Κ. Χατζηδάκης: 100 ευρώ καθαρά ανά μήνα για επικουρικές που δεν έχουν εκδοθεί ως 15/3

Κ. Χατζηδάκης: 100 ευρώ καθαρά ανά μήνα για επικουρικές που δεν έχουν εκδοθεί ως 15/3

Στο τέλος Φεβρουαρίου θα δοθούν στους συνταξιούχους και τα αναδρομικά του Ιανουαρίου για τις αυξήσεις των συντάξεων, τόνισε ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αναφορικά με τις επικουρικές, είπε ότι «σήμερα μπορούν να βγουν 80.000. Από αυτές μου λένε από τον ΕΦΚΑ και το τσέκαρα και χθες, ότι οι 40.000 θα εκδοθούν ως το τέλος Φεβρουαρίου. Και θα μείνουν άλλες τόσες που θα βγουν τους επόμενους μήνες. Μέσα σε αυτές είναι και μερικές που περιμένουν 2-3 χρόνια».

Τόνισε ότι «επειδή το σύστημα δεν ξέρει ποιες είναι αυτές, είπα για να μην περιμένουν, να δώσουμε 100 ευρώ σε όλους αυτούς και 50 στην επικουρική ΑμεΑ και χηρείας». 

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, εάν ως 15/3 όσων συνταξιούχων έχει βγει η κύρια και δεν έχει βγει η επικουρική, οι συνταξιούχοι θα λάβουν 100 ευρώ καθαρά για κάθε μήνα που υπάρχει καθυστέρηση. Αυτό θα γίνεται χωρίς αίτηση, αυτόματα. 

Έως τις 15 Μαρτίου, αν κάποιος πχ περιμένει έναν χρόνο, θα πάρει 1.200 ευρώ καθαρά, 2 χρόνια 2.400 ευρώ καθαρά κλπ.

«Από το 2021 έχουν μείνει 5.000 κύριες συντάξεις που δεν έχουν βγει γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολες και πλέον βγάζουμε τις συντάξεις πιο γρήγορα από τη Γερμανία και τη Γαλλία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς

«Σε 1.700.000 συνταξιούχους δόθηκαν αυξήσεις. Είχαμε περίπου 900.000 συντάξεις που δεν είδαν αύξηση στην τσέπη τους. Μιλάμε με το υπ. Οικονομικών για το περιθώριο που υπάρχει στον κρατικό προϋπολογισμό. Στόχος είναι να καλύψουμε αυτούς που δεν πήραν αυξήσεις. Δίνοντας προτεραιότητα σε αυτούς που δεν πήραν καθόλου, που είναι περίπου 140.000 συνταξιούχοι, δηλαδή 5% των συνταξιούχων», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Εκτίμησε ότι θα δοθεί μια εφάπαξ ενίσχυση, η οποία δεν θα αφαιρεθεί στο μέλλον. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να πει πόσο θα είναι το επίδομα. «Προσπαθούμε να είναι σε επαφή η ΑΑΔΕ με τον ΕΦΚΑ για να λειτουργήσουν γρήγορα τα συστήματα και αρχές Μαρτίου να έχουμε τελειώσει», όπως ανέφερε.

Για τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η αύξηση θα είναι σημαντική και γενναία αλλά μέσα στα πλαίσια που επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος. Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα γίνουν περαιτέρω μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών μετά τις εκλογές. 

Αναφορικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας σημείωσε ότι θα βοηθήσει γιατί θα εντοπίζονται τα προβλήματα στις ψευδείς δηλώσεις στο ωράριο εργασίας. Έτσι, θα δηλώνονται κανονικά τα ωράρια, θα πληρώνονται κανονικά οι εισφορές και θα γίνονται πιο σωστά οι μειώσεις στις εισφορές, όπως πρέπει.

Άφησε αιχμές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι, ο κ. Τσίπρας, όσο πλησιάζουν οι εκλογές τάζει συνεχώς. «Ο κ. Τσίπρας είναι εξαιρετικά αισιόδοξος και όσο πλησιάζουν οι εκλογές τάζει. Νομίζω πριν τις εκλογές θα τάξει και κάνα οικοπεδάκι. Πάντα πριν από τις εκλογές τάζει. Το θέμα είναι μετά τις εκλογές τι κάνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.