Αποκαλύψεις Παντσέρι για χρηματισμό Ταραμπέλα - Τρεις υποψήφιοι για τη θέση της Καϊλή
Shutterstock
Shutterstock
Qatargate

Αποκαλύψεις Παντσέρι για χρηματισμό Ταραμπέλα - Τρεις υποψήφιοι για τη θέση της Καϊλή

Λίγες ώρες μετά τη συμφωνία στην οποία προχώρησε με τις βελγικές Αρχές ο βασικός κατηγορούμενος του Qatargate, προκειμένου να του επιβληθεί περιορισμένη ποινή, ο Αντόνιο Παντσέρι άρχισε ήδη να  «μιλάει» στις αρχές.

Στο προσκήνιο επανέρχεται το όνομα του ευρωβουλευτή Ταραμπέλα, με τον Παντσέρι να φέρεται να έχει πει ότι τον δωροδόκησε για να μιλήσει θετικά για το Κατάρ με 120-140.000 ευρώ.

Σε σημερινό δημοσίευμα της η Le Soir δίνει λεπτομέρειες: 

«Συνήθιζα να δίνω τα χρήματα στον Ταραμπέλα σε διάφορα μέρη. Τα χρήματα ήταν σε χάρτινες σακούλες. Ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Την επαφή γενικά την έκανα εγώ και καμιά φορά ο Τζόρτζι. Κάθε φορά, το ποσό ήταν περίπου 20.000 ευρώ. Κάθε φορά, παραδίδαμε τα χρήματα με διαφορά δύο ή τριών μηνών και η τελευταία παράδοση ήταν πριν από έξι μήνες», είπε κατά τη διάρκεια της ακρόασης.

Σύμφωνα με τον Παντσέρι, ήταν ο ίδιος που προσφέρθηκε να πληρώσει τον Βέλγο: «Όταν έγινε μια συνάντηση με τον Μαρκ Ταραμπέλα, ο Τζόρτζι και εγώ τον ρωτήσαμε εάν συμφωνούσε να υπερασπιστεί ορισμένες θέσεις και αν ήθελε να έχει διάφορα δώρα, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων».

Η συμφωνία με τις αρχές

Είναι η δεύτερη φορά στη νομική ιστορία του Βελγίου που υπογράφεται τέτοια συμφωνία όπως αυτή που αφορά τον Αντόνιο Παντσέρι.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εισαγγελίας ο Αντόνιο Παντσέρι υπέγραψε μνημόνιο μεταμέλειας και συνεργασίας για να πέσει όσο γίνεται στα μαλακά.

Πρόκειται για μνημόνιο σύμφωνα με το οποίο κάποιος που έχει μετανοήσει προχωρά σε συγκεκριμένες αποκαλύψεις με στοιχεία και πρόσωπα.

Με το υπόμνημα αυτό αναλαμβάνει να ενημερώσει τους ανακριτές και τη Δικαιοσύνη συγκεκριμένα για:
– τον τρόπο λειτουργίας
– τις οικονομικές ρυθμίσεις με άλλα εμπλεκόμενα μέρη
– τις οικονομικές δομές που συγκροτήθηκαν
– τα ενδιαφερόμενα μέρη των δομών και τα προσφερόμενα οφέλη,
– τη συμμετοχή γνωστών και αγνώστων στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητα των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν.

Θα γίνει κατάσχεση όλων των περιουσιακών του στοιχείων, θα υπάρξει πρόστιμο, αλλά θα μειωθεί η ποινή φυλάκισής του.

Να δούμε τι σημαίνει πρακτικά αυτό: η ποινή για τον Παντσέρι φαίνεται ότι είναι πέντε χρόνια με αναστολή. Ειδικότερα, μπορεί να μείνει ή στη φυλακή ή με εκτός με περιοριστικούς όρους, δηλαδή βραχιολάκι. Το χρηματικό πρόστιμο ανέρχεται στα 80.000 ευρώ. Η κατάσχεση αφορά στο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ, μεταξύ των οποίων οι 600.000 που βρέθηκαν στο σπίτι του.

Μένει να δούμε τι θα γίνει με τη σύζυγο και την κόρη του που είναι στην Ιταλία. Αλλά και τι σημαίνει αυτό για την Εύα Καϊλή και εάν θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα για να αφεθεί με βραχιολάκι μετά την ακρόαση της Πέμπτης.

Έληξε η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων για τη θέση Αντιπροέδρου που κατείχε η Εύα Καϊλή

Εντωμεταξύ, έληξε χθες, Τρίτη 17 Ιανουαρίου,  η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κάλυψη της κενής θέσης Αντιπροέδρου από την οποία καθαιρέθηκε η Εύα Καϊλή.

Η μυστική ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023, στη 1 μετά το μεσημέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, την θέση διεκδικούν ο Μαρκ Άνχελ από το Λουξεμβούργο εκ μέρους των σοσιαλδημοκρατών στους οποίους άνηκε η Ευα Καϊλή μέχρι τη διαγραφή της από την κοινοβουλευτική ομάδα, η Γαλλίδα Γκουντολίν Ντελμπός Κορφιλντ που θα είναι η υποψήφια εκ μέρους των Πρασίνων και η Ιταλίδα Ανναλίσα Ταρντίνο απο την πολιτική ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία.

Ο Μαρκ Άνχελ από το Λουξεμβούργο είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και μέλος της Επιτροπής Αναφορών, της Αντιπροσωπείας στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Χιλής όπως και στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ευρω-Λατινικής Αμερικής.

Η Γαλλίδα Γκουντολίν Ντελμπός Κορφιλντ είναι μέλος στις επιτροπές Συνταγματικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων της Γυναίκας και Ισότητας των Φύλων, στην ειδική Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus και του αντίστοιχου λογισμικού κατασκοπείας παρακολούθησης αλλά και μέλος της Αντιπροσωπείας στη Συνέλευση Κοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-ΗΒ.

Από την πλευρά της η Ιταλίδα Ανναλίσα Ταρντίνο που προέρχεται από την ιταλική Λέγκα είναι μέλος της Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων καθώς και μέλος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις του ΕΚ με τον Καναδά.

Για να εκλεγεί Αντιπρόεδρος χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων σε μυστική ψηφοφορία.

Ο εκάστοτε Πρόεδρος του ΕΚ αναθέτει συγκεκριμένα καθήκοντα στους δεκατέσσερις Αντιπροέδρους, οι οποίοι μπορούν να τον αντικαταστήσουν, μεταξύ άλλων προεδρεύοντας στις συζητήσεις της ολομέλειας και εκπροσωπώντας το Κοινοβούλιο σε συγκεκριμένες τελετές ή πράξεις, όταν είναι αναγκαίο.

Οι Αντιπρόεδροι είναι επίσης μέλη του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του Κοινοβουλίου. Μεταξύ των άλλων καθηκόντων του, καταρτίζει το προσχέδιο προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου και αποφασίζει για θέματα διοίκησης, προσωπικού και οργάνωσης.