Στ. Καλαφάτης: Να υπάρχει έτοιμο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας

Στ. Καλαφάτης: Να υπάρχει έτοιμο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας

Την αναγκαιότητα έγκρισης από το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. ενός πακέτου κυρώσεων για την Τουρκία, το οποίο θα έχει αποτρεπτικό ρόλο και θα παραμείνει στο τραπέζι για κάθε περίπτωση επιστροφής της γειτονικής χώρας σε μονομερείς ενέργειες, τονίζει o γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης.

Σε ανάρτησή του ο κ. Καλαφάτης σημειώνει ότι «όσοι προτάσσουμε την αποτροπή» και «όποιοι δεν θέλουν την εφαρμογή κυρώσεων», έχουμε κάθε λόγο να καταλήξουμε στο ίδιο συμπέρασμα: Στόχος, δεν είναι να επιβληθούν κυρώσεις, αλλά να αποτραπούν παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της Ελλάδας, της σταθερότητας στην περιοχή και των ευρωπαϊκών συμφερόντων και όσο πιο επώδυνες συνέπειες μπορεί να επιφυλάσσουν, τόσο πιο απίθανο είναι να αγνοηθούν από τη γείτονα και να εφαρμοστούν από την Ευρώπη.

Υπογραμμίζοντας την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της Ελλάδας, έναντι της Τουρκίας, το τελευταίο διάστημα, ο γ.γ. της Κ.Ο. της Ν.Δ., αναφέρει ότι «δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι η πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική κινητοποίηση, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα έσυρε τις εξελίξεις στην κατεύθυνση των ελληνικών θέσεων» και «η αξίωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη “”να σταματήσουν οι προκλήσεις για να αρχίσουν συζητήσεις”” έγινε δεκτή σε διεθνές επίπεδο και επιβλήθηκε στην Άγκυρα». Προσθέτει δε ότι «αναντίλεκτα επέδρασε στην κατεύθυνση αυτή, η ανεπιφύλακτη στήριξη της Γαλλίας στη χώρα μας, αλλά και η παρέμβαση τόσο της Γερμανίας όσο και των Η.Π.Α. στη γείτονα».

Ο κ. Καλαφάτης δεν θεωρεί καθόλου τυχαίο, το γεγονός ότι η απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, εκδηλώθηκε μόλις λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που είχε προγραμματιστεί για τις 24 Σεπτεμβρίου, με ατζέντα τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων της με την Τουρκία. Υπενθυμίζει μάλιστα, τη λήψη απόφασης για το πακέτο κυρώσεων που είχε προταθεί από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, είχε συζητηθεί τον Αύγουστο στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και είχε παραπεμφθεί στη Σύνοδο Κορυφής.

Αποδεικνύεται έτσι, προσθέτει στην ανάρτηση του ο κ. Καλαφάτης, ότι η απειλή σοβαρών κυρώσεων στη γείτονα, σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς, μπορεί να λειτουργεί αποτρεπτικά, να υπηρετεί την ειρήνη στην περιοχή και να προάγει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Έγινε ταυτόχρονα πασιφανές πως όσο πιο επώδυνες είναι οι επαπειλούμενες κυρώσεις, τόσο περισσότερο λαμβάνονται υπόψη από τη γείτονα. Και -άρα- τόσο πιο απίθανο είναι να χρειαστεί η εφαρμογή τους.