Αποφάσισαν οι 11 για το νέο κόμμα: Πρόεδρος ο Α. Χαρίτσης - Εκπρόσωποι Ε. Τσακαλώτος και Ν. Ηλιόπουλος

Αποφάσισαν οι 11 για το νέο κόμμα: Πρόεδρος ο Α. Χαρίτσης - Εκπρόσωποι Ε. Τσακαλώτος και Ν. Ηλιόπουλος

Τη συγκρότηση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας αποφάσισαν οι 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας ορίστηκε ο Αλέξης Χαρίτσης και Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νάσος Ηλιόπουλος. Γραμματέας αναλαμβάνει η Πέτη Πέρκα.

Στόχος της νέας πολιτικής κίνησης είναι να εκφραστεί μία σύγχρονη προοδευτική αριστερή και οικολογική πρόταση. 

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν σήμερα οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίστηκε μια σειρά δημοσίων εκδηλώσεων.

Η επίσημη ανακοίνωση μαζί με το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της νέας Κ.Ο. θα είναι: Αναγνωστόπουλου Σία, Αχτσιόγλου Έφη, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ηλιόπουλος Νάσος, Πέρκα Πέτη, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Τζούφη Μερόπη, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Φερχάτ Οζγκιουρ, Φωτίου Θεανώ, Χαρίτσης Αλέξης.

DW: Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό διάλυση

Ως αιτία της διάλυσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ο γερμανικός Τύπος τον Στέφανο Κασσελάκη, χαρακτηρίζοντας χοντροκομμένο τον τρόπο διοίκησής του σε συνδυασμό, όπως τονίζουν, με την καθαρή πολιτική του άγνοια, ενώ κάνουν λόγο για εικόνα «διάλυσης» και για το τέλος της «ακμής του ΣΥΡΙΖΑ».

Ειδικότερα, αναφέρεται στις συνεχείς αποχωρήσεις στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ, με 85 μέλη του Βορείου Τομέα Αθηνών να ανακοινώνουν την αποχώρησή τους από την παράταξη, προσθέτοντας τα ονόματά τους σε αυτά των «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου.

«Η αφαίμαξη στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται. Αμείωτη. Καθημερινά», σχολιάζει η Tageszeitung του Βερολίνου. «Η αιτία της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, ηθελημένα ή όχι, είναι ο Στέφανος Κασσελάκης. […] Ο νεόκοπος, ένας πλούσιος Ελληνοαμερικανός χωρίς εμπειρία στην κομματική ηγεσία, θεωρείται μεσσίας από τον κορμό του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον πρόκειται για πλάνη. Προς αυτό συνηγορούν ο αυταρχικός και χοντροκομμένος τρόπος διοίκησης του Κασσελάκη, σε συνδυασμό με την καθαρή πολιτική του άγνοια.

Οι αποχωρήσαντες βλέπουν τον «εφιάλτη Κασσελάκη» ως νεκροθάφτη του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως σωτήρα. Για εκείνους ο Κασσελάκης αποτελεί απλώς ξένο σώμα, που κατέλαβε τον ΣΥΡΙΖΑ με έναν πόλεμο - αστραπή και που θέλει να μετακινήσει το κόμμα προς τα δεξιά, μία κίνηση που προκαλεί αντιδράσεις. Κατά τη δεκαετία 2010 και στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν ψήφισε δεξιά ή ακροδεξιά, αλλά αριστερά. Στην Αριστερά υπήρχε η ελπίδα.

Σήμερα έχουν εγκατασταθεί τρία κοινοβουλευτικά κόμματα στα δεξιά της Δεξιάς, δεξιότερα δηλαδή της κυβερνώσας Νέας Δημοκρατίας. Με τον ΣΥΡΙΖΑ σε διάλυση θα μείνουν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι μακριά από τις κάλπες. Και έτσι η Ελλάδα απειλείται να μετατοπιστεί ακόμη περισσότερο προς τα δεξιά. Κανένας Κασσελάκης, κανένας Τσακαλώτος και καμία Αχτσιόγλου δεν φαίνεται να μπορούν να αποτρέψουν αυτές τις δύο μοιραίες τάσεις. Αυτή είναι η (νέα) ελληνική τραγωδία».

Η «Süddeutsche Zeitung» παρατηρεί από την πλευρά της πως ο Κασσελάκης «ήρθε ως ξένος και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να είναι ξένος», προσθέτοντας πως «υπό τον Κασσελάκη η παράταξη βρίσκεται υπό διάλυση». Το τι θα κάνει ο Κασσελάκης με τον ΣΥΡΙΖΑ «είναι ασαφές. Το κόμμα απέχει πολύ από την ισχύ που έχει το πρότυπο του Κασσελάκη, το αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα».

Ορισμένοι εκτιμούν πως η δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ θα υποχωρήσει κι άλλο, τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τον προσπεράσει.

Η «Süddeutsche Zeitung» σημειώνει δε πως το ΠΑΣΟΚ, που τις περασμένες δεκαετίες εναλλασσόταν στην εξουσία με τη ΝΔ, «κατά τη διάρκεια της κρίσης κατέρρευσε, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανελίχθηκε. Τώρα, που η κρίση έχει τελειώσει, έχει τελειώσει προφανώς και η ακμή του ΣΥΡΙΖΑ».