Από λάθος πρωτεύουσα ανακλήθηκε ο πρέσβης…

Από λάθος πρωτεύουσα ανακλήθηκε ο πρέσβης…

Η απόφαση της Κυβέρνησης να ανακαλέσει τον πρέσβη κ. Π. Σαρρή από την Πράγα δείχνει είτε άγνοια είτε αποπροσανατολισμό.

Αυτό που κυνικά είπε ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, ότι δηλαδή “η Τσεχία θα προσχωρήσει στο ευρώ την επομένη ει δυνατόν της αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ...” τονίζοντας μάλιστα την έκπληξή του γιατί αυτό δεν συνέβη το καλοκαίρι, έχει λάθος κατανοηθεί ως προς την πρόθεση, τουλάχιστον από την Αθήνα.

Τόσο η Τσεχία και ο κ. Ζέμαν προσωπικά, όσο και περίπου άλλες 10-11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εντός και εκτός ευρωζώνης) και ειδικά αυτές της πρώην Αν. Ευρώπης ή της πρώην σοβιετικής Ομοσπονδίας, εδώ και καιρό ήταν και παραμένουν η πολιτική και οικονομική “αυλή” του Γερμανού Υπ. Οικονομικών κ. Σόιμπλε.

Όταν ακούει λοιπόν κανείς δηλώσεις του κ. Ζέμαν θα πρέπει να γνωρίζει -αυτό το γνωρίζει ολόκληρο το διπλωματικό σώμα- ότι αυτές δεν είναι τίποτα περισσότερο από την τρέχουσα άποψη του κ. Σόιμπλε και εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε του κ. Σόιμπλε, όχι ίσως της κας Μέρκελ.

Αν λοιπόν το ΥΠΕΞ ήθελε να εκφράσει την δυσαρέσκειά του θα έπρεπε αντί της απόσυρσης του κ. Σαρρή να εμπνευσθεί κάπου είδους αντίδραση που να δείχνει ότι μπορεί να διακρίνει το ποιος πραγματικά περιμένει στην γωνία για το Grexit.

Γιατί από τις δηλώσεις του Τσέχου Προέδρου, ελάχιστη σημασία έχει το τι περιμένει εκείνος, αλλά το τι σκέφτεται ακόμα και τώρα -με όλα τα νομοσχέδια για τα προαπαιτούμενα ψηφισμένα- ο μέντοράς του, κ. Σόιμπλε.

Και εδώ είναι το σημαντικό. Η δήλωση Ζέμαν αποδεικνύει, μέσα στον χριστουγεννιάτικο κυνισμό του Τσέχου προέδρου, ότι παρά το τρίτο μνημόνιο, παρά τις ανατροπές στην πολιτική της κυβέρνησης, παρά τις οδυνηρές ψηφοφορίες και τα μέτρα που δρομολογούνται για το 2016, το διακύβευμα του Αυγούστου, δηλαδή της παραμονής ή μη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη για τον κ. Σόιμπλε παραμένει ζωντανό και ανοικτό ζήτημα, όσο και εκείνο το βράδυ της 12ης προς την 13η Ιουλίου...

Σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Αυτό είπε ο “άγνωστος” κ. Ζέμαν.

Μαριάνθη Θεοδοσίου