Στην σκιά της επερχόμενης διάσκεψης της Λιβύης, το τετ α τετ Μητσοτάκη - Μέρκελ

Στην σκιά της επερχόμενης διάσκεψης της Λιβύης, το τετ α τετ Μητσοτάκη - Μέρκελ

Λίγο μετά τις οχτώ το βράδυ της Πέμπτης, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, το αεροπλάνο που θα μεταφέρει την Άνγκελα Μέρκελ θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η κυρία Μέρκελ θα φτάσει στην Ελλάδα για τελευταία φορά με την ιδιότητα της καγκελαρίου σε ένα ταξίδι που εκτός απροόπτου δεν πρόκειται να βγάλει τη μεγάλη είδηση, καθώς είναι ενταγμένο στο πλαίσιο της αποχαιρετιστήριας περιοδείας της κυρίας Μέρκελ.

Οι σχέσεις Αθήνας - Βερολίνου έχουν περάσει από «τα σαράντα κύματα» καθώς οι χειρισμοί της σιδηράς κυρίας χαρακτήρισε μία ολόκληρη περίοδο της χώρας, αυτής των μνημονίων. Δεν είναι λίγοι άλλωστε εκείνοι που εκτιμούν ότι το «όχι» της στη χαλάρωση των μέτρων στην τότε κυβέρνηση Σαμαρά, αποτέλεσε το κομβικό στοιχείο για την αντίστροφη μέτρηση της συγκεκριμένης κυβέρνησης συνεργασίας. Μία άρνηση που έγινε παρά την ομολογουμένως επιτυχημένη διαχείριση που έκανε την περίοδο εκείνη ο Αντώνης Σαμαράς, πιάνοντας τους σκληρούς στόχους που είχε επιβάλει το Βερολίνο, δια του ευρωπαϊκού συμβουλίου, στην Ελλάδα. 

Η ανάμειξη λοιπόν της Άνγκελα Μέρκελ στην τότε ελληνική κρίση σφράγισε την εικόνα για εκείνη που έχουν στο μυαλό τους πολλοί Έλληνες, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την όντως σημαντική της συμβολή στο να κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη για περισσότερο από μία δεκαετία. 

Το μεγάλο ενδιαφέρον στη σύντομη επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου επικεντρώνεται στις δηλώσεις που θα κάνουν ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος το πρωί της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν και είναι βέβαιο ότι η Γερμανίδα αξιωματούχος θα ρωτηθεί για τη δήλωση της ότι "ζήτησε πολλά από τους Έλληνες". Μία δήλωση που από πολλούς ερμηνεύθηκε ως μία έμμεση συγνώμη για τον ρόλο που έπαιξε στην ελληνική κρίση. 

Είναι σαφές ότι από την παρουσία της Γερμανίδας αξιωματούχου δεν πρόκειται να γίνουμε σοφότεροι, καθώς είναι ουσιαστικά «υπηρεσιακή» καγκελάριος. Παρ' όλα αυτά, το τετ α τετ Μητσοτάκη - Μέρκελ το πρωί της Παρασκευής θα γίνει σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει αναπτύξει μία μεγάλη βεντάλια στην εξωτερική πολιτική, συνάπτοντας συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ αλλά και με τον αραβικό κόσμο.  

Βασικό ζήτημα στην ατζέντα, τα ελληνοτουρκικά και συνολικά οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας. Η Άνγκελα Μέρκελ ουδέποτε έκρυψε ότι θεωρούσε τον Ταγίπ Ερντογάν έναν σημαντικό σύμμαχο  για τα γερμανικά συμφέροντα, κάτι που φρόντιζε να το επαναφέρει όποτε εκείνη το έκρινε χρήσιμο. Για την Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια η Γερμανία ήταν το στήριγμα της μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, σε βαθμό που αντί να υποστηρίξει, ορισμένες φορές, τα ευρωπαϊκά συμφέροντα το Βερολίνο έκανε τα «στραβά μάτια» για χάρη του Τούρκου Προέδρου. 

Παρά το μάλλον διαδικαστικό χαρακτήρα που θα έχει η επίσκεψη, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα γίνεται δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή της διάσκεψης για τη Λιβύη, την οποία συγκαλεί ο Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι. Στη διάσκεψη έχει κληθεί να συμμετάσχει αυτή τη φορά και η ελληνική κυβέρνηση και το παρόν θα δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μην ξεχνάμε ότι στην  προηγούμενη  ανάλογη διάσκεψη στη γερμανική πρωτεύουσα η κυρία Μέρκελ είχε αποκλείσει τη χώρα μας. Κάτι που έριξε βαριά τη σκιά του στις ελληνογερμανικές σχέσεις για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, αναγκάζοντας τον ίδιο τον κ.Μητσοτάκη να εκφράσει τη δυσφορία του προς εκείνη, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία.