Π. Μαρινάκης για ανασχηματισμό: Η κυβέρνηση προχωράει στο έργο της

Π. Μαρινάκης για ανασχηματισμό: Η κυβέρνηση προχωράει στο έργο της

«Η κυβέρνηση προχωράει στο έργο της με τη σύνθεση που υπάρχει» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας στο ερώτημα για τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί επικείμενου ανασχηματισμού, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης.

Όπως σημείωσε, «ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού» και επισήμανε ότι για το θέμα δεν γνωρίζει και δεν θα μπορούσε να γνωρίζει κάτι περισσότερο, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Δείτε την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου

 

Αναφορικά με το εάν επηρέασε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών η ψήφιση του νομοσχεδίου για το γάμο των ομοφυλόφιλων ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι συζητήθηκε αυτή η μεταρρύθμιση που αφορά λίγους για μεγάλο διάστημα.

Όπως είπε «καταλαβαίνουμε τις αντιδράσεις και τις συμμεριζόμαστε. Δεν κλείνουμε τα μάτια σε κανέναν πολίτη. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που έχουν κάποιο κόστος. Σημασία έχει ότι θα πρέπει να ασχολούμαστε με την καθημερινότητα του συνόλου», πρόσθεσε σημειώνοντας ωστόσο ότι με αυτό τον τρόπο εξασφαλίστηκαν τα ίσα δικαιώματα των παιδιών αυτών των οικογενειών.

Για το ποσοστό που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές ο κ. Μαρινάκης δήλωσε: «Υπάρχουν και άλλα πράγματα που ενδεχομένως οι πολίτες να ήθελαν να μας στείλουν μήνυμα» και πρόσθεσε πως «το μήνυμα δεν είναι ούτε προς τα δεξιά αλλά ακόμα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά και θα κριθούμε το βράδυ των εκλογών».

Μιλώντας για την αντίδραση του εκλογικού σώματος στις Ευρωεκλογές δήλωσε ότι «χρειάζεται να δούμε τι άλλο πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να υλοποιήσουμε όσα σχεδιάζουμε με την κοινωνία στο πλευρό μας», συμπλήρωσε.

Χαρακτήρισε  «ακροβασία» τη σύνδεση των εθνικών εκλογών και των ευρωεκλογών και σημείωσε πως «ένα μέρος του κόσμου ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση αλλά έστειλε και ένα μήνυμα στην αντιπολίτευση»

Ο κ. Μαρινάκης είπε ακόμα ότι οι πολίτες έστειλαν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση αλλά και ένα μήνυμα στην αντιπολίτευση, υπογράμμισε, μιλώντας για το εκλογικό ποσοστό τους, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια η τοξικότητα απέτυχε, ενώ τόνισε πως δεν θυμάται κόμμα της αντιπολίτευσης (σ.σ. για τον ΣΥΡΙΖΑ) να χάνει συνέχεια ποσοστά από κάθε εκλογική αναμέτρηση. Επίσης, πρόσθεσε ότι απέτυχε και η ρητορική του ΠΑΣΟΚ και «κατάφερε να χάσει από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Σχολίασε τη μεγάλη αποχή  των πολιτών λέγοντας ότι υπάρχει αυξημένος προβληματισμός - αν και η ΝΔ πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη της σε ευρωεκλογές -  ενώ τόνισε πως η Ελλάδα ξεπέρασε μια κρίση, αλλά μέσα σε πέντε χρόνια δεν μπορεί να πει ότι έγινε παράδεισος, παρόλο που όλοι οι δείκτες έχουν βελτιωθεί και έχουν γίνει μεγάλα βήματα προόδου.

Αυτονόητη η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά από μια εκλογική διαδικασίας, ενόψει και μιας νέας περιόδου, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποσυνδέοντάς το από κάποια αιτήματα που έχουν τεθεί για συνεδρίασή της, από στελέχη του κόμματος. «Το αποτέλεσμα των εκλογών είπε ότι έχουμε μπροστά μας τρία χρόνια και θα πρέπει να διορθώσουμε τα πολλά στραβά που έχει αυτή η χώρα», συμπλήρωσε.

Το επιχείρημα της αντιπολίτευσης για το 41% δεν το ακολουθούμε, προχωράμε το πρόγραμμά μας και κυρίως στις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, της Υγείας και η συνέχιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης των οικονομικών της χώρας, είπε.

Ερωτηθείς γιατί η πρώτη απόφαση της κυβέρνησης μετά τις ευρωεκλογές είναι η αποπληρωμή δανείων απάντησε ότι γνωρίζει την κριτική από την αντιπολίτευση - που όπως σημείωσε «έχει μια ροπή στη μη αποπληρωμή ή καθυστέρηση πληρωμής δανείων» -  και συνέχισε:

«η Ελλάδα είναι μια συνεπής χώρα και δεν υποθηκεύει. Η Ελλάδα αυτή μπορεί να αυξάνει τους μισθούς και να έχει μέλλον. Αυτήν την Ελλάδα προσπαθούμε να υλοποιήσουμε. Δεν θα κάνουμε πίσω για να γίνουμε πρόσκαιρα πιο αρεστοί στους πολίτες. Αυτή η τακτική απέτυχε. Δεν πρόκειται το αποτέλεσμα αυτό να αλλάξει αυτή την επιδίωξη».

