Τζεντιλόνι: Βέβαιος ότι η Κομισιόν θα στηρίξει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις καταστροφές

Τζεντιλόνι: Βέβαιος ότι η Κομισιόν θα στηρίξει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις καταστροφές

Αύριο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Στρασβούργο τις λεπτομέρειες της βοήθειας προς την Ελλάδα, ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνα Σπινάντ.

Προσέθεσε ότι η Αθήνα δεν έχει κάνει συγκεκριμένο αίτημα για τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας (εκτός από το σύστημα «Κοπέρνικος»), αλλά ο Έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε συνολικό αίτημα για ευρωπαϊκή συνδρομή από διαφορετικούς πόρους και εργαλεία.

«Είμαστε σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές και ο Έλληνας πρωθυπουργός έγραψε στην Πρόεδρο στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, για οικονομική στήριξη, κάθε είδους βοήθεια που η Κομισιόν θα μπορούσε να παρέχει στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο των πλημμυρών» σημείωσε η κυρία Σπινάντ και προσέθεσε: «Αύριο στο Στρασβούργο, η πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για να συζητήσουν ακριβώς τις λεπτομέρειες της βοήθειας που προετοιμάζει η Επιτροπή για να στηρίξει τη χώρα».

Σημειώνεται ότι με δηλώσεις τους νωρίτερα σήμερα τόσο ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς όσο και ο επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, προϊδέασαν για σημαντική ευρωπαϊκή στήριξη.

Βέβαιος για βοήθεια στην Ελλάδα ο Τζεντιλόνι 

Τη βεβαιότητά του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει την Ελλάδα, μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης αλλά και άλλων εργαλείων, για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες, εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, μία ημέρα πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.


Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις ενδιάμεσες εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, σύμφωνα με τις οποίες η ανάπτυξη σε ΕΕ και Ευρωζώνη θα είναι πιο υποτονική, ο Επίτροπος Τζεντιλόνι δήλωσε ότι για την αντιμετώπιση των καταστροφών που έπληξαν την Ελλάδα υπάρχει το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, αλλά και άλλα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει η χώρα μας.

«Μέσα σε τρεις μήνες, οι χώρες που επλήγησαν από φυσική καταστροφή μπορούν για να μας δώσουν το κόστος της ζημιάς που υπολογίζουν. Και είμαι βέβαιος ότι η Επιτροπή θα προσπαθήσει να υποστηρίξει μέσω αυτού, αλλά όχι μόνο μέσω αυτού, την ελληνική προσπάθεια να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα κρίση, επειδή είχε τις πυρκαγιές πριν από λίγους μήνες και τις πλημμύρες τώρα, και αυτό δυστυχώς είναι μαρτυρία ακραίων καιρικών συνθηκών», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Επίτροπος Οικονομίας τόνισε μάλιστα ότι η κλιματική κρίση μπορεί να θεωρηθεί ως μακροοικονομικός δυνητικός κίνδυνος για την ευρωπαϊκή οικονομία, κάτι που θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη.

«Εφικτή η αναθεώρηση του σχεδίου ανάκαμψης»

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι η αποκατάσταση της Θεσσαλίας αποτελεί ευρωπαϊκό διακύβευμα, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι είναι απόλυτα εφικτή η αναθεώρηση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης για την στήριξη των πληγέντων.

Ο κ. Σχοινάς μάλιστα ανέφερε ότι «μην ξεχνάμε ότι μιλάμε σε μια συγκυρία ευνοϊκή, γιατί ποτέ στα 42 χρόνια της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ποτέ δεν είχαμε τόσους πόρους, κοινοτικούς πόρους στη διάθεσή μας έχουμε 35 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 35 δισεκατομμύρια ευρώ από τον κανονικό προϋπολογισμό από το ΕΣΠΑ. Έχουμε λοιπόν μια δύναμη πυρός πολύ μεγάλη, πάνω από 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό από μόνο του δίνει το περιθώριο για να κινηθούμε με λύσεις που θα ανακουφίσουν τους πληγέντες, αλλά θα στηρίξουν και τη δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδας. Ειδικά της Ελλάδας που στα τελευταία 10 – 12 χρόνια έκανε μια πολύ σημαντική προσαρμογή».

Σημείωσε, παράλληλα, ότι το σημερινό «πλαίσιο είναι ευνοϊκό». Κατά τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν μπορεί να διαπιστωθεί και να εκτιμηθεί «τι υπάρχει αδιάθετο από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Μέχρι τέλος του χρόνου μπορούμε να κάνουμε χρήση αυτών των χρημάτων».

Ανέφερε εξάλλου ότι θα εξεταστούν και οι προσαρμογές που ενδεχομένως να γίνουν μέσα στην τρέχουσα δημοσιονομική περίοδο, έως το 2027. «Εκεί έχουμε το Κοινωνικό Ταμείο με πολύ σημαντικές πιστώσεις για ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, έχουμε τις αγροτικές δαπάνες, και έχουμε φυσικά και την αναμόρφωση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης, η οποία ούτως ή άλλως εκκρεμεί, που μας δίνει περιθώριο για να κινηθούμε», είπε χαρακτηριστικά.