Εκτός Spiegel ο αρχισυντάκτης για τη «Μικρή Μαρία» του Έβρου

Εκτός Spiegel ο αρχισυντάκτης για τη «Μικρή Μαρία» του Έβρου

Την ώρα που ο Γιώργος Τσίπρας ισχυριζόταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιωνόταν από τα γεγονότα με τη «μικρή Μαρία του Έβρου» κι ας τον έχουν διαψεύσει τα ίδια τα γεγονότα, ο αρχισυντάκτης του «Der Spiegel», Στέφεν Κλούσμαν, αποχωρεί από το γερμανικό περιοδικό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο Κλούσμαν θεωρείται υπεύθυνος για την «αποτυχία με την ιστορία του κοριτσιού από τη Συρία, που φέρεται να πέθανε στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν υπήρχε».

 

Τη θέση του θα αναλάβει ο Ντιρκ Κουρμπτζουβάιτ, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Πέμπτη. 

Η FAZ στο δημοσίευμά της αναφέρει πως η Ένωση Γερμανών Δημοσιογράφων (DJV) «απαιτεί τον τερματισμό της διαμάχης για το Spiegel εδώ και καιρό. Το σωματείο θα μπορούσε εξίσου καλά να απαιτήσει να σταματήσει η έκδοση του περιοδικού. Γιατί οι δικαστικές διαμάχες είναι ''μέρος'' του Spiegel. Αυτό συνέβαινε ήδη από την εποχή του ιδρυτή του, του Ρούντολφ Όγκσταϊν, και δεν άλλαξε ποτέ. Οι αρχισυντάκτες αρέσκονται να φθείρονται εδώ ο ένας μετά τον άλλον. Τώρα είναι η σειρά του Στέφεν Κλούσμαν. Αφού οι φήμες για την επικείμενη αποχώρησή του είχαν ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου, το βράδυ της Πέμπτης έγινε επίσημο: Ο Κλούσμαν αποχωρεί από το Der Spiegel. Και φέρεται να έγινε με την προτροπή του προσωπικού και της διεύθυνσης».

Αυτό που σημειώνει η FAZ είναι πως ο Κλούσμαν ήταν σε μια «διαρκή αντιπαράθεση» με έναν από τους τρεις μετόχους-κληρονόμους του ιδρυτή του περιοδικού. Είχε γίνει σαφές πως ήθελαν να απαλλαγούν από τον Κλούσμαν. Και όπως αναφέρει η FAZ, τον θεωρεί υπεύθυνο για την «αποτυχία με την ιστορία του κοριτσιού από τη Συρία, που φέρεται να πέθανε στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν υπήρχε».

Γ. Τσίπρας: Επί της ουσίας δεν είχαμε άδικο

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, σε δηλώσεις του την Πέμπτη χαρακτήρισε υπαρκτό το θέμα της «μικρής Μαρίας» στον Έβρο, παρά το γεγονός ότι τόσο το «Der Spiegel» που το ανέδειξε, ανακάλεσε το επίμαχο δημοσίευμα, όσο και ό,τι φάνηκε εκ των υστέρων πως δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο περιστατικό, εκτιμώντας, πάντως, ότι έκανε επικοινωνιακά κακό στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ερωτηθείς για το αν το θέμα της «μικρής Μαρίας» έκανε καλό ή κακό στον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε «από πλευράς επικοινωνιακής διαχείρισης μας έκανε κακό, επί της ουσίας δεν είχαμε άδικο». Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα «ο ίδιος ο κ. Μηταράκης είχε αναδείξει το θέμα αλλά αντί να το πληρώσει εκείνος, το πληρώσαμε κυρίως εμείς».