Στις ευρωεκλογές οι πολίτες καταδίκασαν το ΣΥΡΙΖΑ με 13 μονάδες διαφορά και το ζήτημα να υπάρχει θέμα πολιτικής σταθερότητας δεν υφίσταται πια, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τη Β. Μακεδονία, επισήμανε πως οφείλει να σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ για το θέμα του Φρέντι Μπελέρη, υπογράμμισε πως είναι ζήτημα για το Κράτος Δικαίου.

Εισαγωγική Τοποθέτηση του Παύλου Μαρινάκη

«Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σημειώνονται αυτές τις ημέρες και συνιστάται προσοχή σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες. Μέτρα αντιμετώπισης του καύσωνα έχουν δημοσιευθεί, ενώ παράλληλα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξέδωσε μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και συστάσεις για την λήψη μέτρων για την αποφυγή της καταπόνησης των εργαζομένων τις ώρες αιχμής.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο προβλέπεται υποχρεωτική παύση εργασιών σε εξωτερικό χώρο, από τις 12:00 έως τις 17:00 όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη με 40 βαθμούς κελσίου.

Η παύση αφορά όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως του είδους απασχόλησης συμπεριλαμβανομένων και των ψηφιακών πλατφορμών.

Προβλέπεται, επιπλέον, η παροχή εξ' αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων, επιβάλλεται στην επιχείρηση χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ, ανά εργαζόμενο.

Παράλληλα, οδηγίες έχουν εκδοθεί και από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών για την οδήγηση εν μέσω καύσωνα.

----

Όλα τα στοιχεία των επιστημόνων επιβεβαιώνουν ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Οι πυροσβέστες μαζί με όλες τις δυνάμεις της πολιτικής προστασίας δίνουν καθημερινές μάχες και έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν δεκάδες επικίνδυνες πυρκαγιές προτού αυτές προλάβουν να απειλήσουν ζωές και περιουσίες των συμπολιτών μας.

Χθες ισχυρές δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος κατάφεραν να οριοθετήσουν άμεσα πυρκαγιές σε Μεσσηνία, Ρόδο, Έβρο, Ζάκυνθο και Βοιωτία, ενώ σκληρή μάχη με τις φλόγες έδωσαν επίγειες δυνάμεις και ένα ελικόπτερο για τον περιορισμό της φωτιάς σε εργοστάσιο στην Κηφισιά, που αν είχε επεκταθεί σε διπλανές εγκαταστάσεις θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

Σήμερα το θερμόμετρο θα αγγίξει σε ορισμένες περιοχές ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ ταυτόχρονα θα πνέουν και άνεμοι. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι η επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι πάρα πολύ υψηλή.

Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, σήμερα επιστρέφουν στη χώρα μας και τα δύο Canadair που με εντολή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια πήγαν στην Κύπρο για να συνδράμουν στις μεγάλες φωτιές στην Πάφο. Ωστόσο είναι κρίσιμης σημασίας και οι πολίτες- και κάνουμε έκκληση για αυτό- να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων: Απαγορεύεται ρητά κάθε είδους θερμική εργασία, καύση, μπάρμπεκιου κλπ. Οι ενέργειες αυτές, ειδικά αυτές τις ημέρες, μπορούν να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές.

----

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αφορά στην θέσπιση ενός νέου συστήματος ελέγχων με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα καθώς και για εκείνα για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας τους, αλλά και ένα νέο πλαίσιο κυρώσεων σε περίπτωση παραβάσεων.

Αξιοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, ενισχύουμε την ασφάλεια στους δρόμους αυστηροποιώντας παράλληλα τις κυρώσεις όπου χρειάζεται.

Το νομοσχέδιο περιέχει, επίσης, μεταξύ άλλων, διατάξεις που αφορούν:

- Στη θέσπιση κλιμακωτών προστίμων για την εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας,

- στη διαδικασία αδρανοποίησης και διαγραφής από τα μητρώα οχημάτων,

- στην προσαρμογή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών μέσων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.) που διακινούνται με χρήση τεχνολογίας blockchain,

- στη διασαφήνιση των διαδικασιών για την εξαγορά διακατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου.

Επιπρόσθετα, με ειδική διάταξη και κατόπιν διαβουλεύσεων με τις εταιρίες διαχείρισης «κόκκινων δανείων», διευρύνονται τα κριτήρια ορισμού των ευάλωτων οφειλετών προκειμένου να συμπεριλαμβάνονται πλέον σε αυτούς και οι πολίτες με αναπηρία συνδυαστικά με το εισόδημα και την περιουσία τους.

----

12 Δήμοι εντάχθηκαν ήδη στο πρόγραμμα που αφορά στην «Ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ Α' βαθμού με περιαστικά δάση», κατόπιν άμεσης επεξεργασίας των φακέλων των υποβληθέντων αιτημάτων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους δήμους: Θέρμης, Πεντέλης, Ερμιονίδας, Κρωπίας, Κορινθίων, Φυλής, Αχαρνών - Θρακομακεδόνων, Λαυρεωτικής, Πάτμου, Ρεθύμνου, Χαϊδαρίου και Κορυδαλλού.

Οι σχετικές αποφάσεις για την ένταξή τους -κατ' απόλυτη σειρά χρονικής προτεραιότητας στην πρωτοβουλία υπογράφηκαν, χθες.

Το πρόγραμμα, ύψους 30 εκατ. ευρώ, αφορά στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών.

----

Αύριο, Παρασκευή 14 Ιουνίου θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για τα θέματα της συνεδρίασης θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.

----

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί το Σάββατο στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας όπου θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Ιουνίου».

Διαβάστε Περισσότερα