Β. Λεβέντης: Ο Τσίπρας μού είπε ότι θα ήταν έτοιμος για κυβέρνηση συνεργασίας, εάν έλεγε το «ναι» ο Μητσοτάκης

Β. Λεβέντης: Ο Τσίπρας μού είπε ότι θα ήταν έτοιμος για κυβέρνηση συνεργασίας, εάν έλεγε το «ναι» ο Μητσοτάκης

Στην αποκάλυψη ότι κατά τη συνάντηση, που είχε χθες με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός του είπε πως θα ήταν έτοιμος για κυβέρνηση συνεργασίας, εάν έλεγε το «ναι» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε ο Βασίλης Λεβέντης, πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Μιλώντας στον realfm 97.8, ανέφερε ότι «του είπα “γιατί το παίζεις κορώνα – γράμματα και δεν θέλεις να φτιάξουμε μια κυβέρνηση για 2 χρόνια, όσο μένει το συνταγματικό όριο αυτής της Βουλής;”. Αφού συζητήσαμε όλες τις δυσκολίες, να μη βγει το 3,5% πλεόνασμα, να μη έρθουν επενδύσεις, είμαστε μία χαλαρή πια οικονομία, που είναι δύσκολο να βρει το “νεύρο” της εύκολα, έχουμε αδρανήσει. Του είπα "είσαι νέος, ξαναέχεις περιθώριο να γίνεις πρωθυπουργός, εγώ είμαι 65, θα ήταν λογικό να βιαζόμουν"».

Ερωτηθείς τι του απάντησε ο Τσίπρας, ανέφερε: «Μου είπε ότι ο Μητσοτάκης δεν θέλει. Εκείνον τον είδα διατεθειμένο, εάν έβγαινε ο Μητσοτάκης σήμερα με μία δήλωση και έλεγε χάριν της Ελλάδας θυσιάζω το κόμμα, για να φέρουμε επενδύσεις».

Στο ερώτημα εάν είδε διατεθειμένο τον πρωθυπουργό, εφόσον πει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «ναι», να γίνει μία κυβέρνηση συνεργασίας τώρα, ο ίδιος απάντησε:

«Ναι, γιατί γύρισε και μου είπε ότι η άλλη πλευρά είναι το εμπόδιο. Είναι δρόμος μετ΄ εμποδίων αυτό που πάει να κάνει τώρα. Είναι σαν να λες θα βγάλω πάση θυσία 9 δευτερόλεπτα στα 100 μέτρα. Θα ήταν παγκόσμιο ρεκόρ, ένας Τσίπρας να καταφέρει και 3,5% πλεόνασμα, να βγάζει και επενδύσεις να φέρει και ένα αριστερό κόμμα να το κάνει δεξιό. Κυνηγάει το άπιαστο. Ο άνθρωπος στον δρόμο θα “καταρρεύσει”. Γι' αυτό το είπα, ως λύτρωση στο προσωπικό του δράμα, να φτιάξουμε μία κυβέρνηση».

«Του είπα, μάλιστα», συνέχισε ο κ. Λεβέντης, «ότι αριστεροί ηγέτες, όπως ο Κύρκος στο όνομα της συναίνεσης και των συμμαχικών κυβερνήσεων, θυσίαζαν τα πάντα. Έριξαν τον εγωισμό τους και πήγαν ακόμη και με τον Μητσοτάκη, χάριν της χώρας. “Εσύ”, του λέω, “γιατί δεν τολμάς;” και τότε γύρισε και μου είπε ότι το εμπόδιο είναι ο Μητσοτάκης».

«Αν υπήρχε διάθεση δική μας να συγκυβερνήσουμε με τη ΝΔ, θα το μαθαίνατε από εμάς»

«Αν υπήρχε διάθεση δική μας να συγκυβερνήσουμε με τη Νέα Δημοκρατία, θα το μαθαίνατε από εμάς», ήταν η απάντηση του Νίκου Παππά, μέσω του ίδιου ραδιοφωνικού σταθμού, στις δηλώσεις που έκανε ο Βασίλης Λεβέντης.

Όπως τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, «η χώρα έχει, αυτήν τη στιγμή, μία συμπαγή πλειοψηφία, η οποία έχει δείξει ότι και τις αντοχές έχει και το πρόγραμμα και τη διάθεση να πάει τη χώρα παρακάτω. Τα στοιχεία για την οικονομία είναι ενθαρρυντικά, η απόφαση του τελευταίου Eurogroup ανοίγει ένα σοβαρό παράθυρο για το παρακάτω».

Και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι τα κόμματα που αυτοτοποθετούνται στο κέντρο και την κεντροαριστερά θα πρέπει να έχουν μέσα στις νέες συνθήκες, που προδιαγράφει η ολοκλήρωση της συμφωνίας, μια επανατοποθέτηση σε σχέση με το ποια πεδία της κυβερνητικής πολιτικής συμφωνούν. Για παράδειγμα, την ανάπτυξη του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης δεν θα έπρεπε ένα προοδευτικό κόμμα να υποστηρίξει; Την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους δεν θα έπρεπε ένα προοδευτικό κόμμα να την υποστηρίξει; Είναι ερωτήματα που τα θέτει η ζωή και στα οποία καλούνται τα κόμματα εκτός της Νέας Δημοκρατίας να απαντήσουν, διότι η Νέα Δημοκρατία έχει τοποθετηθεί και μένει προσκολλημένη σε ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο, το οποίο χρεοκόπησε τη χώρα».

Στο ερώτημα εάν η τοποθέτηση του αυτή είναι μία έμμεση πρόσκληση συνεργασίας προς τα μικρότερα, κεντρώα κόμματα, ο κ. Παππάς απάντησε: «Κάθε κυβέρνηση έχει μόνιμο και θεμιτό στόχο τη διεύρυνση του τόξου υποστήριξης και εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής. Και αυτός είναι ένας θεμιτός και αυτονόητος στόχος».

«Σε κάθε περίπτωση», συνέχισε ο ίδιος, «εδώ εγείρονται θεμελιώδη ερωτήματα για τα κόμματα που θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται στο κέντρο και την κεντροαριστερά. Είναι προοπτική για αυτά τα κόμματα η επανάκαμψη ενός ακραία νεοφιλελεύθερου μοντέλου, με μεγάλες ανισότητες χωρίς θεσμούς κοινωνικού κράτους, χωρίς μηχανισμούς ελέγχου της αγοράς; Υπάρχουν κάποιες φωνές μέσα σε αυτά τα κόμματα που λένε “ναι” και μιλούν ανοιχτά για την προσδοκία τους να συντριβεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές και να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία. Δεν είμαστε εμείς που μπορούμε να καθορίσουμε τη στάση αυτών των κομμάτων. Εμείς, όμως, τα διλήμματα της εποχής και της συγκυρίας οφείλουμε να τα επαναφέρουμε. Και, βεβαίως, να υπηρετούμε τον στόχο της διεύρυνσης στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής, με συνέπεια».

Κ. Χατζηδάκης: Δεν υπήρξε καμία διάθεση για τέτοιου είδους συνεννόηση

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, απάντησε στα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, αναφέροντας πως «από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε ποτέ, ούτε και υπάρχει και σήμερα, καμία διάθεση για τέτοιου είδους συνεννόηση».

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Απ' όσο εμείς ξέρουμε τουλάχιστον η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από δύο θέματα, το Eurogroup και τα ελληνοτουρκικά, ιδίως το Κυπριακό. Ως προς το Eurogroup έχει μάλλον έναν επιμνημόσυνο χαρακτήρα, θα μου επιτρέπατε να πω, ότι έγινε-έγινε πια δεν μπορεί να αλλάξει το επόμενο χρονικό διάστημα. Οσον αφορά στο Κυπριακό εμείς πηγαίνουμε με υπευθυνότητα, με καλή διάθεση, να ακούσουμε, θα θέλαμε να δούμε εξελίξεις, δεν είμαστε σίγουροι ότι θα συμβεί αυτό, εξαρτάται από την Τουρκία και εξαρτάται από το πόσο η Τουρκία θα θελήσει να έχει έναν εποικοδομητικό ρόλο στο θέμα ιδιαίτερα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά με μία λύση που θα σέβεται το κοινοτικό κεκτημένο».

Και πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης: «Από κει και πέρα για τα ευρύτερα ζητήματα δεν νομίζω ότι έχουμε κάτι νεότερο. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε ποτέ, ούτε και υπάρχει και σήμερα, καμία διάθεση για τέτοιου είδους συνεννόηση. Θέλω να σας θυμίσω ότι από τη δική μας πλευρά είχαμε ψηφίσει το μνημόνιο 3 για να μην πέσει η χώρα στα βράχια, χωρίς να θέσουμε κάποια προϋπόθεση. Στη συνέχεια διά του κ. Μεϊμαράκη είχαμε μιλήσει για την ανάγκη, τότε, μίας συγκυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απορρίψει ακόμα και το ενδεχόμενο να γίνει τέτοια συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

»Εχει τον προνομιακό του εταίρο, τον κ. Καμμένο, για τη συνεργασία αυτή προφανώς είναι υπερήφανοι, θεωρούν ότι ταιριάζει στην πολιτική τους και στην αισθητική τους και προχωρούν με αυτόν τον τρόπο. Με λαμπρά αποτελέσματα άλλωστε. Από κει και πέρα εμείς βλέπουμε ότι αυτή η κυβέρνηση και το βλέπει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, όσο παραμένει αυξάνεται ο λογαριασμός για τους Ελληνες πολίτες και γι' αυτό τον λόγο ζητάμε πολιτική αλλαγή».

Φωτογραφία: SOOC