Κ. Χατζηδάκης για μείωση ΦΠΑ: Δεν περνάει στον καταναλωτή - Η πρόταση του κ. Κασσελάκη οδηγεί σε νέα μνημόνια
Eurokinissi
Eurokinissi

Κ. Χατζηδάκης για μείωση ΦΠΑ: Δεν περνάει στον καταναλωτή - Η πρόταση του κ. Κασσελάκη οδηγεί σε νέα μνημόνια

Μιλώντας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε πως «ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια μεσημεριανή εκπομπή και μόνο».

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο OPEN o υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε στον πληθωρισμό. 

«Πάμε σε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού» 

«O πληθωρισμός κάνει τον κύκλο του και πάμε σε αποκλιμάκωση», σημειώνοντας ότι «δεν το λέω για να αποδομήσω το πρόβλημα της ακρίβειας, αφού όπου και αν πάμε αυτό είναι το Νο1 συζήτησης. Μήνα μήνα θα δούμε μείωση».

«Δεν θα γυρίσουν οι τιμές εκεί που ήταν το 2020, αλλά δεν θα γυρίσουν και μισθοί εκεί που ήταν το '20» είπε και συνέχισε «εμείς αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα, πρώτον με ενίσχυση του ανταγωνισμού, όπως στο ρεύμα, με τα πράσινα τα μπλε τιμολόγια, που έχουν οδηγήσει στην αποκλιμάκωση των τιμών. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε δώσει έμφαση στους ελέγχους. Έχουν πέσει "καμπάνες" και σε ελληνικές και σε πολυεθνικές επιχειρήσεις μεγαλύτερες από ποτέ. Και έχουμε και τους μισθούς, που είναι η ουσιαστικότερη απάντηση. Εμείς, έχουμε προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 28%. Ξεχνάμε στη συζήτηση αυτή, ότι οι εργαζόμενοι είναι 400.000 παραπάνω σε σχέση με το 2019. Ήταν άνεργοι προηγουμένως. Το ότι η κυβέρνηση έκανε άνοιγμα στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, δημιούργησε νέες δουλειές.

Ο πληθωρισμός τροφίμων επιμένει στην Ελλάδα, με αποκλιμάκωση, αλλά είναι υψηλότερος από το μέσο όρο στην Ευρωζώνη. Προχωρήσαμε σε μέτρα, το καλάθι του νοικοκυριού, καθαρές τιμές στα νωπά, είναι η πλατφόρμα e katanalotis. Υπάρχει ένα ειδικό πρόβλημα στην Ελλάδα λόγω του λαδιού. Καθώς έχουμε τη γενικότερη αποκλιμάκωση των τιμών και στον πληθωρισμό των τροφίμων, μήνα μήνα θα μειωθεί».

«Γι' αυτό δεν μειώνουμε τον ΦΠΑ»

Ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε γιατί δεν προχωρά η κυβέρνηση στη μείωση του ΦΠΑ: «Πρώτον δεν θα περάσει στον καταναλωτή, το έχουμε ζήσει στην Ελλάδα. Εμείς έχουμε μια ιδιαιτερότητα στον προϋπολογισμό, εξυπηρέτηση χρέους, πολύ υψηλές δαπάνες για τις συντάξεις και αμυντικές δαπάνες. Η πρόταση του κ. Κασσελάκη οδηγεί κατευθείαν σε καινούργια μνημόνια. Αν το κάνουμε αυτό, δεν θα έχουμε λεφτά να πληρώσουμε συντάξεις.

Δοκίμασαν τη μείωση ΦΠΑ και άλλες χώρες όπως η Ισπανία, αλλά δεν πέτυχε. Έχουμε δημοσιονομικούς στόχους που πρέπει να διατηρήσουμε για να μην ξαναγυρίσουμε στα μνημόνια. Προτιμώ να γίνομαι δυσάρεστος προσωρινά παρά να με κυνηγάτε όλοι στη συνέχεια. Θέλω να είμαι σοβαρός και υπεύθυνος».

Ερωτώμενος για επιπρόσθετα μέτρα είπε: «Δεν είμαστε καθόλου εκεί, που είμαστε στο 2019. Έχουμε αύξηση των καταθέσεων.

Για Airbnb και προμήθειες τραπεζών

Το Airbnb είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης του τουρισμού. Υπάρχουν αναταράξεις. Η κυβέρνηση νομοθέτησε. Θα μελετήσουμε τα στοιχεία παράλληλα με τα μέτρα για τη χρυσή βίζα και τον Οκτώβρη όταν κλείσει η σεζόν, θα κάνουμε Ταμείο».

Για τις προμήθειες των τραπεζών ο υπουργός σημείωσε για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

  • Έπεσε καμπάνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού
  • Εφαρμόζουμε το σύστημα Iris.
  • Μειώσαμε για όλες τις μικρές συναλλαγές με POS, 50% τις χρεώσεις».