Την σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει η ΝΔ - Προεκλογικό «άρωμα» την Τετάρτη στη Βουλή

Την σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει η ΝΔ - Προεκλογικό «άρωμα» την Τετάρτη στη Βουλή

Με όχημα τη σύγκριση των δικών της πεπραγμένων με εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση. Σε μία ξεκάθαρη προσπάθεια να μεταφέρει τη δημόσια ατζέντα σε ένα προνομιακό πεδίο, όπως εκτιμούν στο πρωθυπουργικό γραφείο, το κυβερνητικό στρατόπεδο θα ανεβάσει στροφές, βλέποντας και προς τη μεριά των εθνικών εκλογών, όποτε αυτές και αν γίνουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης για την κοινωνική πολιτική την Τετάρτη, θα περιγράψει αναλυτικά τα μέτρα των τελευταίων μηνών επιδιώκοντας να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση έκανε πολλά περισσότερα σε τρία χρόνια από όσα ο ΣΥΡΙΖΑ σε τέσσερα.

Αιχμή του κυβερνητικού δόρατος θα είναι τα μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση ως ασπίδα στις μεγάλες ανατιμήσεις  στο πεδίο της ενέργειες. Ειδική αναφορά θα γίνει στη σημαντική μεταρρύθμιση που αναστέλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής και απορροφά το μέγιστο μέρος των ανατιμήσεων στο ρεύμα. Η απορρόφηση αυτή γίνεται με τη σύσταση μηχανισμού ανάκτησης των υπέρ-εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών και τη χρησιμοποίησή τους για την επιδότηση των οικιακών και επαγγελματικών λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Όπως αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης με τη ρύθμιση αυτή:

-Στους ευάλωτους καταναλωτές που δικαιούνται Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (περίπου 500.000 νοικοκυριά) θα απορροφάται το 100% της αύξησης.

-Σε όλα τα άλλα οικιακά τιμολόγια έως και το 85% της αύξησης.

-Σε 1,25 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 82% της αύξησης.

-Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια έως το 90% της αύξησης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα συνεχίσουν να στέλνουν στοχευμένα μηνύματα στους πολίτες, μια και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η χώρα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο. Στις 7 Ιουλίου η κυβέρνηση εισέρχεται στον τέταρτο χρόνο της θητείας της με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πριν από περίπου έναν μήνα ο κ. Μητσοτάκης είχε δώσει σαφή οδηγία στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για συνεχή ενημέρωση των πολιτών για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Προτροπή που τότε είχε περάσει σχεδόν απαρατήρητη.