field_kentriki_fotografia
Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση παίζει κρυφτό με τα υπερκέρδη στην ενέργεια

Για «ανάγκη να φύγει άμεσα μία από τις πιο επικίνδυνες κυβερνήσεις που γνώρισε η χώρα στη μεταπολίτευση», μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας χθες το βράδυ στο «Kontra Channel».

Ο Ν. Ηλιόπουλος τόνισε ότι «με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, στην Ελλάδα, το 99% των αυξήσεων στο ρεύμα στη χονδρική περνάνε στον καταναλωτή» και έκανε λόγο για «πλιάτσικο εναντίον των πολιτών», το οποίο «το συντονίζει ο κ. Μητσοτάκης με τις πολιτικές του». Άσκησε κριτική στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι «δεν ενδιαφέρεται εδώ για την πράσινη μετάβαση, αλλά να κάνει business».

Σχολίασε δε ότι «δεν δικαιολογείται, σε καμία περίπτωση, να μην συμμετέχει η Ελλάδα στο μπλοκ Ισπανίας και Πορτογαλίας στη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία οι δυο χώρες κέρδισαν την αποσύνδεση του φυσικού αερίου από την τιμή του ρεύματος» και κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι «επιλέγει να προστατέψει την αισχροκέρδεια και όχι τους πολίτες». Είπε ότι «αυτό έκανε και με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Αυτό κάνει μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής που είναι ληστεία για τα νοικοκυριά».

«Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει ότι έρχονται λογαριασμοί τέσσερις και πέντε φορές πάνω, την ίδια στιγμή που τέλη Σεπτεμβρίου έλεγαν ότι το ρεύμα θα αυξηθεί μόλις 3 με 4 ευρώ», πρόσθεσε. Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε ότι «είμαστε πρωταθλητές στην τιμή της χονδρικής ήδη από τον περασμένο Αύγουστο» και πως «άλλωστε τα μέτρα που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο κ. Μητσοτάκης, καλύπτουν αναδρομικά την περίοδο από τον Δεκέμβριο».

Δηλαδή, τόνισε, «παραδέχονται ότι οι αυξήσεις είχαν έρθει πολύ νωρίτερα, παραδέχονται ότι τόσο καιρό έλεγαν ψέματα ότι δήθεν για την ακρίβεια ευθύνεται αποκλειστικά ο πόλεμος στην Ουκρανία».

Αναφερθείς στη ρήτρα αναπροσαρμογής, υπογράμμισε ότι ακολουθεί τη λογική των εταιρειών ενέργειας «δικά μας τα κέρδη, δικές σας οι ζημιές». «Αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζεται, δεν γίνεται ένας συνταξιούχος που παίρνει 600 ευρώ και του έχει έρθει ο λογαριασμός 800 ευρώ, να του κοπεί το ρεύμα επειδή δεν μπορεί να πληρώσει», ανέφερε.

Σημείωσε ότι «η πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής πρέπει να ανασταλεί και ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξει μια συνθετική κίνηση για πλαφόν στη χονδρική και στη λιανική στο ρεύμα».

Είπε ότι εννέα μήνες η κυβέρνηση «παίζει κρυφτούλι με τα υπερκέρδη των εταιρειών» και πως «οι τελευταίες εξελίξεις αποκαλύπτουν άλλο ένα μεγάλο ψέμα του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αμφισβητούσε την ύπαρξη αυτών των υπερκερδών», τα οποία «πρέπει να φορολογηθούν».

Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ποτέ δεν αξιοποίησε τα μέτρα που υπήρχαν εδώ και πολλούς μήνες στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν για την ακρίβεια, όπως τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα».

Είπε ότι «αν η Ελλάδα το έκανε αυτό για 1 χρόνο θα κόστιζε 1,5 δισ., όσο δηλαδή κοστίζει η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης», για να υπογραμμίσει ότι «δεν είναι λοιπόν ζήτημα δυνατοτήτων, είναι ζήτημα επιλογών».

Ως προς τις πολιτικές εξελίξεις ο κ. Ηλιόπουλος έκανε λόγο για «μία ζωντανή κοινωνική δημοσκόπηση σε όλες τις περιοχές που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας, η οποία φανερώνει ένα κλίμα πολιτικής αλλαγής».

Επισήμανε ότι «εκλογές με απλή αναλογική σημαίνουν κυβέρνηση συνεργασίας» και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δηλώνει ξεκάθαρα ότι «την επόμενη μέρα πρέπει να υπάρχει προοδευτική κυβέρνηση, γι' αυτό μιλάμε προγραμματικά», παραπέμποντας στους 5+1 στόχους που έχει θέσει η αξιωματική αντιπολίτευση. «Βασική προϋπόθεση για να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές», τόνισε.

Αναφορικά με τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την Κυριακή 15 Μαΐου για την ανάδειξη προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, έκανε λόγο για «μια διαδικασία που θα σηματοδοτήσει την πολιτική αλλαγή, την πτώση μίας από τις πιο επικίνδυνες κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης».

Πρόσθεσε ότι «η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μεταβλητή που δίνει το μήνυμα στην κοινωνία ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε διαφορετικά» και πως «εμείς θέλουμε να οικοδομήσουμε το μαζικό κόμμα της δημοκρατικής, προοδευτικής Αριστεράς, η οποία μπορεί να φτιάξει την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας».