Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της εκτιμά και προβλέπει ότι μέχρι το 2032, η Ελλάδα μπορεί να επιτυγχάνει δημοσιονομικά πλεονάσματα και να μειώνει το χρέος της.
Η πρώτη νίκη του Μητσοτάκη
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Η πρώτη νίκη του Μητσοτάκη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της εκτιμά και προβλέπει ότι μέχρι το 2032, η Ελλάδα μπορεί να επιτυγχάνει δημοσιονομικά πλεονάσματα και να μειώνει το χρέος της.

Για τον βαθμό αξιοπιστίας των δεσμεύσεων που ανέλαβε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης - περιγράφοντας τους κεντρικούς άξονες του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ για την  επόμενη τετραετία – υπάρχει μόνο ένα μέτρο σύγκρισης.  Οι προγραμματικές δηλώσεις που είχε αναγνώσει, ως νεοκλεγμένος πρωθυπουργός  από το βήμα της Βουλής στις 20 Ιουλίου του 2019, και ο απολογισμός όσων έγιναν, τα τελευταία 4 χρόνια.

«Θα κάνουμε την Ελλάδα την ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης. Η εποχή που θα μας μνημονεύουν, μόνο ως τα προβληματικά παιδιά της Ευρώπης, τελείωσε οριστικά… » είχε επισημάνει ο πρωθυπουργός, υποσχόμενος ότι με την αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής, τις μεταρρυθμίσεις, την  αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και την ισχυρή ανάπτυξη, θα πειστούν οι πάντες ότι η Ελλάδα γυρνάει οριστικά σελίδα.   

Σήμερα, στο Eurogroup, συζητείται η Έκθεση Βιωσιμότητας του Ελληνικού Χρέους που συνέταξε η Κομισιόν. Μια έκθεση, η οποία χαρακτηρίζεται ιστορική από ανθρώπους, που ξέρουν όσο λίγοι τόσο πολλά για την  15ετή περιπέτεια της πτώχευσης - που ουδέποτε ομολογήθηκε -  των μνημονίων και της επικίνδυνης αντιευρωπαϊκής «ζαριάς» των Τσίπρα- Βαρουφάκη- Καμμένου. Όλη εκείνη τη μακρά  περίοδο, που η  χώρα περνούσε ανάμεσα στις οικονομικές και πολιτικές συμπληγάδες κινδυνεύοντας  να συνθλιβεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της εκτιμά και προβλέπει ότι μέχρι το 2032, η Ελλάδα μπορεί να επιτυγχάνει δημοσιονομικά πλεονάσματα και να μειώνει το χρέος της, χωρίς να απαιτηθεί, ούτε να αυξήσει φόρους ούτε να μειώσει τις δαπάνες της. Υπό την βασική προϋπόθεση, ότι δεν θα διαταραχθεί η σταθερή της πορεία και ότι η οικονομία της,  παρά τις ενδογενείς και εξωγενείς προκλήσεις,  θα εξακολουθήσει να αυξάνεται.

Αυτή τη δέσμευση για συνέχεια, συνέπεια και σταθερότητα ανέλαβε ο Μητσοτάκης με τη δημοσιοποίηση του προγράμματος του και μάλλον εγγυάται η παρακαταθήκη της τετραετίας που τελειώνει. 

Μαζί φυσικά με την υπόσχεση για γρηγορότερη εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ενδυνάμωση των κοινωνικών πυλώνων του κράτους, όπως είναι το ΕΣΥ, στήριξη των οικογενειών με την άρση φορολογικών βαρών, πολλαπλή στήριξη της νέας γενιάς.

Ένα πρόγραμμα συγκροτημένο, στα πρότυπα του 2019, στο οποίο περιλαμβάνονται και όσες επείγουσες προτεραιότητες αναδείχθηκαν και διαπιστώθηκαν στην πρώτη τετραετία.

Στην ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις ο Μητσοτάκης το 2019 είχε υποσχεθεί και κάτι άλλο. «Θα αποπληρώσουμε τα χρέη μας από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και όχι από το υστέρημα της μεσαίας τάξης». Η κυβέρνηση τήρησε την υπόσχεση μειώνοντας δεκάδες φόρους και μετατρέποντας σε ανέκδοτο τον συμψηφισμό που κάνει η  Κουμουνδούρου όταν κατηγορεί τη Ν.Δ  ότι «λεηλάτησε τη μεσαία τάξη».  

Εντός της ημέρας, εκτός από τα καλά νέα για το ελληνικό χρέος, θα ακούσουμε τα σπουδαία νέα για το επόμενο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Θα δούμε που θα σηκώσει τον πήχη της πλειοδοσίας ο κ. Τσίπρας. Έχοντας ο ίδιος ομολογήσει μια μέρα πριν (στη συνέντευξη στον ΑΝΤ) ότι το μαξιλάρι των 40 δις για το οποίο επαίρεται, προήλθε από τους φόρους που έριξε στο κεφάλι της μεσαίας τάξης. Ώστε να μπορεί ανερυθρίαστα να ισχυρίζεται ότι έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Με τα οποία κινδυνεύουμε να συναντηθούμε ξανά εάν στις εκλογές ψηφιστεί η πρόταση μειώνουμε φόρους, αυξάνουμε μισθούς, διαγράφουμε χρέη, κρατικοποιούμε τη ΔΕΗ και την Εθνική Τράπεζα.