάρχει και κάτι άλλο, το Συμβούλιο της Συνόδου πρέπει να έχει συγκεκριμένο αριθμό συμβούλων. Η Συνέλευση της Συνόδου είχε πέσει στους 7. Επειδή δεν είχε συγκεκριμένο αριθμό, είπα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «Φέρτε ιερείς απ' έξω, θα τους δώσω υπηκοότητα γιατί πρέπει να είναι πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας και έτσι έχετε ολοκληρώσει τη Συνέλευση. Έτσι το ολοκλήρωσαν. Αλλά ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν τους γνωρίζει. Ζουν στον κόσμο τους (σ.σ. Εννοεί και τον πρωθυπουργό).

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ποτέ δεν έδιωξαν κανέναν Έλληνα από τη χώρα κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του. «Αλλά η δίωξη των πολιτών και των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη δεν έχει όρια. Σηκωθήκαμε εμείς και διορίσαμε τους ιερείς εδώ κλπ; Όχι».

«Θετική κατεύθυνση για τα F-16»

Ο Ερντογάν είπε ότι προς το παρόν ενδιαφέρονται να αγοράσουν το F-16 και ανέφερε ότι είχαν θετικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για αυτό το θέμα, ενώ πρόσθεσε ότι είχε και κάποιες συναντήσεις με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές για αυτό το θέμα.

Δεν είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον κ. Μπάιντεν στη δεξίωση. Ίσως θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτά τα θέματα μέσω της τηλεφώνου.

Θα παρακολουθήσουμε τη διαδικασία με τις συναντήσεις του υπουργού μας Άμυνας και του Υπουργού Εξωτερικών μας. Οι εξελίξεις κινούνται σε θετική κατεύθυνση».