Σε Σάμο, Χίο και Λέσβο τις επόμενες ημέρες ο Κυρ. Μητσοτάκης

Σε Σάμο, Χίο και Λέσβο τις επόμενες ημέρες ο Κυρ. Μητσοτάκης

Με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατασκευή των κλειστών δομών και τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου να χαιρετίζουν την απόφαση του πρωθυπουργού για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε Σάμο, Χίο Λέσβο τις επόμενες ημέρες ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Όπως έγινε γνωστό στη σύσκεψη η κυβέρνηση αποσαφήνισε τη στάση της ενώ τονίστηκε και από τις δύο πλευρές η ανάγκη να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να αντικατασταθούν από κλειστές. Τα δε στελέχη της αυτοδιοίκησης ανέφερε ότι θα προχωρήσουν σε διαβούλευση με τα τοπικά συμβούλιο και το περιφερειακό και θα υποβάλουν προτάσεις.

Έμφαση δόθηκε στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ενεργοποιήσει σχετικό άρθρο της Ε.Ε. προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων καθώς και η δέσμευση για επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και των επιστροφών.

Συναντίληψη διαπιστώθηκε για την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, αρχίζοντας από όσους έχουν λάβει ήδη άσυλο καθώς και εκείνους που βρίσκονται στις δομές για χρονικό διάστημα πάνω από 14 μήνες.

Συμφωνήθηκαν επίσης η λήψη μέτρων στήριξης των τοπικών κοινωνιών. Μέτρα που θα είναι οικονομικά οριζόντια αλλά και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Κύριο μέλημα όλων η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης που βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίσθηκαν ιδιαιτέρως προβληματισμένοι για όσα έγιναν τις δύο τελευταίες ημέρες στη Χίο και τη Λέσβο, δεδομένου ότι οι εικόνες που μεταδόθηκαν δεν τιμούν κανέναν.