Κυρ. Μητσοτάκης: Βγαίνει μπροστά με περιοδείες - Ο στόχος  για τις αυτοδιοικητικές εκλογές
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Κυρ. Μητσοτάκης: Βγαίνει μπροστά με περιοδείες - Ο στόχος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει μπροστά και ξεκινά μπαράζ περιοδειών, επιχειρώντας να δώσει το στίγμα της κυβέρνησης και την άμεση στήριξή του στους «γαλάζιους» υποψηφίους.

Η αρχή έγινε από τον Βύρωνα, όπου βρέθηκε μαζί με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, ενώ το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Κόρινθο, δίνοντας το παρών στο πλευρό του υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού. Η επιλογή των δύο αυτών περιφερειών μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς η μεν περιφέρεια Αττικής αποτελεί σημείο αναφοράς για τον πολιτικό αντίκτυπο των εκλογών της Κυριακής, η δε περιφέρεια Πελοποννήσου είναι μία από εκείνες, όπου ο «γαλάζιος» υποψήφιος βρίσκεται αντιμέτωπος με τον «αντάρτη» Πέτρο Τατούλη. 

Στόχος της κυβέρνησης είναι η πολιτική επικράτηση στο σύνολο των 13 περιφερειών, είτε στον πρώτο, είτε στον δεύτερο γύρο, χωρίς, ωστόσο κανείς να υποτιμά την «σκιά» που ρίχνουν σε συγκεκριμένες περιοχές, τα γεγονότα των τελευταίων δύο μηνών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Θεσσαλία, όπου οι πρωτόγνωρες πλημμύρες δυσχεραίνουν την υποψηφιότητα Αγοραστού, ενώ στις επίφοβες περιφέρειες συγκαταλέγονται επίσης, αυτές του Ιονίου, όπου η Ρόδη Κράτσα διεκδικεί την επανεκλογή της, του Βορείου Αιγαίου, με την υποψηφιότητα του Αλκιβιάδη Στεφανή και της Δυτικής Μακεδονίας, όπου Γιώργος Κασαπίδης θα αντιμετωπίσει τον πρώην «γαλάζιο» Γιώργο Αμανατίδη. Εκεί, άλλωστε, θα βρεθεί την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη.

Στη Νέα Δημοκρατία, πάντως, εκτιμούν ότι παρά τις δυσκολίες αυτές, το πολιτικό κλίμα, που αποτυπώθηκε στις κάλπες τον Ιούνιο, δεν έχει αλλάξει. Σε τούτο συνηγορούν και τα δημοσκοπικά ευρήματα, που έχουν στη διάθεσή τους και δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει απολέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και κυρίως η αντιπολίτευση δεν έχει κατορθώσει να την κερδίσει.

Η εκτίμηση κυβερνητικών και κομματικών στελεχών είναι, μάλιστα, ότι περιφέρειες, όπως το Νότιο Αιγαίο, με την υποψηφιότητα του Δημήτρη Χατζημάρκου, η Κεντρική Μακεδονία, η Ήπειρος με την υποψηφιότητα του Αλέξανδρου Καχριμάνη και η Κρήτη με τον Σταύρο Αρναουτάκη, στον οποίο η Νέα Δημοκρατία έχει εκφράσει την στήριξή της, είναι πολύ πιθανό να κριθούν από τον πρώτο γύρο. 

Αντίστοιχα, Μαξίμου και Πειραιώς στρέφουν το ενδιαφέρον τους και στους μεγάλους δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και όπου έχει δοθεί σαφής στήριξη), όπου η επιλογή των πολιτών δεν περιορίζεται στα αυτοδιοικητικά κριτήρια, αλλά εμπεριέχει σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά.

Παρατηρώντας την «μεγάλη εικόνα», πάντως, στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης αναμένεται να μπουν και οι επιδόσεις της αντιπολίτευσης, καθώς εκτιμάται ότι σε κάποιες περιπτώσεις, η κάλπη θα καταγράψει τόσο την απροσδιόριστη, έως σήμερα, δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη στην ηγεσία του, όσο και τους συσχετισμούς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται να δίνουν έναν ιδιότυπο αγώνα μεταξύ τους, που βρίσκεται ακόμη στην αρχή.

Στον Βύρωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί τον Βύρωνα, όπου τον υποδέχθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον πατέρα του Γιώργο. Όλοι μαζί περπάτησαν στους κεντρικούς δρόμους του Βύρωνα και συνομίλησαν με καταστηματάρχες και περαστικούς.

Μιλώντας σε κατοίκους της περιοχής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Αγαπητέ μου Νίκο, φίλες και φίλοι, βρίσκομαι σήμερα εδώ για να στηρίξω ανεπιφύλακτα την υποψηφιότητα του Νίκου Χαρδαλιά, ως του επόμενου Περιφερειάρχη Αττικής.

Το κάνω για λόγους και πολιτικούς, αλλά και για λόγους προσωπικούς. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με το δεύτερο. Με τον Νίκο γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, από τότε που και εγώ έκανα τα πρώτα μου βήματα στην πολιτική, στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών. Συμπληρώνονται σχεδόν 20 χρόνια από τότε που εκτέθηκα για πρώτη φορά στη λαϊκή κρίση και με τη δική σας στήριξη εκλέχθηκα τότε πρώτος βουλευτής Αθηνών.

Πέραν της φιλικής μας σχέσης, είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με τον Νίκο σε μια σειρά από εξαιρετικά κρίσιμες αποστολές. Σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πολιτική προστασία, δώσαμε μαζί μια εξαιρετικά δύσκολη μάχη, με την πρωτοφανή πανδημία η οποία χτύπησε την πόρτα πριν από τρία χρόνια.

Και θέλω να σας πω ότι εκτίμησα στον Νίκο όχι μόνο τις διαχειριστικές ικανότητες που όλοι σας γνωρίζετε εδώ, ως δημότες του Βύρωνα, ότι διαθέτει, αλλά εκτίμησα και το τσαγανό και τη διάθεση να βγει μπροστά και να αναλάβει δύσκολες αποστολές.

Στην πολιτική πρέπει να μην φοβόμαστε την ευθύνη. Έχει δίκιο ο Νίκος όταν το τονίζει αυτό. Να μην κρυβόμαστε από τα δύσκολα, να στεκόμαστε μπροστά στους πολίτες με θάρρος, να ακούμε την κριτική τους και να προσπαθούμε διαρκώς να γινόμαστε καλύτεροι.

Αυτό σημαίνει να μπαίνουμε στην αρένα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Θα γρατζουνιστούμε, θα ματώσουμε, θα λασπωθούμε, όμως θα είμαστε εκεί, παρόντες, για να κάνουμε τις ζωές σας καλύτερες κάθε μέρα. Αυτό κάνουμε».

Το κάνουμε εμείς ως κυβέρνηση και αυτό οφείλει να κάνει και η Περιφέρεια Αττικής, η οποία την επόμενη πενταετία θα έχει να αναλάβει έναν εξαιρετικά κρίσιμο ρόλο στο συνολικό αναπτυξιακό μας όραμα αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα στέκεται κοντά στην καθεμία και στον καθέναν από εσάς, προκειμένου να μπορούμε να διορθώνουμε χρόνιες παθογένειες, να στηρίζουμε τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας μας, να βελτιώνουμε την καθημερινότητα.

Διαβάστε Περισσότερα