8ος χρόνος, ημέρα 2473η
Τρίτη, 9 Αυγούστου 2022

Μήνυμα Μητσοτάκη στα Σκόπια: Απαραίτητη προϋπόθεση η αλλαγή του Συντάγματος

Μήνυμα Μητσοτάκη στα Σκόπια: Απαραίτητη προϋπόθεση η αλλαγή του Συντάγματος

Αυστηρό μήνυμα στην πΓΔΜ έστειλε από την Βουλγαρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η λύση πρέπει να είναι συνολική, ενιαία με προϋπόθεση την συνταγματική αλλαγή, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε διμερείς επαφές με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ και τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Γιόζεφ Ντολ.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Μητσοτάκη:

«Αποτελεί στρατηγική επιδίωξη της χώρας μας η είσοδος των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει χωρίς προϋποθέσεις. Και πρώτη αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση είναι η τήρηση των κανόνων καλής γειτονίας.

Αυτό αφορά και τις σχέσεις μας με το βόρειο γείτονά μας. Η επίλυση του προβλήματος του ονόματος πρέπει να είναι συνολική, αλλά και ενιαία. Η οποία έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο το erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα. Και αυτή η συνταγματική αλλαγή είναι μια προϋπόθεση για την επίλυση, από την οποία η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Γιάννης Τρουπής