Αδ. Γεωργιάδης για «Αγλαΐα Κυριακού»: Δική μου ευθύνη να βρω λύση, υπάρχουν επιλογές

Αδ. Γεωργιάδης για «Αγλαΐα Κυριακού»: Δική μου ευθύνη να βρω λύση, υπάρχουν επιλογές

Για το ζήτημα που έχει προκύψει με τους αναισθησιολόγους στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» μίλησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατηγορώντας τους συνδικαλιστές. 

Ο κ. Γεωργιάδης, που την Τετάρτη ξεκαθάρισε πως δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα αν συνεχιστεί η ίδια στάση από την πλευρά των γιατρών, μίλησε για αριστερές πλειοψηφίες στα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών του ΕΣΥ και τόνισε πως «εμένα, δουλειά μου και ευθύνη μου είναι να βρω λύση για τα παιδιά που περιμένουν να χειρουργηθούν και αυτό με ενδιαφέρει. Δεν με ενδιαφέρει να τσακώνομαι ούτε με την ΟΕΝΓΕ ούτε με την ΕΙΝΑΠ.

Αυτή είναι δική τους δουλειά. Αυτοί τώρα βλέπουν μπροστά τους τις ευρωεκλογές και θέλουν να κάνουν λίγο φασαρία για την κυβέρνηση. Εντάξει, το καταλάβαμε».

«Έχουμε επιλογές»

«Σήμερα έχω σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας και με τη διοίκηση του Νοσοκομείου και με τον αρμόδιο υφυπουργό και με όλους για να εξετάσουμε τις επιλογές μας. Προφανώς έχουμε επιλογές. Υπάρχει η επιλογή να φέρουμε ιδιώτες γιατρούς στο νοσοκομείο. Υπάρχει η επιλογή να δώσουμε το δικαίωμα στους χειρουργούς του νοσοκομείου να χειρουργήσουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Υπάρχει η επιλογή να αγοράσουμε υπηρεσίες από ιδιωτικά νοσοκομεία. Δεν πρέπει να περιμένουμε εμείς ούτε την ΕΙΝΑΠ ούτε την ΟΕΝΓΕ να σεβαστούν τις αποφάσεις των δικαστηρίων. (…)

Θα έχουμε ανακοινώσεις όταν έχουμε έτοιμη την λύση. Δεν είναι τόσο απλό το εγχείρημα. Δεν είναι αδύνατον. Προφανώς θα γίνει, αλλά θέλει έναν συντονισμό. Θα τον κάνω τον συντονισμό. Λυπούμαι που φτάνω στο σημείο. Για μένα ήταν η εσχάτη λύση. Εγώ θέλω να δουλεύει το δημόσιο σύστημα. Ήταν καθαρά η εσχάτη λύση. Αλλά εφόσον οι άνθρωποι αυτοί δείχνουν τέτοια ακραία ανευθυνότητα, το κράτος κάτι πρέπει να κάνει» συμπλήρωσε ο υπουργός.

«Δυο φορές κρίθηκε παράνομη η απεργία»

Επισήμανε πως το δικαστήριο έκρινε δύο φορές παράνομη τη στάση εργασίας και πως το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου και ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας έκριναν και υπέγραψαν ότι πρέπει να γίνονται τα τακτικά χειρουργεία και μπορούν να γίνονται, όπως και ότι πληρούν τις προδιαγραφές για να γίνονται και αυτό ετέθη στην κρίση της δικαιοσύνης.

«Εάν ο κάθε συνδικαλιστής επικαλείται ένα έλλειμμα ασφαλείας και σταματάει τη λειτουργία ενός νοσοκομείου, αύριο δεν θα έχουμε νοσοκομεία. (…) Η έννοια του δημοσίου λειτουργού δεν είναι επί εθελοντικής βάσεως. Το Δημόσιο έχει πειθαρχικό δίκαιο, έχει τρόπο που λειτουργεί, όταν αποφασίζεις να ενταχθείς στο Δημόσιο παίρνεις όρκο ότι ακολουθείς αυτούς τους κανόνες. Δεν κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. (…) Το πρόβλημα προέκυψε τώρα γιατί δύο αναισθησιολόγοι παραιτήθηκαν. Εγώ δεν μπορώ να προβλέψω πότε κάποιος θα παραιτηθεί. (…) μετακινήσαμε προσωπικό ακριβώς για να καλύψουν τα κενά αυτών των παραιτήσεων.

Έθεσαν θέμα οι αναισθησιολόγοι ότι αυτοί που μετακινήσαμε δεν κάνουν γιατί δεν έχουν τόση εμπειρία σε παιδιά, είναι αναισθησιολόγοι αλλά δεν είναι ειδικοί για παιδιά, είναι το βασικό τους επιχείρημα. Οι ίδιοι αυτοί που μετακινήσαμε, είπαν ότι μια χαρά μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. (…) Τα ιατρικά τα κρίνουν οι γιατροί. Ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας υπέγραψε ότι δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα. Εγώ δεν έχω να πω κάτι περισσότερο σε αυτό. Πάντως, προσωπικό μετακινήσαμε και ως προς τις οργανικές θέσεις σήμερα, μαζί με τους μετακινούμενους λείπει μία θέση από τις οργανικές. Για μία θέση από τις οργανικές, εκβιάζεις τα παιδιά που είναι στα τακτικά χειρουργεία και αναμένουν να χειρουργηθούν; Σοβαρά το λέμε αυτό;» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις»

Μάλιστα, έφερε το παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της υγείας πρώτο στην κυβέρνησή του και έβαλε δύο ζητήματα. «Τη μεγάλη έλλειψη γιατρών στην Πορτογαλία, την οποία αποφασίζει η νέα κυβέρνηση εκεί να αντιμετωπίσει με την σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, περίπου αυτό που έλεγα προηγουμένως εγώ. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, δεν αμφισβητείται ότι δεν μπορεί να γεννήσουν γιατρούς οι υπουργοί. Και το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα στην Πορτογαλία, είναι η μεγάλη αναμονή στις λίστες των χειρουργείων. Σήμερα που μιλάμε στην Πορτογαλία οι αναμονές για τακτικά χειρουργεία είναι 266 χιλιάδες άτομα.

Η Πορτογαλία είναι μια χώρα ανάλογη με την Ελλάδα, έχει ανάλογο πληθυσμό, έχει περίπου ανάλογες οικονομικές δυνατότητες, λίγο περισσότερες η Πορτογαλία και έχει ένα σύστημα που θεωρείται αρκετά καλύτερο από την Ελλάδα. Και όμως, σε αυτό το σύστημα, που θεωρείται αρκετά καλύτερο από την Ελλάδα, έχουν πάνω από τις διπλάσιες αναμονές για τακτικά χειρουργεία, στην Ελλάδα ανά μονάδα, περίπου 110.000 με τον ίδιο πληθυσμό. (..) Λένε κάποιοι, δώστε παραπάνω λεφτά. Πόσα παραπάνω; Αν η κουβέντα μας είναι να είμαστε ανταγωνιστικοί σε άλλες χώρες, αν αυτή είναι η κουβέντα, θα σας πω ότι στην Κύπρο δίνουν στον επιμελητή Β’, 8.000 ευρώ. Μπορεί να δώσει η Ελλάδα 8.000 ευρώ; Είναι πέντε ΕΝΦΙΑ ακόμα. Θέλετε;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Προβληματισμός για την ενδεχόμενη αποχή

Στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές, παραδέχθηκε πως υπάρχει προβληματισμός για το ενδεχόμενο αυξημένης αποχής και τόνισε πως «η δημοκρατία είναι το πολίτευμα των παρόντων».

«Εγώ πάντα λέω «μόνοι γάρ τον τε μηδέν τῶνδε μετέχοντα οὐκ ἀπράγμονα, ἀλλ᾽ ἀχρεῖον νομίζομεν», Θουκυδίδη, Περικλέους Επιτάφιος. «Μόνοι εμείς, αυτόν που δεν συμμετέχει στα κοινά, δηλαδή, δεν ψηφίζει, δεν το θεωρούμε φιλήσυχο αλλά άχρηστο». Μην αφήνετε τους άλλους να αποφασίζουν για σας, ερήμην σας» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

«Ποτέ το αποτέλεσμα δεν είναι οι δημοσκοπήσεις»

«Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, η Νέα Δημοκρατία είχε πράγματι μια θηριώδη διαφορά στο δείκτη που λέγεται παράσταση νίκης. Δεν την έχω ξαναδεί τόσο μεγάλη στην καριέρα μου. Αν θυμάμαι καλά, ήταν 86% ότι θα κερδίσει Νέα Δημοκρατία. 86% είναι απόλυτη βεβαιότητα, δεν έχει δηλαδή αμφιβολία το εκλογικό σώμα. Σίγουρα μια τέτοια απόλυτη βεβαιότητα του εκλογικού σώματος για τον ενδεχόμενο νικητή μειώνει το ενδιαφέρον των εκλογών και άρα δεν βοηθάει στη συσπείρωση. Και ένα από τα προβλήματα που κι εμείς ως Νέα Δημοκρατία έχουμε για να συσπειρώσουμε τον κόσμο μας είναι ότι υπάρχει αυτή η βεβαιότητα.

Εγώ αντιλέγω σε αυτή τη βεβαιότητα των δημοσκοπήσεων ότι ποτέ το αποτέλεσμα δεν είναι οι δημοσκοπήσεις. Το αποτέλεσμα είναι η κάλπη. Και δεν είναι καθόλου αναγκαστικό ότι αυτό που λένε οι δημοσκοπήσεις θα πρέπει να είναι και το αποτέλεσμα της κάλπης. Ούτε είναι υποχρεωμένος ο λαός να ψηφίζει κατά τον αυτόν τρόπο. Βεβαίως, τίποτα δεν αποκλείεται. Αυτή είναι η έννοια των εκλογών. Αλίμονο αν λέγαμε ότι λόγω δημοσκοπήσεων ξέρουμε το αποτέλεσμα. Θα καταργούσαμε τις εκλογές» είπε καταλήγοντας ο κ. Γεωργιάδης.