Κυρ. Μητσοτάκης: Το 1821 ήταν η γέννηση, σήμερα είναι η αναγέννηση

Κυρ. Μητσοτάκης: Το 1821 ήταν η γέννηση, σήμερα είναι η αναγέννηση

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Μηνύματα προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, με αφορμή την πανηγυρική έναρξη της Επιτροπής «2021» έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι ο επίλογος της «Ιστορίας της Ελληνικής Επαναστάσεως», που έγραψε ο Σπυρίδων Τρικούπης, στα μέσα του 19ου αιώνα, μπορεί άριστα να αποτελέσει και τον πρόλογο μίας νέας προσέγγισής της 200 χρόνια μετά.

«Πράγματι, είναι μεγαλειώδες ένα Έθνος να ανορθώνεται, να αγωνίζεται και, τελικά, να απελευθερώνεται. Και τιμητικό για όλους να συντηρεί τις πανανθρώπινες αξίες, μέσα στον χρόνο. Όχι ως στοιχείο μουσειακό. Αλλά ως γόνιμο καύσιμο για το μέλλον του.

«Δύο αιώνες μετά, υποδεχόμαστε την εξέγερση των Ελλήνων ως συγκυρία, αλλά και ως μία εξέλιξη διαρκείας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνοντας ότι το 2021 έρχεται να πιστοποιήσει ότι εκείνη η σημαντική στροφή της ευρωπαϊκής Ιστορίας έγινε άξονας, αφετηρία μιας πολυκύμαντης πορείας στα ανατολικά της ηπείρου και στην Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη πρόκειται για μία σημαντική ευκαιρία τολμηρού απολογισμού, ζωογόνου περίσκεψης, αναστοχασμού και μιας νέας νοηματοδότησης των αξιών που οδηγούν, τελικά, σε εθνική αυτογνωσία.

«Πρόκειται, τελικά, για μια επαναγνωριμία, με τον συλλογικό μας εαυτό. Που θα δώσει στην Ελλάδα μια σημαντική ευκαιρία, να ανασυνταχθεί εσωτερικά. Αλλά και να επανασυστηθεί με την σύγχρονη ταυτότητά της στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο ολόκληρο», υπογράμμισε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο σήμερα υπάρχει η ανάγκη από έναν διαφορετικό «Ιερό Λόχο». «Από τους Έλληνες που έδιωξε η κρίση και φλέγονται από την επιθυμία να γυρίσουν. Αλλά και από όσους ζουν και προκόβουν σε «δεύτερες» πατρίδες χωρίς να ξεχνούν την πρώτη. Είναι αυτοί που έρχονται, τώρα, ακόμη ένα βήμα πιο κοντά της με τη δυνατότητα που αποκτούν να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι όλοι μας θα πρέπει να κοιταχτούμε στον καθρέφτη με θάρρος και με ειλικρίνεια. «Θα εκτιμήσουμε και τη λάμψη του βλέμματος αλλά και τις ρυτίδες του προσώπου της σύγχρονης Ελλάδας. Γιατί το ισοζύγιο είναι συντριπτικά θετικό: Στα χρόνια αυτά, η Ελλάδα ξέφυγε οριστικά από την ανέχεια «του πτωχού που θυροδέρνει», όπως γράφει και ο εθνικός μας ποιητής. Μια παλιά μικρή οθωμανική επαρχία είναι, τώρα, μια ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα. Που αφήνει πίσω της την κρίση και ανανεώνει την πίστη της στο μέλλον», είπε.

Τα μέλη

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κ. Μητσοτάκης παρουσίασε  τα πρώτα 31 μέλη αυτής της σημαντικής Επιτροπής:

- Κορυφαίους πανεπιστημιακούς από την Αμερική και την Αγγλία Mark Mazower, Roderick Beaton και Richard Clogg.
Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού: την κυρία Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, τον Στάθη Καλύβα και τον Δημήτρη Γόντικα.

- Από την Ακαδημία Αθηνών είναι ο Βασίλης Ράπανος και από την Εκκλησία της Ελλάδος ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος.
Μαζί θα εργαστούν ιστορικοί όπως οι Πασχάλης Κιτρομιλίδης, Κώστας Κωστής, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Μαρία Ευθυμίου, Ελπίδα Βόγλη και Ιωάννα Λαλιώτου.

- Πολιτικοί και κοινωνικοί επιστήμονες όπως ο Γιάννης Βούλγαρης, ο Νίκος Μουζέλης και Αριστείδης Χατζής. Αλλά και οικονομολόγοι όπως ο Ναπολέων Μαραβέγας.

- Τα Γράμματα και οι Τέχνες δίνουν επίσης δημιουργικό «παρών». Με τους Σταύρο Ζουμπουλάκη, Θεόδωρο Κουρεντζή, Δέσποινα Μουζάκη, Δημήτρη Παπαϊωάννου και Αικατερίνη Καμηλάκη.

- Τη στροφή στο μέλλον σηματοδοτούν ερευνητές από τα πεδία της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Μαθηματικών, της Ιατρικής και της Γενετικής: Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Ελευθερία Ζεγγίνη, Μαρία Θέμελη, Νίκολας Νεγκροπόντε, Χρήστος Παπαδημητρίου και Ιωάννης Ταρνανάς.

- Ενώ την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα θα πρεσβεύουν στην Επιτροπή οι Μάρκος Βερέμης και Γκρέγκορι Παπαδόπουλος.