field_kentriki_fotografia

Βορίδης κατά της διαφθοράς και του λόμπινγκ - Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη διαφάνεια

«Πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να κρατήσουμε σε μια ορθολογική κατεύθυνση την καλή πλευρά του λόμπινγκ. Να ρυθμίσουμε τη θολή, κακή, επικίνδυνη, προβληματική δραστηριότητά του. Να εξαφανίσουμε την κακή πλευρά του και να το κάνουμε φανερό και διαφανές. Αυτό κάνει σήμερα το νομοσχέδιο, προσδιορίζοντας την δραστηριότητα άσκησης πίεσης στα θεσμικά όργανα, δημιουργώντας το Μητρώο καταγραφής και βάζοντας κυρώσεις όταν δεν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κατά την πρώτη μέρα συζήτησης, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του νομοσχεδίου με τίτλο: «Ενίσχυση της διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας αποκατάσταση της ακεραιότητας του Ενιαίου συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις».

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμφώνησαν στην αναγκαιότητα της ρύθμισης, ώστε να καλυφθεί το νομοθετικό κενό, όπως αναγνώρισαν, που υπάρχει στην αντιμετώπιση του αθέμιτου λόμπινγκ, ωστόσο εξέφρασαν επιφυλάξεις κάνοντας λόγο για κενά και αοριστίες και ζήτησαν αυστηρότερους όρους και κανόνες.

«Το λόμπινγκ, η δραστηριότητα άσκησης πίεσης σε θεσμικά όργανα της πολιτείας, είναι από τη φύση του ένοχο. Αυτό ακριβώς έρχεται να καλύψει η νομοθετική μας πρωτοβουλία ώστε να συμβάλει στην ορθή λήψη αποφάσεων από τα θεσμικά όργανα της πολιτείας. Η στάθμιση των ιδιωτικών συμφερόντων είναι μια καθημερινή άσκηση για αυτά», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ να μην σηκώνει το δάχτυλο για ζητήματα διαφθοράς»

 

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει κενά και θα πρέπει οι όροι να είναι πιο απαιτητικοί και αυστηροί, αντέτεινε ότι «προτού επιτιμήσει τη σημερινή κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα γιατί επί 5,5 χρόνια διακυβέρνησής του δεν το έκανε».

«Δεν μπορεί κανείς, ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, να σηκώνει το δάχτυλο στην κυβέρνηση για ζητήματα διαφθοράς... Γιατί το 2015 που παραλάβατε τη χώρα, ήταν στην 58η θέση διεθνώς στα θέματα διαφθοράς, το 2019 μας την παραδώσατε στην 69η θέση και εμείς το 2020, την ξαναπήγαμε στην 50η θέση. Σεμνά λοιπόν να μιλάτε, όχι επιτίμηση σε αυτή την κυβέρνηση για τα θέματα διαφθοράς», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

Ο υπουργός Εσωτερικών, απέρριψε και τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης περί «κακής νομοθέτησης και απουσίας διαλόγου», αντιτείνοντας ότι «ακολουθήθηκε πλήρως η προβλεπόμενη διαδικασία της καλής νομοθέτησης», ενώ επεσήμανε ότι κατά τη διαβούλευση που έγινε, από τα 90 σχόλια που καταγράφηκαν, τα 10 μόνο αφορούσαν το λόμπινγκ ενώ τα άλλα 80 ήταν για τις διατάξεις περί παρεκκλίσεων.

«Το νομοσχέδιο αυτό αποτυπώνει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης που έλαβε υπόψη της τη νομοθεσία της Γαλλίας, του Καναδά της Ιρλανδίας και το Μητρώο της ΕΕ. Ρυθμίζεται μόνο το επαγγελματικό λόμπινγκ, όμως είμαστε έτοιμοι αν θέλετε, να δεχθούμε τις προτάσεις σας και να το διευρύνουμε», ανέφερε ο κ. Βορίδης, συμπληρώνοντας ωστόσο: «Μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει κανένα βήμα. Είναι ένας καινούργιος θεσμός και πρέπει να του δώσουμε τη δυνατότητα να ωριμάσει να εξελιχθεί, να αρχίσει να λειτουργεί. Μια υπερ-ρύθμιση από το μηδέν, είναι άστοχη. Πρέπει να εξελιχθεί, να εμβαθύνει να εμπεδωθεί ο θεσμός πρώτα και μετά να το επεκτείνουμε».

Ο Μ. Βορίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ευχαριστώντας την για τις προτάσεις που έκανε για τις διατάξεις που αφορούν στην πολιτική δώρου και τόνισε ότι σε μεγάλο βαθμό ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο. 

«Είναι ένα καινοτόμο και σημαντικό νομοθέτημα που αφορά αυτονόητα θέματα τα οποία όμως είναι αρρύθμιστα», τόνισε και κατέληξε: «Με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα διαφθοράς. Είναι πρόβλημα για τη χώρα να είναι σε τόσο χαμηλή κατάταξη σε διεθνές επίπεδο. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες, γιατί είναι ένας συνεχής αγώνας, δεν κάτι απλό, θέλει υπομονή, μεθοδικότητα και δεν αρκεί μόνο η νομοθεσία. Και έχει μεγάλη σημασία να συμπράττετε και εσείς στην προσπάθεια της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση».