field_kentriki_fotografia
AP
AP
Global Gateway

Αρθρο της Φον ντερ Λάιεν στο Liberal: Ασπίδα απέναντι στα απολυταρχικά καθεστώτα

Στην ανάγκη οι δημοκρατίες μας να παραμείνουν ενωμένες απέναντι στα απολυταρχικά καθεστώτα και να υπερασπιστούν τις αξίες μας, αναφέρεται σε άρθρο της, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, το οποίο δημοσιεύει κατ' αποκλειστικότητα για την Ελλάδα το Liberal.

Στο άρθρο, το οποίο συνυπογράφει με την Πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλλας, η επικεφαλής της Κομισιόν μιλά για την ανάγκη να συναλλασσόμαστε πλέον με εταίρους που να μπορούμε να εμπιστευτούμε και όχι με όσους χρησιμοποιούν την εμπιστοσύνη μας ως όπλο εναντίον μας. «Ενώ οι απολυταρχίες επιδιώκουν να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής, να εντείνουν αντί να μειώσουν τις ανθυγιεινές εξαρτήσεις, εμείς θέλουμε να οικοδομήσουμε εταιρικές σχέσεις που θα βασίζονται σε κοινές αξίες και οράματα για το μέλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το σκεπτικό βασίζεται η πρωτοβουλία Global Gateway, μια δέσμη επενδυτικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 300 δισ. ευρώ, προς τους γείτονες και εταίρους της για την αποκατάσταση της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς και οικονομικής τάξης. Το άρθρο δημοσιεύεται ταυτόχρονα σε μια σειρά από μεγάλης κυκλοφορίας ευρωπαϊκές εφημερίδες και ενημερωτικές ιστοσελίδες. Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο.

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η πανδημία του κορονοϊού και οι επιθέσεις κατά υποδομών ζωτικής σημασίας, είτε πρόκειται για συμβατικές επιθέσεις είτε για κυβερνοεπιθέσεις, αποκάλυψαν πόσο εύθραυστη είναι η παγκόσμια οικονομία. Για την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών μας, πρέπει να αντικαταστήσουμε τις μη βιώσιμες εξαρτήσεις μας με ισορροπημένες εταιρικές σχέσεις.

Πρέπει να συναλλασσόμαστε με εταίρους που να μπορούμε να εμπιστευτούμε και όχι με εκείνους που χρησιμοποιούν την εμπιστοσύνη μας ως όπλο εναντίον μας. Και πρέπει οι δημοκρατίες μας, ενωμένες απέναντι στην απολυταρχία, να υπερασπιστούν τις αξίες μας και να διαμορφώσουν το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας.

Αυτή είναι η δέσμευση της πρωτοβουλίας Global Gateway, μιας δέσμης επενδυτικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 300 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς και οικονομικής τάξης. Η πρωτοβουλία αυτή θεσπίστηκε σχεδόν πριν από έναν χρόνο και δίνει υπόσταση σε μια προσέγγιση την οποία η Εσθονία έχει υποστηρίξει πολύ νωρίτερα από άλλους: Την αξιόπιστη συνδεσιμότητα. Μια προσέγγιση που έχει καταστεί ακόμη πιο επείγουσα λόγω της αδικαιολόγητης ρωσικής επίθεσης και της κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία.

Αντικαθιστούμε τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα με ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού που καθιστούν δυνατή την πράσινη μετάβαση και αποφεύγουν τη δημιουργία νέων εξαρτήσεων. Προωθούμε μια ανοικτή, ασφαλή και ανθρωποκεντρική ψηφιακή κοινωνία που αντικατοπτρίζει τις δημοκρατικές αξίες και τα πρότυπά μας.

Και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας που θέλουν να συμπορευθούν μαζί μας για την οικοδόμηση ενός ελεύθερου, ευημερούντος και βιώσιμου μέλλοντος. Σ’ αυτή την πορεία, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια επιλογή: Είμαστε ή δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε το τίμημα που στοιχίζει η εμπιστοσύνη; Το μήνυμα της Ευρώπης είναι σαφές: η εμπιστοσύνη μπορεί να κοστίζει, αλλά το κόστος αυτό αξίζει να το πληρώσουμε. Η ελευθερία είναι ανεκτίμητη.

Από τα λόγια στη δράση

Τα τρία κράτη της Βαλτικής και άλλα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έχουν αντιληφθεί εδώ και χρόνια την πραγματική πρόθεση του Πούτιν, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία δεν είναι αξιόπιστος εταίρος στον τομέα της ενέργειας. Η Εσθονία, μαζί με τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία, άρχισαν να αποσυνδέονται από τη ρωσική ενέργεια πολύ πριν την ολομέτωπη εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Οι χώρες αυτές έχουν επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου  (ΥΦΑ) και σε γραμμές διασύνδεσης. Τώρα, με το RePowerEU, όλη η Ευρώπη ακολουθεί το παράδειγμά τους, για να τερματίσουμε οριστικά την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Η σημερινή κρίση αποκάλυψε την εσωτερική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενεργήσαμε με ενότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Οι κυρώσεις μας κατά της Ρωσίας πλήττουν την πολεμική οικονομία της, ενώ η Ουκρανία επανακτά εδάφη στο πεδίο της μάχης. Το ΝΑΤΟ και η διατλαντική συμμαχία για την ασφάλεια είναι σήμερα ισχυρότερες από ποτέ.

