Δημοσκόπηση GPO: Ανοίγει η «ψαλίδα» ανάμεσα σε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση GPO: Ανοίγει η «ψαλίδα» ανάμεσα σε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Ισχυρό προβάδισμα για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορά 17,6 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφεται στην εκτίμηση ψήφου, δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της GPO που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά».

Συγκεκριμένα,  στην εκτίμηση ψήφου, με αναγωγή επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 33,4% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 15,8%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 13,2% και στην τέταρτη θέση το ΚΚΕ με 8,7 %. Η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει το 8,6%, η Νίκη το 3,5%, η Πλεύση Ελευθερίας το 3,2%, ενώ στο 3% βρίσκεται η Νέα Αριστερά.

Ακολουθούν οι Δημοκράτες με 2,5%,  Μέρα25 στο 2,1%, και Φωνή Λογικής με 2,1%, ενώ το «άλλο» κόμμα φτάνει το 3,9%.

Πρόθεση ψήφου

Ως προς την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία έρχεται πρώτη με 29,3% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 13,8%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 11,7% και ακολουθεί το ΚΚΕ που συγκεντρώνει 7,6 %.

Έπονται Ελληνική Λύση με 7,5%, Νίκη με 3,1%, Πλεύση Ελευθερίας με 2,8%, Νέα Αριστερά με 2,6%, Δημοκράτες με 2,3% και Μέρα25 με  1,8%, όπως η Φωνή Λογικής.

Οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 10,2%.

Ποιον θέλουν για αρχηγό στην Κεντροαριστερά

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα σχετικά με το ποιον προτιμούν για αρχηγό στην κεντροαριστερά. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο, «Μία αντίφαση και μία πικρή παραδοχή: Ενώ οι κεντροαριστεροί επιλέγουν για επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, θεωρούν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το 52,6% πάντως εκτιμά ότι τελικά κανείς δεν μπορεί να τον ξεπεράσει.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 16,0%. Ακολουθούν:

Νίκος Ανδρουλάκης με 13,4%

Στέφανος Κασσελάκης με 10,5%

Χάρης Δούκας με 5,4%

Αλέξης Χαρίτσης με 5,0% και ο

Μανώλης Χριστοδουλάκης με 4,6%».

Στην ίδια έρευνα, ωστόσο, το 52,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι κανείς τους δεν μπορεί να κερδίσει τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ το 45% απάντησε «δεν ξέρω», ως προς την αναζήτηση του κατάλληλου προσώπου να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς.

Παράλληλα, τα πρόσωπα που προκρίνονται από την προοδευτική βάση για επικεφαλής της Κεντροαριστεράς δεν έχουν διείσδυση στον άλλο χώρο, παρά μόνο μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων τους, όπως επισημαίνεται στην έρευνα της GPO.

Επιπλέον, στο ερώτημα «ποιος πιστεύετε ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές», πρώτος έρχεται ο Στέφανος Κασσελάκης με ποσοστό 56%, ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 31,4% και έπεται ο «κανένας», με ποσοστό 8,5%.

Διαβάστε Περισσότερα