Μεταναστευτικό: Η ΕΕ σε τροχιά αυστηροποίησης του πλαισίου για επιστροφές - επαναπροωθήσεις
Shutterstock
Shutterstock

Μεταναστευτικό: Η ΕΕ σε τροχιά αυστηροποίησης του πλαισίου για επιστροφές - επαναπροωθήσεις

Την ανάγκη να αλλάξει άμεσα η πολιτική της Ευρώπης των 27 σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό και ειδικότερα το ζήτημα των επιστροφών ατόμων που αιτήσεις ασύλου τους έχουν απορριφθεί ή θεωρούνται επικίνδυνα για την ασφάλεια της ΕΕ προκρίνουν τόσο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης όσο και αξιωματούχοι της Κομισιόν, όπως η Ίλβα Γιόχανσον και ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Το μείζον ζήτημα αφορά στη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τις επιστροφές μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, είτε επειδή έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις ασύλου που υπέβαλαν, είτε επειδή θεωρούνται επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια τάξη των χωρών - μελών της ΕΕ.

«Προϋπόθεση για να λειτουργήσει η διεθνής προστασία των προσφύγων είναι η επιστροφή στις χώρες προέλευσης όσων τα αιτήματα απορρίπτονται» τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ενώ επισήμανε ότι «η κρίση στη Μέση Ανατολή έχει επιτείνει την αίσθηση του επείγοντος για την υιοθέτηση κοινών και αποτελεσματικών πολιτικών για τη μετανάστευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο κ. Καιρίδης, «πραγματοποιείται σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για τη Μετανάστευση στο Λουξεμβούργο. Χθες βράδυ, μόλις έφτασα, συναντήθηκα με την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία ανήκει η ΝΔ, και αποτελείται από ομολόγους μου από την υπόλοιπη Ευρώπη και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά. Συμφωνήσαμε ότι στη σημερινή Σύνοδο θα πρέπει να επιμείνουμε στο ζήτημα των επιστροφών όσων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται. Όπως εξήγησα, προϋπόθεση για να λειτουργήσει η διεθνής προστασία των προσφύγων είναι η επιστροφή στις χώρες προέλευσης όσων τα αιτήματα απορρίπτονται».

Προσέθεσε ότι «σήμερα οι επιστροφές είναι λίγες και πρέπει να αυξηθούν μέσα από έναν κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα συντονίζει και θα υποχρεώνει τις χώρες προέλευσης να παίρνουν πίσω τους πολίτες τους. Έτσι, θα σταλεί ένα πανίσχυρο αποτρεπτικό μήνυμα και στα κυκλώματα των διακινητών και θα αποκλιμακωθούν οι ροές. Δυστυχώς, προς το παρόν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει ευθυγραμμιστεί απόλυτα με την αυτονόητη αυτή θέση και χρειάζεται η δική μας πίεση, ενόψει της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε ότι «το δεύτερο σημαντικό είναι ο ασυμβίβαστος αγώνας εναντίον της λαθροδιακίνησης. Ορόσημο είναι το μεγάλο συνέδριο στις Βρυξέλλες ενάντια στο trafficking στις 28 Νοεμβρίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να κυνηγήσει όλους όσους εμπλέκονται στο κύκλωμα της παράνομης διακίνησης, όπως οι κατασκευαστές των φθηνών φουσκωτών».

«Η κρίση στη Μέση Ανατολή έχει επιτείνει την αίσθηση του επείγοντος για την υιοθέτηση κοινών και αποτελεσματικών πολιτικών για τη μετανάστευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ελλάδα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης και έχει καταφέρει να το διαχειριστεί πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες, παίζει ενεργό ρόλο στην ευρύτερη ευρωπαϊκή συζήτηση με πλήθος διμερών επαφών σε στενό συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» κατέληξε.

 Γιόχανσον: Επαναπροωθήσεις μεταναστών διά της βίας αν απειλούν την ασφάλεια της ΕΕ

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε την Πέμπτη ότι η ΕΕ πρέπει να είναι ταχύτερη με την επιστροφή των μεταναστών και ότι όσοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια θα πρέπει να επαναπροωθούνται διά της βίας.

Μ. Σχοινάς: Οι κανόνες της ΕΕ για την επιστροφή παράνομων μεταναστών δεν είναι επαρκείς

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ο οποίος δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για την επιστροφή των παράνομων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους δεν είναι επαρκείς και ότι υπάρχουν νέες προτάσεις στο τραπέζι προς συζήτηση, ενόψει της συνάντησης των υπουργών Μετανάστευσης της ΕΕ που θα συζητήσουν τη βελτίωση της ασφάλειας στο μπλοκ μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο.

«Θα συζητήσουμε τα εναπομείναντα στοιχεία του συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, στο οποίο η οδηγία για τις επιστροφές είναι σημαντικό στοιχείο.

Αναμένουμε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παρέχει κοινή θέση που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε με ταχείες επιστροφές για εκείνους που έχουν ιστορικό με ζητήματα ασφαλείας και πρέπει να επιστρέψουν χωρίς περίοδο εθελοντικής ενημέρωσης» σημείωσε ο Μ. Σχοινάς.

Επισήμανε ότι υπάρχουν «ήδη κανόνες για τις επιστροφές αλλά είναι παλαιοί και την ίδια ώρα έχουμε στο τραπέζι νέες προτάσεις. Τώρα χρειάζεται να εφαρμόζουμε την υπάρχουσα νομοθεσία και να ολοκληρώσουμε τη νέα οδηγία για ταχείες επιστροφές».

Επίσης, ανέφερε ότι το σημερινό συμβούλιο λαμβάνει χώρα «σε σημαντική στιγμή διότι πραγματοποιείται σε περίοδο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον πολλαπλό αντίκτυπο από τη συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή και μέρος αυτού είναι να αξιολογήσουμε προσεκτικά όλες τις πιθανές συνέπειες για εμάς στην ΕΕ».

Όπως τόνισε, «αυτό περιλαμβάνει την προστασία των εβραϊκών κοινοτήτων μας, αλλά επίσης και την προστασία από ένα γενικευμένο κλίμα ισλαμοφοβίας η οποία δεν έχει καμία θέση στην κοινωνία μας».