Τα τρία «ευχαριστώ» του Τζο Μπάιντεν στην Ελλάδα

Τα τρία «ευχαριστώ» του Τζο Μπάιντεν στην Ελλάδα

Σε μια πανηγυρική τελετή σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, που επισφράγισε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων ΗΠΑ και Ελλάδος, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποδέχτηκε χθες τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα, με έναν χρόνο καθυστέρηση λόγω των περιορισμών της πανδημίας, για τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Δεν έλειψε το χιούμορ και τα πειράγματα, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να συστήνεται ως “Bidenopoulos”και τον Έλληνα Πρωθυπουργό να αντιπροτείνει το επίθετο “Bidenakis” ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε πως λόγω της στενής σχέσης που τον συνδέει με Έλληνες μάλλον κάνει τον σταυρό του με λάθος τρόπο.

Πέραν των συμβολισμών και των συμβόλων (ο Τζο Μπάιντεν φόρεσε χθες γραβάτα με ελληνικές σημαίες), ξεχώρισαν τα 3 «ευχαριστώ» του Joe Biden προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τους Έλληνες.

1. Ευχαριστώ για την αντίδραση της Ελλάδος στη ρωσική εισβολή κατά της Ουκρανίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Joe Biden ανέφερε: «Δυστυχώς η βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ταυτόχρονα απειλή προς τη δημοκρατία από αυταρχικά καθεστώτα που θέλουν να καταλύσουν την διεθνή έννομη τάξη. Θέλω να σε ευχαριστήσω, κ. Πρωθυπουργέ, για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο. Το γνωρίζω και σας ευχαριστώ».

Και συνέχισε «Και θέλω να σας ευχαριστήσω, κύριε Πρωθυπουργέ, για το θάρρος και την ξεκάθαρη στάση που δείξατε από την αρχή αυτής της κρίσης. Υψώσατε τη φωνή σας αμέσως καταδικάζοντας την επιθετικότητα της Ρωσίας, καλωσορίσατε Ουκρανούς πρόσφυγες, αποτελώντας προπύργιο ασφάλειας του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Μαζί, επιδεικνύουμε τη δύναμη και την ικανότητα των δημοκρατιών να μπορούν να ενεργούν από κοινού. Και βοηθάμε τους Ουκρανούς να πουν όχι στη ρωσική επιθετικότητα. Και λέμε όχι στην τυραννία και στην ιδέα ότι οι απολυταρχίες θα ξεπεράσουν τις δημοκρατίες κατά τον 21ο αιώνα, γιατί αυτό είναι που διακυβεύεται εδώ, κατά την άποψή μου.

2. Ευχαριστώ για την έμπνευση για το θάρρος.

«Η αλήθεια είναι ότι έχω την ευλογία να έχω κερδίσει ισόβιες φιλίες και πολιτικούς μέντορες στην ελληνοαμερικανική κοινότητα. Βρήκα έμπνευση στο θάρρος και την ηγεσία της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής που αγωνίστηκε για κοινωνική δικαιοσύνη. Και πίσω στις μέρες του Martin Luther King μέχρι τον George Floyd. Και σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ».

3. Ευχαριστώ για το μάθημα ανθεκτικότητας.

Οι Ελληνοαμερικανοί επιδεικνύουν μια απίστευτη ανθεκτικότητα και μια αποφασιστικότητα να συνεχίσουν να παλεύουν, κόντρα σε κάθε πιθανότητα και με κάθε κόστος». Ταυτόχρονα μίλησε για το θάρρος, την ευπρέπεια, την τιμή των Ελλήνων και της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Κατά την προσφώνησή του πάντως, ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε την στενή σχέση των δύο χωρών και την ευθυγράμμισή τους στην προάσπιση των κοινών και διπλωματικών αρχών. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο κόσμος οφείλουμε πολλά στις αρχαίες ελληνικές ιδέες που πρώτες μας δίδαξαν ότι εμείς, ο λαός και ο δήμος, η δημοκρατία μας, μπορούμε να ελέγξουμε τη μοίρα μας. Και μας έκαναν να πιστέψουμε στην ιδέα που άντεξε για χιλιετίες. Αλλά είναι επίσης μια ιδέα για την οποία κάθε γενιά έπρεπε να αγωνιστεί για να την υποστηρίξει, κάθε γενιά πρέπει να νικήσει τους θανάσιμους εχθρούς της δημοκρατίας. Γιατί στον ατελή κόσμο μας, οι ορέξεις και φιλοδοξίες λίγων, φαίνεται για πάντα να κυριαρχούν στις ζωές και τις ελευθερίες των πολλών».