Επίσκεψη Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, στην Ιταλία

Επίσκεψη Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, στην Ιταλία

Επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη και την Παρασκευή (5 -6/11/2015) ο Αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κος Γιάννης Μουζάλας όπου θα έχει σειρά επαφών με αξιωματούχους της χώρας με αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων και τον καλύτερο συντονισμό των δύο πλευρών για το προσφυγικό.

 Την Πέμπτη στις 17.00 ο κος Γ. Μουζάλας θα συντανηθεί με τον Ιταλό υπουργό εσωτερικών κύριο Αντζελίνο Αλφάνο ενώ την Παρασκευή θα μεταβεί στην Λαμπεντούζα όπου μεταξύ των άλλων θα δει από κοντά και την λειτουργία του κέντρου ταυτοποίησης προσφύγων (Ηotspot).

Κρίνεται επιβεβλημένο να υπάρξει συντονισμός της δράσης των δύο χωρών της Ελλάδας και της Ιταλίας στο πλαίσιο της αναζήτησης κοινών ευρωπαϊκών λύσεων για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς οι δύο χώρες δέχονται τις κυριότερες προσφυγικές ροές και κατέχουν σημαντικό μερίδιο στην φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εκτός τούτου η Λαμπεντούζα όπως και τα νησιά του Αιγαίου συγκλονίζονται από αλλεπάλληλες τραγωδίες με πρόσφυγες γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη της αφύπνισης της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, της απομόνωσης των ρατσιστικών και ακραίων λαϊκιστικών αντιλήψεων και της υλοποίησης με ταχείς ρυθμούς του προγράμματος μετεγκατάστασης ώστε να αποθαρρύνονται οι ροές μέσω της θάλασσας και να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η εγκληματική δράση των δουλεμπόρων.

Η Ελλάδα και η Ιταλία που σηκώνουν το κύριο βάρος της προσφυγικής κρίσης και είναι οι δύο χώρες στις οποίες δοκιμάζεται το πρόσωπο της Ευρώπης διεκδικούν επιμερισμό των οικονομικών βαρών αλλά και δίκαιη κατανομή των μεταναστών σε όλα τα κράτη μέλη της Ενωσης στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης των προσφύγων (relocation).

Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κος Γ. Μουζάλας μιλώντας στην τελετή μετεγκατάστασης των πρώτων 30 προσφύγων στο Λουξεμβούργο (σ.σ. ανάλογη τελετή μετεγκατάστασης είχε πραγματοποιηθεί πρόσφατα και από την Ιταλία) παρουσία του πρωθυπουργού κου Αλέξη Τσίπρα του Προέδρου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου κου Μάρτιν Σουλτς του υπουργού Εξωτερικών και αρμόδιου για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής του Λουξεμβούργου κου Γιαν Ασελμπορν και του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης κου Δ. Αβραμόπουλου είπε μεταξύ των άλλων και τα εξής:

«Αυτή η τελετή που αφορά την μετεγκατάσταση των προσφύγων, αν μπόρεσε να γίνει, οφείλεται στις «Γιαγιάδες της Λέσβου» και στους χιλιάδες εθελοντές, οφείλεται στις υπηρεσίες του κράτους και οφείλεται επίσης και σε διεθνείς υπηρεσίες, στην υπηρεσία ασύλου της Ελλάδας, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης κ.λ.π. Οφείλουμε πάρα πολλά για αυτό το γεγονός και στους κυρίους που σας μίλησαν πριν, δεν ήρθαν εδώ για φωτογράφηση. Δουλέψανε – και είμαι σε θέση να το ξέρω – πάρα πολλές μέρες, πάρα πολύ χρόνο, για να μπορέσουμε σήμερα να κάνουμε την αρχή του relocation. Και σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Μπορεί να επισημάνει κανείς δύο πράγματα ό,τι είδατε σήμερα πρέπει να το συνηθίσουμε. Δεν πρέπει να ξανακάνουμε εκδήλωση που θα βγάζουμε φωτογραφίες. Πρέπει να γίνει η ρουτίνα μας. Όπως δεν πρέπει να γίνει ρουτίνα μας και δεν πρέπει να συνηθίσουμε τους ανθρώπους που πνίγονται στο Αιγαίο. Το ένα θέλουμε να το συνηθίσουμε το άλλο θέλουμε να μην το συνηθίσουμε. Τελειώνοντας θέλω να σας πω το εξής, αυτή είναι η Ευρώπη της φιλοξενίας, είναι η Ευρώπη της αγκαλιάς. Υπάρχει και η άλλη Ευρώπη στο εξής: έχει μία δυναμική, γίνεται μία πάλη. Οσοι είναι εδώ σήμερα είναι πολύ καθαρό με πια Ευρώπη είναι. Είναι με την Ευρώπη της φιλοξενίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