Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Ακόμα και η κοινή λογική δυσκολεύτηκε να ερμηνεύσει τα όσα διαδραματίστηκαν στην επιτροπή εξωτερικών και άμυνας της Βουλής, την πρώτη μέρα συνεδρίασης για την συμφωνία των Πρεσπών. Σε μία διαδικασία, όπου κυριάρχησε το τοξικό κλίμα, διαδραματίστηκαν σκηνικά που ασφαλώς δεν στέκουν ενώπιον όχι μόνο της πολιτικής αλλά και της ανθρώπινης λογικής.
Κορυφαίο όλων, η σκηνή με τον μέχρι πρότινος κυβερνητικό εταίρο να κατακεραυνώνει το αποτέλεσμα των δικών του πολιτικών επιλογών και να φτάνει μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίσει το σημερινό υπουργικό συμβούλιο ως «κυβέρνηση αποστασίας».
Αναμφίβολα η επίθεση του Πάνου Καμμένου στην κυβέρνηση ξεχώρισε από την πρώτη μέρα συνεδρίασης της επιτροπής,
Η οποία με την εικόνα που παρουσίασε, αποτελεί το καλύτερο τρέιλερ για μία εκρηκτική συνεδρίαση στην ολομέλεια.
Το πρώτο 24ωρο της συμφωνίας στο ελληνικό κοινοβούλιο είχε και «ολίγη» δόση αλχημείας, με τον πρόεδρο της Βουλής να επιχειρεί να δημιουργήσει μια τεχνητή πλειοψηφία υπέρ του «ναι» στην αρμόδια επιτροπή, επιστρατεύοντας μεθοδεύσεις που δεν έχουν επαναληφθεί ποτέ στο παρελθόν.
Πιο συγκεκριμένα και όπως σημειώνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ.Βούτσης ξέροντας ότι λείπει μόνο μία ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ για να επανακτήσει την πλειοψηφία της Επιτροπής, αποφάσισε πρώτος μόνος του να πληρώσει τη θέση «διορίζοντας» τον κ. Δανέλλη και στη συνέχεια, μετά τις αντιδράσεις τις αντιπολίτευσης, υποχώρησε, αλλά έκανε και πάλι κάτι που δεν έχει προηγούμενο στη βουλή. Πραγματοποίησε επί της ουσίας μια ανούσια κλήρωση των δύο θέσεων της επιτροπής Εξωτερικών γνωρίζοντας εκ προοιμίου το αποτέλεσμα.
Και αυτό, σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, γιατί στην δήθεν κλήρωση των δύο θέσεων μετείχαν δύο βουλευτές που λένε «ναι» στη Συμφωνία (Δανέλλης, Μαυρωτάς) και μόνον ένας (Ψαριανός) που λέει όχι. Άρα όποιο κι αν ήταν το αποτέλεσμα της κλήρωσης η κυβέρνηση θα έβρισκε τον έναν βουλευτή που θα ήταν υπέρ του «ναι» που της έλειπε.
Από εκεί και πέρα η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, έδωσε το στίγμα που θα ακολουθήσει και στην συζήτηση στην ολομέλεια, στη βάση της αποδόμησης σημείο προς σημείο του κειμένου συμφωνίας.
Αρμόδια στελέχη μάλιστα κάνουν λόγο για ισοζύγιο κερδών και ζημιών που είναι συντριπτικό σε βάρος της χώρα μας.
Πιο συγκεκριμένα θεωρούν ότι τα Σκόπια εξασφαλίζουν με την συγκεκριμένη συμφωνία:
- Την αναγνώριση εκ μέρους της Ελλάδας ,ότι οι πολίτες τους θα ονομάζονται «Μακεδόνες/πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας»
- Χρήση του όρου nationality (που μεταφράζεται και ως ιθαγένεια και ως εθνικότητα) αντί αυτή του όρου citizenship (που αποδίδει καλύτερα την έννοια της σχέσης του πολίτη με το κράτος).
- Αναγνώριση της γλώσσας ως «μακεδονικής».
- Αναγνώριση από την Ελλάδα και ελευθερία χρήσης των ακρωνύμιων MK και MKD («Makedonija») αντί ΝΜ ή ΝΜΚ (North Macedonia).
- Αναγνώριση «μακεδονικής» ταυτότητας μέσω της επαναλαμβανόμενης αναφοράς αυτής στο Σύνταγμα των Σκοπίων.
-Δεν υπάρχει πουθενά μια ξεκάθαρη αναφορά στην Ελληνική Μακεδονία (Η Συμφωνία αναφέρεται «σε βόρεια περιοχή του Α Μέρους»)
- Αναγνώριση και ενίσχυση του αφηγήματος περί εθνικής «μακεδονικής» ταυτότητας (με εξαίρεση μόνο της ελληνικής αρχαίας ιστορίας)
- Έναρξη διαδικασίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, άσχετα από το εάν κυρωθεί η συμφωνία ή όχι.
- Δυνατότητα έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ. (Μέρος 1, Άρθρο 2, παρ. 4α).
Απέναντι σε όλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση «πέτυχε» ελάχιστα:
- Την αλλαγή της ονομασίας, η οποία γίνεται με όνομα που υπολείπεται του αισθήματος της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων.
- Μια προσχηματική αλλαγή του Συντάγματος, καθώς η σκοπιανή πλευρά με την συμφωνία των Πρεσπών πήρε ό,τι επεδίωκε μέχρι τώρα.
- Την αυτονόητη αποσύνδεση των Σκοπίων από την αρχαία ελληνική ιστορία και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
- Την αυτονόητη παραδοχή από τα Σκόπια ότι η δήθεν «μακεδονική» γλώσσα ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών.