Μεταθέτουν τα δύσκολα για μετά τις γιορτές

Μεταθέτουν τα δύσκολα για μετά τις γιορτές

Συμφωνία για το θεαθήναι έκλεισε αυτή τη φορά η κυβέρνηση, προφανώς με τις «πλάτες» των δανειστών, αφού όπως αποκάλυψε το Liberal.gr από κοινού αποφάσισαν να αφήσουν τα «αγκάθια» για μετά τις γιορτές.

Όλοι κερδισμένοι άλλωστε βγαίνουν. Η μεν κυβέρνηση θα περάσει ευχάριστα Χριστούγεννα, αφού δεν θα κινδυνέψει η ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι δε εταίροι μας θα εκταμιεύσουν εγκαίρως την τελευταία υποδόση του 1 δισ. ευρώ και έτσι θα γλυτώσουν τον «εφιάλτη» να αναγκαστούν να ζητήσουν στις αρχές του νέου έτους από τις Εθνικές Αντιπροσωπείες τους νέα έγκριση για να δοθούν τα χρήματα, όπως προβλέπει και συμφωνία.

Ταυτόχρονα δε, θέλουν να αποφύγουν, προφανώς για καθαρά πολιτικούς λόγους, να φέρουν και πάλι την Ελλάδα στο επίκεντρο των συζητήσεων στα Κοινοβούλια, αφού για μια ακόμη φορά η «άτακτη» κυβέρνησή μας θα είχε δημιουργήσει νέα προβλήματα και θα έδινε και πάλι αφορμή να φουντώσουν οι φωνές ότι τελικά ….δεν μπορούμε να είμαστε μέλη της ευρωπαϊκής ομάδας.

Επί της ουσίας το πολυνομοσχέδιο που εισάγεται στη Βουλή με τα 13 προαπαιτούμενα  θα λάβει την επόμενη εβδομάδα 153 ψήφους και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα «πανηγυρίζουν» για νίκη τρανή.

Τα προβλήματα όμως και πάλι θα είναι μπροστά, όπως έχει ήδη επισημάνει το Liberal.gr, και ούτε αξιολόγηση ούτε συζήτηση για το χρέος θα προχωρήσουν εάν δεν υπάρξουν λύσεις.

Και προφανώς όσο πιο αργά το συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση, ή όσο κάνει ότι δεν το αντιλαμβάνεται, τόσο οι όποιες αποφάσεις έρθουν θα είναι εις βάρος της οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρας.

Προς το παρόν θα αναπαυτεί στις «δάφνες» της, αλλά σύντομα θα πρέπει να απαντήσει:

1.Για τον ΑΔΜΗΕ ποιός θα αποζημιώσει τη ΔΕΗ, τους μετόχους της; Προφανώς όταν θα εισπραχθούν τα χρήματα από την πώληση του 49%, όμως ποιός θα καθορίσει το τίμημα για το 29% που θα πάει σε ιδιώτες και τί τιμές θα πετύχει το 20% που οδεύει στο Χ.Α., το οποίο «γκρεμίζεται»;

2.Το νέο μισθολόγιο δεν θα φέρει μειώσεις, αλλά προσλήψεις περίπου 20.000 κομματικών στελεχών το 2016. Το «μάρμαρο» όμως ποιός θα το πληρώσει; Και πάλι ο ιδιωτικός τομέας, που επί δεκαετίες πληρώνει τους κομματικούς στρατούς.

Όμως κάποια στιγμή όλοι … «ξυπνάνε», ακόμη και αυτοί που στήριξαν τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

3.Το «πάρτι» που στήνεται με τα κόκκινα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια από τα «κοράκια» έχει αρχίσει. Στο «σφυρί» μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου περιουσίες ελλήνων επιχειρηματιών.

Όμως γιατί η κυβέρνηση δεν έκλεισε σε αυτή τη συμφωνία και τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των νοικοκυριών ακόμη και της πρώτης κατοικίας, αλλά και των καταναλωτικών; Ο νοών νοείτω…

4.Με το Ασφαλιστικό τελικά τί αποφασίστηκε; Για τις μειώσεις στις επικουρικές και το «μαχαίρι» στα εφάπαξ, όλοι το έχουν αντιληφθεί.

Με τις κύριες όμως τί θα γίνει; Θα την «πληρώσουν» οι συνταξιούχοι; Θα την πληρώσουν οι εργοδότες και κατ' επέκταση η αγορά και οι εργαζόμενοι;

Το σίγουρο είναι ότι ο χρόνος, ειδικά ο πολιτικός, είναι πολύς μέχρι το Φεβρουάριο οπότε και πρέπει να οριστικοποιηθούν οι όποιες αποφάσεις για τα ανωτέρω θέματα.

Μέχρι τότε μπορεί άλλωστε να προκύψουν νέες συνεργασίες, νέες συμμαχίες, ακόμη και νέοι συγκυβερνήτες….

Για το δεύτερο «πακέτο» πάντως του οποίου η συζήτηση ξεκινά άμεσα στη Βουλή, για να εκταμιευτεί έως τις 18 τρέχοντος και το 1 δισ. ευρώ, δεν θα χρειαστούν βοήθεια, άλλωστε ακίνδυνο είναι αφού, εκτός από τα ανωτέρω, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει:

* Το σχεδιασμό της ανεξαρτητοποίησης της ΓΓΔΕ αλλά και την υιοθέτηση μέτρων για την εξασφάλιση της είσπραξης φόρων (αντιμετώπιση λαθρεμπορίου και καταπολέμηση απάτης τύπου carrousel στον ΦΠΑ. Τα θέματα έκλεισαν την Πέμπτη μετά την συνάντηση του Τρύφωνα Αλεξιάδη με τους επικεφαλής των θεσμών.

* Τις αποφάσεις για την εφαρμογή του claw back στα νοσοκομεία (υπουργικές αποφάσεις)

* Την ενεργοποίηση της ομάδας επιλογής στελεχών από το ΤΧΣ, την νομοθεσία για την φερεγγυότητα των νοικοκυριών

* Υιοθέτηση 10 μέτρων από το toolkit II του ΟΟΣΑ και αποφάσεις για κλειστά επαγγέλματα

* Ρυθμίσεις για τα διαρθρωτικά Ταμεία και τους κοινοτικούς πόρους

* Χωροταξικός σχεδιασμός και δασική νομοθεσία

* Το σχέδιο για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων