Φ. Γεννηματά: Το κλίμα που επικρατεί αποδεικνύει γιατί ζητήσαμε εκλογές τώρα

Φ. Γεννηματά: Το κλίμα που επικρατεί αποδεικνύει γιατί ζητήσαμε εκλογές τώρα

Σκληρή επίθεση προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

«Το κλίμα που επικρατεί αποδεικνύει γιατί ζητήσαμε εκλογές τώρα» είπε η Φ. Γεννηματά, τονίζοντας για την καθαρή έξοδο ότι μπαίνει «τέλος αυτό το παραμύθι» και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «δημεύετε τη δημόσια περιουσία και θα λογοδοτήσετε στον ελληνικό λαό».

Οι δανειστές εξασφαλίζονται πλήρως από την κυβέρνηση Τσίπρα, σημείωσε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, σχολιάζοντας το ότι το Υπερταμείο μπαίνει εγγυητής των δανείων του Δημοσίου από τον ESM, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι συνιστά «ντροπή για την Ελλάδα, που προσβάλλει τον ελληνικό λαό». 

«Ζήτησα εκλογές τώρα ακριβώς για να τεθεί ένα τέρμα σε αυτόν τον κατήφορο, για να αποφασίσει ο ίδιος ο Ελληνικός λαός ποιος θα διαπραγματευθεί, με ποιο συγκεκριμένο πλαίσιο, ποιος θα εγγυηθεί πειστικά την επόμενη μέρα», είπε η κα Γεννηματά, που έστρεψε τα βέλη της και προς τη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την ότι ακολούθησε τη «λογική του ώριμου φρούτου», δηλαδή ότι άφησε την κυβέρνηση να καταστρέφει τη χώρα προκειμένου να επωφεληθεί όταν έρθει μετά στην εξουσία.

Σχολιάζοντας το πολυνομοσχέδιο, είπε ότι πρόκειται για «ακόμα ένα μνημόνιο που έφερε ο κ. Τσίπρας, από αυτά που θα έσκιζε με ένα άρθρο, τώρα έρχεται και το δεύτερο με την υπογραφή του».

Οι πραγματικά χαμένοι θα είναι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, συνέχισε η Φ. Γεννηματά, «που θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα 2 δισ. το χρόνο, με τη μείωση του αφορολόγητου. Είναι 1 εκατομμύριο χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και αγρότες, που θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν τον φόρο, χάνοντας ακόμη 650 ευρώ τον χρόνο από το εισόδημά τους. Είναι 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι, που θα κληθούν να πληρώσουν 2,6 δις ευρώ κάθε χρόνο, με την εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου. Είναι οι συνταξιούχοι που θα χάσουν 700 εκατομμύρια ακόμη από την αναβολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στις συντάξεις τους. Είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που θα κληθούν να πληρώνουν ακόμη 140 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των εισφορών τους. Είναι οι νησιώτες μας, που θα κληθούν να πληρώσουν τον αυξημένο ΦΠΑ και μάλιστα σε μια εποχή που οι μεταναστευτικές ροές και η κυβερνητική αδυναμία αντιμετώπισής τους, εντείνουν τα προβλήματά τους. Είναι τα Ελληνικά νοικοκυριά, που βλέπουν ότι ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο "ζει και βασιλεύει", αλλά και μονιμοποιείται και διευρύνεται θίγοντας όλο και περισσότερο τις λαϊκές τάξεις. Είναι η ανάπτυξη, που υπονομεύεται από τους φόρους, τις περικοπές, τα υπερπλεονάσματα, αλλά και τις Κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε βάρος των μεγάλων επενδύσεων».

«Όχι» στη συμφωνία για την πΓΔΜ, περιέχει αβεβαιότητες και αρνητικά

Νωρίτερα, σχολιάζοντας η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ η Φ. Γεννηματά είχε σημειώσει πως περιέχει αρνητικά και αβεβαιότητες, που δεν καταστούν δυνατή τη στήριξή της.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θέτει δύο προϋποθέσεις με τις οποίες θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή η συμφωνία, η οποία, όπως σημειώνει η ίδια, αποτελεί ένα βήμα, αλλά όχι μια ολοκληρωμένη λύση.

«Εκτός από τις αβεβαιότητες υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης», αναφέρει χαρακτηριστικά και καταλήγει τονίζοντας πως το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης, βιώσιμης λύσης.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Φ. Γεννηματά αναφέρει: 

«Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση.

Έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων. Η υλοποίησή της όμως, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας.

Εκτός από τις αβεβαιότητες υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης.

 Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εάν:

- Η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με την νέα ονομασία και
- Η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας  ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Έχουμε επισημάνει από καιρό τις επιβλαβείς κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τις επιπτώσεις από την εμπλοκή του θέματος στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, με ευθύνη τους.

Με τη διγλωσσία και τους χειρισμούς τους, αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και στο μείζον αυτό Εθνικό θέμα.

Η ΝΔ φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος και με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής.

Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης, βιώσιμης λύσης.