7ος χρόνος, ημέρα 2175η
Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021

Ρόλο εγγυητή διεκδικεί η Φ. Γεννηματά – Αναζητούν... διέξοδο οι «προεδρικοί»

Ρόλο εγγυητή διεκδικεί η Φ. Γεννηματά – Αναζητούν... διέξοδο οι «προεδρικοί»
Shutterstock

Τα επόμενα 24ωρα η Φώφη Γεννηματά θα λάβει εξιτήριο από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και να μεταβεί στο σπίτι της και το γεγονός αυτό αναμένεται να σημάνει την επανέναρξη των εσωκομματικών διεργασιών καθώς και της προεκλογικής εκστρατείας των υποψηφίων.

Η ίδια φέρεται να αποσαφηνίζει πως διεκδικεί ρόλο εγγυητή μετά την αναγκαστική της αποχώρηση από την προεκλογική κούρσα, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ. Οι υποψήφιοι θα αναπροσαρμόσουν τις τακτικές του ενώ τα προσκείμενα στην πρόεδρο του κόμματος , στελέχη δείχνουν να αναζητούν αντικαταστάτη.

Η αιφνίδια επιδείνωση της υγείας της Φ. Γεννηματά προκαλεί ανακατατάξεις κυρίως στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ εξαιτίας των προεκλογικών διεργασιών που είναι σε εξέλιξη. Αν και αποφασίστηκε όπως όλα δείχνουν οι εκλογές να γίνουν στον χρόνο που έχει αποφασιστεί (δηλαδή η πρώτη εκλογική μάχη στις 5 Δεκεμβρίου και η επαναληπτική εκλογή στις 12 Δεκεμβρίου) εν τούτοις τα δεδομένα που διαμορφώνονται προκαλούν προβληματισμό.

Κατ' αρχήν την Παρασκευή λήγει η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων που συνοδεύεται από 5000 υπογραφές τουλάχιστον από κάθε στέλεχος που επιθυμεί να μετάσχει στη διαδικασία. Με την αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά διεκδικητές εμφανίζονται στην παρούσα φάση οι Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρη Καστανίδης.

Το ενδεχόμενο να εμφανιστούν νέοι υποψήφιοι δεν δείχνει ορατό εν τούτοις ουδείς δύναται να αποκλείσει οποιαδήποτε εξέλιξη. Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή κατά την οποία το «μπλοκ» της νυν προέδρου του κόμματος δείχνει διατεθειμένο να συζητήσει και να εξαντλήσει οποιοδήποτε περιθώριο υπάρχει.

Ήδη έχουν ακουστεί ονόματα όπως αυτό του γραμματέα του κόμματος, Μανώλη Χριστοδουλάκη και του εκπροσώπου Τύπου Παύλου Χρηστίδη που όμως φέρονται να θεωρούν μικρό το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές. Ταυτόχρονα κυκλοφορούν φήμες για πιέσεις που ασκούνται ακόμη και προς την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος σημειωτέον, πριν τις εξελίξεις με την υγεία της κ. Γεννηματά και την ανακοίνωση της αποχώρησης της από τη διεκδίκηση, είχε δηλώσει, μέσω ανακοίνωσης του ΚΙΔΗΣΟ, ότι:

«Δημοσιεύματα και φήμες που θέλουν τον Γιώργο Α. Παπανδρέου και το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών πίσω από υποψηφιότητες για τη διεκδίκηση της προεδρίας του Κινήματος Αλλαγής ή και για υπόγειες διαδρομές μεταξύ τους, ουδεμία σχέση έχουν με την αλήθεια και την πραγματικότητα»

Βέβαια, τα νέα δεδομένα ενδεχομένως να αλλάζουν προηγούμενες θέσεις και αποφάσεις, χωρίς τίποτα να αποκλείεται τη στιγμή μάλιστα που ακούγεται και το σενάριο να αναλάβει την εκπροσώπηση του κόμματος στη Βουλή το επόμενο, μέχρι τις εκλογές διάστημα. Σενάριο που τυγχάνει αντιδράσεων δεδομένου ότι ο ίδιος μετέχει στο ΚΙΝΑΛ ως αρχηγός του ΚΙΔΗΣΟ, του κόμματος που ίδρυσε και μέσω του οποίου κινείται στην πολιτική σκηνή διεκδικώντας και στο εσωτερικό αυτονομία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι νυν υποψήφιοι προτίθενται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις να δεχθούν και κάποια παράταση του χρονικού ορίου κατάθεσης υποψηφιοτήτων αν οποιοδήποτε στέλεχος εκφράσει πρόθεση συμμετοχής. Και αυτό προκειμένου να συλλέξει τις απαραίτητες υπογραφές που προβλέπει το καταστατικό. Είναι βέβαιο πάντως πως και οι τρεις υποψήφιοι όπως και οποίος άλλος προκύψει θα κινηθούν πλέον με στόχο το κοινό της Φώφης Γεννηματά εντός του κόμματος αλλά και μεταξύ των φίλων που θα κληθούν να ψηφίσουν για την εκλογή νέου αρχηγού.

Το εξιτήριο της προέδρου του κόμματος από τον Ευαγγελισμό θα σημάνει την επανέναρξη των διεργασιών και των προεκλογικών εκστρατειών των υποψηφίων αφού ο χρόνος θα αρχίσει να μετρά από την ερχόμενη Παρασκευή αντίστροφα. Σημειώνεται πως οι υποψήφιοι ανακοίνωσαν αναστολή των εκστρατειών τους σε ένδειξη σεβασμού στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει η πρόεδρος τους που αναμένεται να διαρκέσει επί της ουσίας όσο διαρκεί και η νοσηλεία της.

Η κεντρική πολιτική σκηνή

Την ίδια στιγμή προβληματισμός υπάρχει στο ΚΙΝΑΛ αναφορικά με το πως θα κινηθεί το κόμμα το προσεχές διάστημα. Η Φώφη Γεννηματά παραμένει στη θέση του προέδρου και δηλώνει πως θα είναι εγγυητής της ενότητας. Όμως μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές, στη Βουλή θα υπάρξουν και μάχες σε επίπεδο αρχηγών. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και η συζήτηση επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2022.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η αποχώρηση της κ. Γεννηματά από την κούρσα διαδοχής αλλάζει και τα δεδομένα στην κεντρική πολιτική σκηνή και διαμορφώνει νέα δεδομένα στο χώρο της κεντροαριστεράς αφού καθίσταται βέβαιο ότι το ΚΙΝΑΛ, ανεξαρτήτως επιλογής προέδρου θα αλλάξει και την γενικότερη στρατηγική του καθώς και τον τρόπο που θα πορευθεί στο δρόμο για τις εθνικές εκλογές, ανεξαρτητως του χρόνου διεξαγωγής τους.