Στ. Πέτσας: Στις 7 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά

Στ. Πέτσας: Στις 7 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά

Την έναρξη λειτουργίας των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου επιβεβαίωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας ότι θα δοθεί έμφαση στην τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας, ώστε να αποτραπεί η διασπορά στο σχολικό περιβάλλον.

Μιλώντας στο Open ο κ. Πέτσας τόνισε χαρακτηριστικά πως «έχουμε μία χρονιά που θα ξεκινήσει στις 7 Σεπτεμβρίου και αντιμετωπίζουμε  τις ίδιες βασικές προκλήσεις, να τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας» και εξήγησε ότι με αυτόν τον τρόπο θα πειστούν τα παιδιά πως αυτό είναι το βασικό στοιχείο που θα μας προστατέψει από τη διασπορά του ιού (και) στο σχολικό περιβάλλον».

Ερωτηθείς για το εάν έχει «κλειδώσει» η απόφαση της κυβέρνησης για την έναρξη του σχολικού έτους στις 7 Σεπτεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε «φυσικά», ενώ αναφορικά με το αν εξακολουθεί υφίσταται πιθανότητα αναβολής σχολίασε με νόημα πως όσο και αν αναβάλλεται η λήψη δύσκολων αποφάσεων, δεν βελτιώνεται το αποτέλεσμα.

Η τήρηση των μέτρων φέρνει αποτέλεσμα» είπε ο κ. Πέτσας, απαντώντας σε όσους θεωρούν ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς πρέπει να γίνει αργότερα. 

«Η αναβολή δύσκολων αποφάσεων, όπως το άνοιγμα των σχολείων, δεν βελτιώνει το αποτέλεσμα. Η τήρηση των μέτρων φέρνει αποτέλεσμα» είπε ο κ. Πέτσας, απαντώντας σε όσους θεωρούν ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς πρέπει να γίνει αργότερα.

Για τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών

Για τους εκπρόσωπους των εκπαιδευτικών που επικρίνουν την κυβέρνηση ανέφερε: «Είναι δυνατόν οι εκπαιδευτικοί μας οι οποίοι συμμετείχαν σε όλη αυτή την τιτάνια προσπάθεια το προηγούμενο διάστημα για να λειτουργήσουν τα σχολεία μας εξ αποστάσεως και με ειδικές συνθήκες, να λένε ότι είναι τραγέλαφος;»

Εξ αυτού ανέφερε πόσοι μαθητές συμμετείχαν στις 9 Απριλίου σε ψηφιακές τάξεις και πόσες τέτοιες τάξεις λειτούργησαν, τονίζοντας ότι το σύστημα ανταποκρίθηκε.

«Είναι πραγματικά κρίμα να έχουμε τους εκπροσώπους τους να λένε αυτά τα πράγματα για όλους αυτούς που προσπάθησαν τόσο πολύ», συμπλήρωσε.

«Να δώσουμε την εικόνα στα παιδιά ότι αν τηρούμε αποστάσεις, πλένουμε τα χέρια μας και φοράμε μάσκα όπου πρέπει εκτός σχολείου ή και εντός σχολείου αν χρειαστεί, αυτό θα μας προστατεύσει από τη διασπορά του ιού στο σχολικό περιβάλλον», τόνισε επίσης ο κ. Πετσας, σημειώνοντας ότι «εμείς εργαζόμαστε από τώρα μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου για να υπάρξει αναστροφή της αύξησης των κρουσμάτων, προκειμένου να μπορέσουμε να μπούμε στο φθινόπωρο με καλύτερες συνθήκες. Γιατί ξέρετε ότι όσο πλησιάζουμε τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο θα υπάρχει η πιθανότητα αναζωπύρωσης του ιού» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Β. Διγαλάκης: Δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου

«Το δεδομένο είναι ότι στις 7 Σεπτεμβρίου, σε κάθε περίπτωση, αρχίζουν τα σχολεία. Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης λαμβάνονται αμέσως μετά από τις εισηγήσεις των ειδικών», τόνισε με την σειρά του και ο Υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως σημείωσε «δυστυχώς, είχαμε μια αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως λόγω της χαλάρωσης της τήρησης των μέτρων. Θα αξιολογήσει η επιτροπή των επιστημόνων τα νέα δεδομένα, μετά την επάνοδο των ταξιδιωτών του Δεκαπενταύγουστου και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις».

Ο κ. Διγαλάκης δεν θέλησε να αναφερθεί σε σενάρια περί εκ περιτροπής διδασκαλία και άλλα μέτρα, επαναλαμβάνοντας ότι «οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου».

Γκ. Μαγιορκίνης: Χρήση μάσκας στις ηλικίες 10-19 στα σχολεία

Υπενθυμίζεται ότι στη χρήση μάσκας στα σχολεία αναφέρθηκε χθες και ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορονοϊό στην χώρα μας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο Γ. Μαγιορκίνης υποστήριξε πως θα πρέπει να δουν πολύ προσεκτικά τον τρόπο που μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία εν μέσω 2ου κύματος, ενώ ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν με πλήρη κανονικότητα και μίλησε για πιθανότητα μοντέλου Μαΐου με μάσκες το οποίο θα εισηγηθεί με βάση το τι έγινε στο Ισραήλ και άλλες χώρες.

Όπως εξήγησε αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία (να σπάσει η πυκνότητα της τάξης), θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στις ηλικίες μεταξύ 10–19 και όταν τα νούμερα του 2ου κύματος αρχίζουν και πέφτουν τότε σταδιακά να επανέλθουμε σε μια πλήρη κανονικότητα.