Qatargate: Ο Αντόνιο Παντσέρι υπέγραψε συμφωνία με τις βελγικές αρχές
AP
AP

Qatargate: Ο Αντόνιο Παντσέρι υπέγραψε συμφωνία με τις βελγικές αρχές

Η βελγική εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής και βασικός κατηγορούμενος στο πλαίσιο του σκανδάλου Qatargate, Πιερ Αντόνιο Πάντσερι, συμφώνησε να συνεργαστεί με τις βελγικές Aρχές με αντάλλαγμα τη μείωση της ποινής του.

Ειδικότερα, η εισαγγελία αναφέρει:

«Σε υπόθεση που άνοιξε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία για ύποπτη απάτη εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ανατέθηκε σε ανακριτή των Βρυξελλών, υπήρξε σήμερα σημαντική εξέλιξη. Ένα από τα σημαντικά βασικά πρόσωπα της υπόθεσης, ο Πιερ Παντσέρι, επικουρούμενος από τους δικηγόρους του, υπέγραψε μνημόνιο με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα βάσει των άρθρων 216/1 έως 216/8 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τα άρθρα αυτά αφορούν σε υπόπτους που μετανόησαν για μία υπόθεση.

Αυτό αναφέρεται σε μια δέσμευση με την οποία ένας μετανοημένος προχωρά σε ουσιαστικές, αποκαλυπτικές, αληθείς και πλήρεις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή τρίτων και, εάν ισχύουν, τη δική του/της εμπλοκή σχετικά με ποινικά αδικήματα εντός του συγκεκριμένης υπόθεσης».

Η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας ότι "ο Πιερ Παντσέρι κατηγορήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2022 για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ως επικεφαλής για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ενεργητική και παθητική διαφθορά.

Με το υπόμνημα αυτό αναλαμβάνει να ενημερώσει τους ανακριτές και τη Δικαιοσύνη συγκεκριμένα για:

  • τον τρόπο λειτουργίας,
  • τις οικονομικές ρυθμίσεις με άλλα εμπλεκόμενα μέρη,
  • τις οικονομικές δομές που συγκροτήθηκαν,
  • τα ενδιαφερόμενα μέρη των δομών και τα προσφερόμενα οφέλη,
  • τη συμμετοχή γνωστών και αγνώστων στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητα των προσώπων που παραδέχεται ότι δωροδοκούσαν".

«Σύμφωνα με το μνημόνιο που υπογράφηκε σήμερα, προβλέπεται περιορισμένη ποινή για τον Πιερ Παντσέρι. Η ποινή περιλαμβάνει φυλάκιση, πρόστιμο και κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν, που προς το παρόν εκτιμώνται σε ένα εκατομμύριο ευρώ» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, αναφέρεται ότι "είναι η δεύτερη φορά στη βελγική νομική ιστορία, από την εισαγωγή του λεγόμενου νόμου "pentiti" (σ.σ. pentiti regret, που αναφέρεται στον ιταλικό νόμο που επιτρέπει τις έρευνες για τη μαφία), ότι οι διαδικασίες αυτές καταλήγουν στην υπογραφή μνημονίου. Και στις δύο περιπτώσεις, την υπόθεση χειρίστηκε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία".

Η ποινή του Παντσέρι θα περιλαμβάνει φυλάκιση, πρόστιμο και δήμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν, που υπολογίζονται σε 1 εκατ. ευρώ (1,08 εκατομμύρια δολάρια).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε τη Δευτέρα τη διαδικασία διάρκειας ενός μήνα για την άρση της ασυλίας για δίωξη δύο ευρωβουλευτών.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα είπε στη συνέλευση στο Στρασβούργο ότι το Βέλγιο ζήτησε να αρθεί η ασυλία για τον Ιταλό Αντρέα Κοτζολίνο και τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπέλα, αμφότεροι των κεντροαριστερών Σοσιαλιστών όσο και των Δημοκρατικών.

Νωρίτερα σήμερα, είχε γίνει γνωστό ότι ο Παντσέρι απέσυρε έφεση που είχε ασκήσει κατά του κατηγορητηρίου και ότι δεν εμφανίστηκε ενώπιον του εφετείου όπου ήταν προγραμματισμένο να εξεταστεί η υπόθεσή του.

«Win – win κατάσταση»

Έτσι χαρακτήρισε την επικείμενη συμφωνία ο δικηγόρος του Παντσέρι, Έρικ Φαν Ντάιζε.

«Είναι μια κατάσταση win-win», είπε, καθώς χωρίς το μνημόνιο, ο Παντσέρι θα λάμβανε «πολύ βαρύτερη ποινή φυλάκισης» και είναι «αρκετά στο επίκεντρο του φακέλου για να παράσχει (στους Βέλγους ερευνητές) σχετικές πληροφορίες», είπε ο Φαν Ντάιζε, προσθέτοντας ότι εάν ο Παντσέρι δεν παρέχει ικανοποιητικές πληροφορίες, το μνημόνιο θα ακυρωθεί.

Παραδέχθηκε καταβολή χρημάτων στον Ταραμπέλα

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο Αντόνιο Παντσέρι στις ανακρίσεις του από τους βέλγους εισαγγελείς για το σκάνδαλο Qatargate, «φέρεται να δήλωσε ότι κατέβαλε από 120 μέχρι 140 χιλιάδες ευρώ στον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, σε διάφορες δόσεις, την περίοδο κατά την οποία, στην ομάδα του, στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση σχετικά με τη θέση που έπρεπε να ληφθεί για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων που απασχολούνταν στα έργα για το διεθνές Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του Κατάρ».

Η παραδοχή αυτή φέρεται να έγινε σε ανάκριση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 2022.

Η ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, παράλληλα, προσθέτει ότι ο Παντσέρι «φέρεται να προέτρεψε τους εισαγγελείς να εξακριβώσουν και τη θέση του ευρωβουλευτή του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Αντρέα Κοτσολίνο, αλλά χωρίς να αναφερθεί σε καταβολή χρημάτων».