Ωστόσο, ο πόλεμος συνεχίζεται. Για να διασφαλιστεί η νίκη της Ουκρανίας κατά του εισβολέα, η ΕΕ και οι σύμμαχοί της πρέπει να αξιοποιήσουν την ισχύ τους για να κατευθύνουν τη γεωπολιτική και οικονομική τάξη προς την ανοικτότητα, τη συνεργασία, την ελευθερία και την τήρηση των κανόνων που αντικατοπτρίζουν αυτές τις αξίες. Η πρωτοβουλία Global Gateway, η οποία δίνει υπόσταση στην αξιόπιστη συνδεσιμότητα, είναι το κατάλληλο εργαλείο γι’ αυτόν τον σκοπό.

Αξιόπιστες εταιρικές σχέσεις

Η πρωτοβουλία Global Gateway είναι η υπόσχεση της Ευρώπης να προσφέρει στους γείτονές μας και στους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο συνεργασίες θετικές και βασισμένες σε αξίες. Ενώ οι απολυταρχίες επιδιώκουν να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής, να εντείνουν αντί να μειώσουν τις ανθυγιεινές εξαρτήσεις, εμείς θέλουμε να οικοδομήσουμε εταιρικές σχέσεις που θα βασίζονται σε κοινές αξίες και οράματα για το μέλλον.

Θέλουμε να οικοδομήσουμε τις ψηφιακές και πράσινες υποδομές της οικονομίας του μέλλοντος, να συνδέσουμε τόσο εμάς όσο και τους εταίρους μας στην Ευρώπη, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι ανατολικοί μας γείτονες, με τον ποικιλόμορφο και δυναμικό παγκόσμιο Νότο.

Η πρωτοβουλία Global Gateway ήδη παράγει αποτελέσματα στο πεδίο. Για παράδειγμα, η ΕΕ χρηματοδοτεί νέους οικονομικούς διαδρόμους και ενεργειακές υποδομές για να φέρει τα Δυτικά Βαλκάνια πιο κοντά στην Ένωσή μας και να καταστήσει δυνατή την πραγματοποίηση του ευρωπαϊκού τους ονείρου. Με επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πράσινο υδρογόνο και αξιακές αλυσίδες πρώτων υλών, οικοδομούμε αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με χώρες όπως η Ναμίμπια και η Χιλή, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξή τους και την ενεργειακή μας ασφάλεια.

Επιπλέον, με την κατασκευή ψηφιακών υποδομών, όπως ένα νέο υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών στον Εύξεινο Πόντο, διαφοροποιούμε την πρόσβαση των χωρών του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας στο διαδίκτυο. Η πρωτοβουλία Global Gateway στηρίζει επίσης την κατασκευή μονάδων παρασκευής εμβολίων mRNA στη Ρουάντα και τη Σενεγάλη, και προσεχώς και στη Λατινική Αμερική, για την προώθηση της παγκόσμιας υγείας μέσω της μεταφοράς προηγμένης τεχνολογίας και της περιφερειακής ανθεκτικότητας.

Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε ενιαίο μέτωπο απέναντι στην αυξανόμενη αποφασιστικότητα και επιθετικότητα των αυταρχικών καθεστώτων. Γι’ αυτό η πρωτοβουλία Global Gateway φέρνει σε επαφή τους στενότερους εταίρους της Ευρώπης με άλλες πρωτοβουλίες αξιόπιστης συνδεσιμότητας.

Για παράδειγμα, με την εταιρική σχέση της G7 για τις παγκόσμιες υποδομές και επενδύσεις, αξιοποιούμε όχι μόνο τις επενδύσεις μας, αλλά και την τεχνογνωσία μας και την ισχύ μας όσον αφορά τον καθορισμό προτύπων. Μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε μια νέα εποχή παγκοσμιοποίησης, στην οποία, παράλληλα με την οικονομική αποδοτικότητα και την ευημερία θα εκτιμώνται η οικονομική ανθεκτικότητα και οι αξίες μας.

Μια πλατφόρμα συντονισμού

Βιώνουμε μια αποφασιστική στιγμή, μια στιγμή αλήθειας. Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις και να οικοδομήσουμε έναν ισχυρό συνασπισμό υπέρ της προόδου και κατά του ιστορικού αναθεωρητισμού. Προς διευκόλυνση της συνεργασίας μας, η Εσθονία ανέπτυξε για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της τη διαδικτυακή πύλη για τις εταιρικές σχέσεις της «Ομάδας Ευρώπη», ώστε να κινητοποιήσει τους εταίρους μας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Global Gateway.

Η φετινή ψηφιακή σύνοδος κορυφής στο Τάλιν απευθύνει έκκληση για ανάληψη δράσης προκειμένου οι δημοκρατίες να προσφέρουν από κοινού αξιόπιστη συνδεσιμότητα, να διαφυλάξουν την ελευθερία και τη δημοκρατία και να αποδείξουν ότι είμαστε πάντα εδώ -για την Ουκρανία, για την ειρήνη και για το μέλλον της ανοικτής και δίκαιης διεθνούς τάξης μας.

* Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Κάγια Κάλας είναι η Πρωθυπουργός της Εσθονίας. Το κοινό τους άρθρο δημοσιεύεται ταυτόχρονα σε μια σειρά από μέσα ενημέρωσης ευρωπαϊκών χωρών και στην Ελλάδα από το Liberal.