Μοιράζει... 26 δισ. ευρώ ο Τσίπρας

Μοιράζει... 26 δισ. ευρώ ο Τσίπρας

Σε πλειστηριασμό βάζει την αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί στην οικονομία η πανδημία του κορονοϊού ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας ένα πακέτο μέτρων στήριξης για την οικονομία, ύψους 26,3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, εξήγησε ότι τα 14,3 δισ. από αυτά τα κεφάλαια θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό, 12 δισ. θα προέλθουν από εγγυήσεις δανείων και παρέπεμψε για μια ακόμη φορά στο περίφημο μαξιλάρι.

Επιχειρώντας μια ρελάνς επιπέδου προγράμματος Θεσσαλονίκης, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στο περιβόητο μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι αν αφαιρέσει κανείς τα 16,7 δισ. που είναι «κλειδωμένα» για τις αποπληρωμές του χρέους το επόμενο διάστημα, υπάρχουν άμεσα διαθέσιμοι πόροι περίπου 20 δισ. ευρώ, άρα μπορούν και να χρησιμοποιηθούν.

Παρά το γεγονός ότι το μαξιλάρι είναι το τελευταίο οχυρό και πρέπει να προφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, εντούτοις ο κ. Τσίπρας προτείνει να χρησιμοποιηθεί, δίχως να εξηγεί τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα της οικονομίας, μετά τον κορονοϊό, δηλαδή από που θα βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για την επανεκκίνησή της. Ερωτηθείς σχετικά δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις, παρά παρέπεμψε σε επιπλέον διαθέσιμα κονδύλια που υπάρχουν από ευρωπαϊκούς πόρους όσο και στο έκτακτο πρόγραμμα ρευστότητας που ανακοίνωσε για την Ελλάδα η ΕΚΤ, ύψους 12 δισ. ευρώ.

Στην πράξη, ρίχνοντας στο τραπέζι ένα πρόγραμμα ύψους 26,3 δισ. ευρώ, που αγγίζει ποσοστό της τάξης του 15% επί του ΑΕΠ, όσο δηλαδή ήταν το έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 -2010 και οδήγησε στο πρώτο μνημόνιο του Γιώργου Παπανδρέου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να επανέλθει στο προσκήνιο και παράλληλα να δώσει αντιπολιτευτικά «όπλα» στα στελέχη του που σήμερα ασχολούνται με προσωπικές επιθέσεις και στοχοποιήσεις μέσω των σόσιαλ μίντια. 

Ερωτηματικά ωστόσο προκαλεί το γεγονός γιατί η αντιπολίτευση προτείνει να χρησιμοποιηθούν και μάλιστα στην παρούσα φάση, τόσο υψηλοί πόροι από τον προϋπολογισμό, όταν κάτι τέτοιο ελλοχεύει τον κίνδυνο την μεγέθυνση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και αυτό σε μια περίοδο όπου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προτίθεται να βγει στις αγορές, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της οικονομίας, με όσο το δυνατόν πιο φθηνότερο χρήμα. Είναι μια επιλογή σαφώς πιο προτιμητέα από την άντληση πόρων του προϋπολογισμού, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθεί η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα που κερδήθηκε με τόσο κόπο. Σε κανένα επίσης σημείο της συνέντευξης δεν εξήγησε ο κ. Τσίπρας και οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ για ποιο λόγο πρέπει να αντληθούν από τον προϋπολογισμό 14,3 δισ. ευρώ και όχι για παράδειγμα 18, 20 δισ. ή και περισσότερα. 

Στην πράξη, σε μια στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων άμεσα συνδεδεμένο με την πορεία της εξέλιξης της πανδημίας της χώρας και με γνώμονα το χρόνο άρσης των μέτρων και την επανεκκίνησή της, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κάνει κρίση ευκαιρία με το βλέμμα στην ύφεση και την ενδεχόμενη «αγανάκτηση» που αυτή θα φέρει.

Σύμφωνα με όσα τόνισε και ο Ευ. Τσακαλώτος, από το πακέτο των 26,3 δισ. που προτείνει το κόμμα, τα 14,3 δισ. ευρώ θα αφορούν άμεσα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και τα 12 δισ. ευρώ ενέσεις ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, δηλαδή εγγυήσεις δανείων, αξιοποιώντας το εργαλείο που έχουν οι τράπεζες στη διάθεσή τους από την ΕΚΤ.

Στην ουσία, τα όσα παρουσίασε στην συνέντευξη ο κ. Τσίπρας μαζί με τους τομέαρχες του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνουν ένα τεράστιο πακέτο παροχών, επιδομάτων, παρατάσεων προστασίας της πρώτης κατοικίας και μετά το 2020, μέτρων ύψους 8,5 δισ. ευρώ για να μείνουν όρθιοι οι εργαζόμενοι με πλήρη κάλυψη εισφορών και δώρων Πάσχα και επιδοτήσεις. 

Έκανε επίσης λόγο για αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες. Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε δανεισμός. 

Μίλησε για ένα μεγαλόπνοο σχέδιο Ηρακλής για τις επιχειρήσεις ύψους 12 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις και κατέληξε με αναφορές σε ένα σχέδιο για επενδύσεις στο μετοχικό κεφάλαιο μεγάλων εταιρειών, κάνοντας λόγο ακόμη και για «εθνικοποίηση» με μερίδιο αντίστοιχο της οικονομικής του παρέμβασης.

Επιγραμματικά τα μέτρα που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφορούν:

  • Τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 1 δισ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότηση, 4.000 μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, επαρκή μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή, ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού.
  • Μέτρα για την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη, ύψους 300 εκατ. ευρώ με αύξηση κατά 50% των αναπηρικών επιδομάτων και του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
  • Την επέκταση του προγράμματος προστασίας της πρώτης κατοικίας και για μετά τον Απρίλιο του 2020 και την απαγόρευση πλειστηριασμών μέχρι τέλος του έτους.
  • Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο «Ηρακλής», παρόμοιο με αυτό που προγραμματιζόταν για τις τράπεζες και για επιχειρήσεις, με παροχή εγγυήσεων από το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 12 δισ. ευρώ αντίστοιχο του προγράμματος της ΕΚΤ, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητά τους για την περίοδο της κρίσης.
  • Ένα νέο ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης που θα έχει την μορφή «μερίσματος» και το οποίο θα μπορεί να διατεθεί σε δύο φάσεις, ύψους 1,5 δισ. ευρώ για να καλυφθούν εργαζόμενοι σε επισφαλή θέση εργασίας, εργαζόμενοι με μπλοκάκια, εργόσημο αλλά και μη επιδοτούμενοι άνεργοι. Το «μέρισμα» αυτό θα αφορά συνολικά 1,7 εκατομμύρια δικαιούχους.
  • Ένα πακέτο 8,5 δισ. ευρώ για εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους. Στην ουσία το πρόγραμμα θα παρέχει πλήρη κάλυψη μισθολογικών απαιτήσεων, ασφαλιστικών εισφορών και δώρου Πάσχα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, επιδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη Μαΐου.
  • Την αναστολή της καταβολής του συνόλου των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες.
  • Το πάγωμα των δανειακών οφειλών και άλλων τραπεζικών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.
  • Ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δισ. ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό με κριτήρια τον τζίρο και τον αριθμό απασχολούμενων.
  • Ταχύτερη εκταμίευση των πληρωμών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.